Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

İletişimciler Konya’da Ekoloji Okuryazarlığı ve İklim Haberciliği eğitimi aldı

İletişimciler Konya’da Ekoloji Okuryazarlığı ve İklim Haberciliği eğitimi aldı
  • 27.10.2022
  • İletişimciler Konya’da Ekoloji Okuryazarlığı ve İklim Haberciliği eğitimi aldı için yorumlar kapalı
  • 1.161 kez okundu

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Konya Büyükşehir Belediyesi, Sosyal İnovasyon Ajansı, Selçuk Üniversitesi (SÜ) İletişim Fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) iş birliğinde düzenlenen “Bir Buçuk Derece”: Ekolojik Okuryazarlık ve İklim Haberciliği eğitimi Konya’da gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen eğitimde küresel ısınmanın 1,5 derece ile sınırlandırılmasına yönelik çalışmalar üzerine yoğunlaşıldı. Bu sebepten ‘Bir Buçuk Derece’ teması kullanılan eğitim programı Sosyal İnovasyon Ajansı öncülüğünde 21-23 Ekim tarihleri arasında Konya Bilim Merkezinde gerçekleştirildi. 3 gün süren eğitim programına 28 farklı şehirden 400’ün üzerinde başvuru yapıldı. Gerçekleştirilen değerlendirmeler sonrasında yapılan başvurular içerisinden 24 iletişimci eğitime katılmaya hak kazandı. Eğitim kapsamında iklim değişikliği, iklim okuryazarlığı, iklim haberi yazmak ve verileri okumak, sürdürülebilir yaşam, iklim haberciliğinde görsellik ve teknoloji kullanımı, ekolojik ayak izi, kurgu, iklim haberciliğinde seslendirme, podcast hazırlama, içerik geliştirme, infografik haber oluşturma gibi konular ele alınarak çeşitli atölyeler ile eğitimler desteklendi.

OMÜ’den iki öğrenci kazananlar arasında

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik 4. Sınıf öğrencisi olan Esra Öz ve Medya ve İletişim Bilimleri alanında Yüksek Lisans eğitimi devam eden Tuğçe Karaca Özdemir eğitime katılma hakkı kazandı.

Gerçekleştirilen eğitimlerin akabinde yapılan uygulama atölyelerinin oldukça fayda sağladığını dile getiren Öz, “Bu eğitime sayın dekanımız Onur Bekiroğlu’nun yaptığı paylaşım sayesinde başvurma fırsatı buldum. Başvuruların incelenmesi gerçekleştirildikten sonra tarafıma ulaşarak katılım hakkı kazandığım söylendi. Eğitime gittiğimizde oldukça hoş karşılandık. Aslında konuyla alakalı çok az şey bildiğimi eğitim sonrasında farkettim. Yapılan eğitimler, anlatımlar ve uygulama atölyeleri sayesinde kendime yeterli bilgi birikimini sağladım. Özellikle atölye eğitimleri hem keyifli hem de yararlıydı. 1,5 derecenin yalnızca bir rakam değil geleceğimiz için kritik bir eşik olduğunu anlamış oldum. Bilinç kazanmamı sağladılar ve konuyla alakalı bundan sonra ki süreçte elimden gelen her şeyi yapmayı planlıyorum. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bu eğitim sadece akademik hayatıma değil var olan bilincime de fayda sağladı diyen Özdemir, “Eğitime giderken akademik anlamda kendime bir artı daha sağlarım diye düşünmüştüm. Fakat bu eğitim sadece akademik hayatıma değil sosyal hayatıma da var olan bilincimin gelişmesi noktasında katkı sağladı. 1,5 derece sadece bir sıcaklık değeri değil, geleceğimiz için kritik bir değer. Bu konuda toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Ayrıca eğitim sayesinde ekolojik ayak izlerimizi küçültmemizin gerekliliği konusunda farkındalık kazandım. Eğitim amacı doğrultusunda bana kattıkları için kurumlara ve hocalarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Eğitim sonunda gala düzenlenerek sertifikalar takdim edildi

Ekolojik okuryazarlık ve İklim Haberciliği üzerine verilen eğitimin kapanış galasına RTÜK Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Uslu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enderhan Karakoç, Sosyal İnovasyon Ajansı Koordinatörü Ali Güney ve davetliler katıldı.

Kapanış galasında konuşan RTÜK Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Uslu, RTÜK olarak böyle anlamlı bir programda yer aldıkları için mutlu olduklarını söyledi. Başkan Yardımcısı Dr. Uslu, “İklim krizi ve iklim okuryazarlığı eğitimine ilişkin teklif tarafımıza geldiğinde RTÜK Başkanımız Ebubekir Şahin, eğitimin gerçekleşmesi için gerekli desteklerin verilmesini sağladı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Sosyal İnovasyon Ajansının yer aldığı güzel bir ekiple üç günlük verimli bir eğitim gerçekleştiğini düşünüyorum. Öğrenci arkadaşlarımızın, iklim krizi ve okuryazarlığına ilişkin temel ve önemli bilgileri edindiklerini umuyorum. Böyle projelerin bir parçası olmaktan her zaman mutluluk duyarız. Biz bu programın bir başlangıç olduğunu ve devamının geleceğini düşünüyoruz.” dedi. Eğitim, konuşmaların sonrasında sertifikaların dağıtılması ile sona erdi.

Haber: Esra Öz

Etiketler: / / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ