Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Stop Motion Etkinliği

Stop Motion Etkinliği
  • 28.03.2019
  • Stop Motion Etkinliği için yorumlar kapalı
  • 2.354 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema (RTS) bünyesinde kurulan Sine-Düş Topluluğu tarafından “Stop Motion Atölyesi” kapsamındaki Stop Motion etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğine Sine-Düş Topluluğu Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Filiz Erdoğan Tuğran, Arş. Gör. Uğur Kılınç ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlik sürecince pek çok stop motion tekniği ile yapılmış kısa film izleten Dr. Öğr. Üyesi Filiz Erdoğan Tuğran örnekler üzerinden yapılması gerekilen unsurları ve bu işin püf noktalarını anlattı.

“Önemli olan resim ile sesi oturtabilmektir”

Bu etkinliği geçen sene de yaptıklarını ve çok eğlenceli ve keyifli geçtiğini söylenen Dr. Öğr. Üyesi Filiz Erdoğan Turan “Güzel ve keyifli oldu. Bu sene sizinle birlikte bende çekim yapacağım. Değişik bakış açıları katmak için farklı objeler getirdim.” dedi.

Kendi yaptığı 60 karelik bir stop motionı örnek göstererek “Burada asıl önemli olan müziği tamamen resimlere oturtmaktır. Tam göz kırpılma anında çalan tak sesini videoya yerleştirmek gerekiyor. Bunun için birkaç defa uğraşmanız gerekir. Müziğin fotoğrafa oturması çok önemlidir. Bu tarz unsurları basit müzikler ile seslendirerek de yapabilirsiniz.” dedi.

“Buradaki olay çok yaratıcı ve basit”

Öğrencilere örnek bir film üzerinden önemli unsurları anlatan Dr. Öğr. Üyesi Filiz Erdoğan Turan “Çok basit unsurlar ile çok farklı işler çıkartabilirsiniz. Bir gazete kâğıdından bile malzeme çıkartabilirsiniz. Örneğin izlediğiniz bu film çok basit olmasına rağmen çok fazla izlenmiş ve amacına ulaşmış bir film. Önemli olan orada ki gazete sesi ile üzerine örtme sesinin denk gelmesidir. Burada belki 400 kare var ya da yok. Bir günde yapılabilecek bir şey bu. Dolayısıyla gayet basit düşünerek de bu işi yapabilirsiniz.” dedi.

Öğrencilere bu kadar basit şeyleri gösterme nedenin, çok kısa bir sürede stop motin yapacakları için de basit ama yaratıcı düşünülmesi gerektiğini söyledi. Bu atölyenin antrenman süreci olduğunu daha sonrasında daha karmaşık düşünebileceklerini belirtti.

“Stop Motion her zaman izlenir”

Daha önce yaptığı stop motionların çok fazla gösterim aldığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Filiz Erdoğan Turan “Yaptığım stop motionlar aşırı profesyonel değildi. Ama stop motion her zaman tutuyor. Geleneksel yapısı her zaman izleniyor. Her zaman yarışmalara katılabilirsiniz. Festivallerde önceliğiniz oluyor. Bu da sizin için bir avantaj tabi ki de. O yüzden lütfen sizde bu avantajı kullanın.” dedi.

Sadece sesler ile şekil vererek çok fazla fotoğraf çekmeden de ortaya çok iyi şeyler konabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Filiz Erdoğan Turan “Mesela bir hamur adamın sadece göbeğini dalgalandırın ve nefes alma sesi verin. Göbek dalgalanırken arkasına bir nefes alma sesi koyun ve nefes alan hamur adam olsun.” dedi. Bu işin aslında çok karmaşık olamadığını söyleyerek, geçen sene çok karmaşık işler ile uğraşıldığını, keyifli ama bir o kadar da zor olduğunu belirten Filiz Erdoğan Turan bu sene daha basit hareketlerle daha yaratıcı unsurlar beklediğini dile getirdi.

Stop motion da en zor unsurun iki ayaklı bir figüre hareket vermek olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Filiz Erdoğan Turan “Dört ayaklı figürler kullanabilirsiniz. Böylelikle iskeletlere gerek kalmaya bilir. O yüzden projelerinizi daha basit ve yalın tutmanızı öneririm.” dedi. Görülen her objenin kullanılabileceğini, perdeden tutunda her şeyin bir stop motion aracı olabileceğini belirten Filiz Erdoğan Turan “Yerdeki çöplerden evde ki havluya kadar her şey sizin karakteriniz olabilir. Sadece çizim de yapabilirsiniz. Mesela göz kırpan bir tane adam çizersiniz. Sürekli göz kırpar bu bile bir stop motiondır. Yine de emin olun o bile kolay bir hareket değildir bunun için bile en az dört fotoğraf çekmeniz gerekir.” dedi.

Sunumun ardından, öğrenciler kurdukları gruplar ile stop motion atölyesinin uygulama kısmına geçtiler. Atölyenin ikinci kısmı, öğrencilerin hazırladıkları kısa stop motionların bitmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

Etiketler: / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ