Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

İletişim Fakültesinde Medya’nın Kadın Dili Konferansı

İletişim Fakültesinde Medya’nın Kadın Dili Konferansı
  • 27.11.2021
  • İletişim Fakültesinde Medya’nın Kadın Dili Konferansı için yorumlar kapalı
  • 859 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesinde “Medya’nın Kadın Dili” konulu konferans düzenlendi.

Bir AB Projesi olan ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulrezak Altun’un konuşmacı olduğu konferansa, etkinliğin işbirliğini sağlayan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) Başkanı Şakir Güreli, OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Niyazi Usta, dekan yardımcıları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Amacımız medyada kadına karşı ayrımcı dili azaltmak

OMÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Oktan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta açılış konuşmasını yapan TİMEF Başkanı Şakir Güreli “Tüm İletişim ve Medya Federasyonumuz yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteriyor. Bölgesel, ulusal ve uluslararası medya birliğinin kurulmasıyla ilgili bir proje yürüttük ve bunun sonucunda Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu’nu (AVKON) kurduk. Medya STK’larının bir çatı altına toplanmasına katkı vermek üzere Ünye Fatsa Ordu Medyası Güç Birliği Projesi’ni gerçekleştirdik ve bu proje kapsamında Dijital Medya Federasyonu’nu (DİMEF) kurduk.  Bunların haricinde İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF), Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu (TDGF) ve Yeni Medya Federasyonu olmak üzere bünyemizde beş tane federasyonumuz var” ifadelerini kullandı.

Medya’nın Kadın Dili Projesi’nin amacını, “Medyada kadına karşı ayrımcı dilin azaltılmasını sağlamak” sözleriyle açıklayan Güreli, “Yaptığımız bütün projelerde meslektaşlarımızı genel bilgi ve deneyimlerinin artması için yurtdışına götürdük. Bu konferansta katılan arkadaşlarımızın arasından belirlenecek bir kişiyi TİMEF’in sponsorluğunda Erasmus projemizle yurt dışına göndereceğiz” dedi.

Satın alma davranışlarına göre gazetelerin içeriği şekilleniyor

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulrezak Altun “Özellikle toplumumuzun önemli bir kesimini, bütün insanlığın yarısını oluşturan ancak bugüne kadar çeşitli olumsuz uygulamalarla sadece cinsiyetleri dolayısıyla zorluklarla karşı karşıya kalan kadınların toplumsal düzeyinin geliştirilmesi konusundaki çabalara katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu aslında sadece kadınların sorumluluğu değil, erkek bireylerin de sorumluluğudur” sözleriyle yürütülen projeyi özetledi.

“Gazeteleri bayiden satın alma durumu azaldı. Kimler bugün basılı gazete okudu? Medya sektörü de teknolojiyle birlikte dönüşüyor ama gazetenin bayilerden satın alındığı zamanlarda okuyucuların yüzde 80-90 oranında erkekler olduğunu görebilirsiniz. Gazeteleri takip eden kadın okuyucular elbette vardır ama gazetenin çoğunlukla erkekler için üretilen bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla erkeklerin satın alma davranışlarına göre, gazetelerin içeriği de şekilleniyor” ifadelerini kullanarak gazetelerden örnekler verdi.

Kadını ikinci plana iten anlayışla mücadelede sorumluluk medya çalışanlarındadır

Medya Okuryazarlığı Perspektifinden Medyanın Kadın Dili ve Medya Profesyonellerinin Sorumluluğu başlıklı slayt gösterimi yapan Abdulrezak Altun, medya okuryazarlığını, “Medyanın içeriğini oluşturan her unsurun oluşturduğu mesajlarda sunulan anlamların ve yer verilen temsillerin arka planına bakabilme becerisi,” olarak tanımladı. Medya okuryazarlığının medya profesyonelleri ve medyada çalışmak üzere yetişen öğrencilerin edinmesi gereken bir beceri olduğunu söyleyen Altun, “Kadını toplumsal olarak ikinci plana iten anlayışla mücadelede sorumluluk içeriği ve anlamı üreten olarak öncelikle medya çalışanlarındadır” diyerek sözlerine devam etti.

Medyanın kullandığı ayrımcı kadın dilinden söz ederken aslında kadının medyanın neresinde durduğuna bakmak gerektiğini ifade eden Abdulrezak Altun, “Duygu Asena’nın yazdığı Kadının Adı Yok romanı vardır. Kadının adının olmadığı dönemlerden bugüne doğru gelindi ama hala kat edilmesi gereken önemli mesafeler olduğu çok açık.” dedi.

Konferansın sonunda ayrımcı dilin önüne geçebilmek için neler yapılabileceğinden bahseden Altun, “Bu oturumdan sonra haber yazarken, birden bire veya gelişigüzel yazmak yerine yazdığınız ya da ürettiğiniz her sözcüğün yan anlamları üzerine de düşünebilmek önemli. Çünkü medya okuryazarlığı aslında konuyla görsel arasındaki veya konuyu anlatırken seçilen sözcüklerdeki yan anlamlar üzerine düşünebilme becerisine yoğunlaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Konferansın sona ermesinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Usta, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulrezak Altun’a katılımlarından ötürü teşekkür belgesi takdim etti.

TİMEF Başkanı Şakir Güreli’nin, Prof. Dr. Niyazi Usta’ya ve Prof. Dr. Abdulrezak Altun’a teşekkür plaketi vermesi üzerine katılımcılar arasında kura çekildi. Çekilen kuranın sonunda Erasmus projesine katılmaya asil talihli olarak hak kazanan isim Gazetecilik 4. sınıf öğrencisi Selçuk Toraman oldu. Yedek talihli olarak ise Halkla İlişkiler 3. sınıf öğrencisi Gamze Öcal ve Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü 1. sınıf öğrencisi Doğukan Ali Koca belirlendi.

Etkinlik toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

Haber: Semanur Bal

Fotoğraf: Miraç Şentürk

Etiketler: / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ