İletişim Fakültesinin İlk Mezunlarından DHA Samsun Büro Şefi Kara Öğrencilerle Buluştu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ilk mezunlarından Demirören Haber Ajansı (DHA) Samsun Büro Şefi Tayfur Kara, mezun olduğu fakültede öğrencilerle buluştu.
OMÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Onur Bekiroğlu’nun yürüttüğü Haberde Yeniden Yazım ve Redaksiyon dersi kapsamında mezun olduğu fakültede öğrencilerle bir araya gelen Tayfur Kara, deneyimlerini, polis adliye muhabirliğinin sahada birebir nasıl gerçekleştiğini, haberi yazarken veya yeniden düzenlerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. DHA Samsun Büro Şefi olmanın yanı sıra polis adliye muhabirliği de yapan Kara “Polis adliye muhabirliğinde haber üretmek gibi bir gayeniz olmuyor. Zaten kendi kendine oluşan olaylar örgüsü içinde kendinizi buluyorsunuz. Dışardan bakıldığında telsiz dinliyorsun, adresi duyuyorsun ve gidip yazıyorsun gibi görünüyor ama aslında özel habercilikten bile daha zor. Çünkü karşılaştığınız tablolar genelde hep sıkıntılı ortamlar oluyor.” şeklinde konuştu.
“Planlı bir hayat yaşayamıyoruz”
Yaşıtları gibi sosyal hayatını önemsediğini ama tüm bunların mesleği ekseninde şekillendiğini ifade eden Tayfur Kara “Örneğin beraber mesai yaptığımız, resmi kurumlarla ilgili haber yapacak olan muhabir arkadaşlarımız telefonla arayarak randevu oluşturabiliyorlar. Biz onların aksine planlı bir hayat yaşayamıyoruz. Sosyal hayatımız da buna göre şekilleniyor ama herhangi bir olay olduğunda eğer bu mesleği gerçekten seviyorsanız başka hiçbir eğlence unsuru sizi yaptığınız iş kadar eğlendirmiyor. Hatta bu meslek, yani polis adliye muhabirliği de size bir sosyal hayat kazandırıyor.” dedi.
“Polis adliye muhabiri konuyla ilgili terminolojiye sahip olmalı”
Kara, bir polis adliye muhabirinin belli bir terminolojiye sahip olması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: “Mesela basit bir yaralama suçunun Türk Ceza Kanunu’nda bir alt ve üst ceza sınırı vardır. Savcı şüpheliyi, müşteki mağduru ve görgü tanıklarını dinler ve vermek istediği cezayı belirleyip mahkemeye sevk eder. Mahkemede yargılama sonucunda bir karar verir. Tüm bu bilgilere hâkim olmak gerekiyor”
“Hep tehdit altındasınız”
Haber yazım aşamasında kullanılan kelimelerin, yeniden yazım ve redaksiyon aşamasında özenle seçilmesi gerektiğini vurgulayan Tayfur Kara, haber toplama noktasında muhabirin dikkat etmesi gerektiği bazı hususları ise “Bir olay olduğunda bilgi almak için polis memuruna veya bir görevliye gidip elinizde fotoğraf makinesiyle öylece soru soramazsınız. Elbette haber kaynağıyla konuşacaksınız ama bunu belli edemezsiniz. Bir trafik kazası olduğunda, olay yerinde yaralılar varken polise gidip isimleri alabilir miyim diyemezsiniz. Bunu biraz daha naif yapmanız gerekiyor. Biz her türlü bağlantıyı kullanıyoruz ve çok dikkatli olmanız gerekiyor çünkü hep tehdit altındasınız. Haberini yaptığınız bir suçlu sizi sonrasında bulabiliyor. Bu işin en riskli boyutu bu.” şeklinde ifade etti.
Doç. Dr. Onur Bekiroğlu’nun katılımlarından ötürü Tayfur Kara’ya teşekkür belgesi takdim etmesi ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından ders sona erdi.
Haber: Semanur Bal
Fotoğraf: Doğukan Günel