Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

İletişim Fakültesinde “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku” Paneli Gerçekleştirildi

İletişim Fakültesinde “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku” Paneli Gerçekleştirildi
  • 24.11.2023
  • İletişim Fakültesinde “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku” Paneli Gerçekleştirildi için yorumlar kapalı
  • 2.456 kez okundu

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliğinin (RATEM) ’Aklıma Bir Fikir Geldi’ temasıyla düzenleyecek olduğu 13. Üniversiteliler Arası İletişim Fikirleri Yarışması öncesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi paydaşlığı ve ev sahipliğinde ’Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku’ konulu panel düzenlendi.

İletişim Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen panele; Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Erdoğan İshakoğlu, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Nihat Köseoğlu, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Mustafa Çetin, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Gülay, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal,  Çarşamba İlçe Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Nursel Bolat, RATEM Bilişim Genel Müdürü Yusuf Gürsoy, RATEM Bilim Teknik Kurulu Üyesi Ramazan Sezgin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Mehmet Savaş’ın yanı sıra akademisyenler, idari personeller ve öğrenciler katıldı.  

Panel öncesinde katılımcıların eşliğinde RATEM tarafından önceki yıllarda düzenlenen Üniversiteler Arası İletişim Fikirleri Yarışmalarında ödüle layık görülen eserlerin yer aldığı ‘Aklıma Bir Fikir Geldi’ sergisinin açılışı icra edildi. Sergi açılışının sonrasında panel açış gerçekleştirildi.

Rektör Ünal: Yarışma, üretkenlik ve özgünlük bakımından oldukça önemli

Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, telif bilincinin oluşturulması için bu tür yarışmaların toplumda sosyal bir duyarlılık sağladığı belirterek, “Korsanlığın sıradan bir hırsızlık olarak düşünülmemesi gerekiyor. Aksine gelişimi durdurup, üretimin orijinalliği ve özgünlüğünü yok ederek medeniyeti çökertiyor. Medeniyet dediğimiz kavram burada ortaya çıkarak üreticinin hakkına sahip çıkıyor. Telif hakkı savunuculuğunun bu aşamada ortaya çıktığını görüyoruz. Sosyal duyarlılık olarak ortaya çıkan telif hakkı, gelişimi hızlandırıp bireylerin hakkını savunuyor.” ifadelerine yer verdi.

Yarışmanın öğrencilere farkındalık kazandırmada önemli bir etken olacağının altını çizen Rektör Ünal, “İletişim fakültesini kazanmak bir hedef olabilir ancak fakülte aracılığıyla kendi geleceğinizi inşa etmek asıl hedefiniz olmalı. Eğitim öğretim döneminde eğer üretken olursanız geleceğinizi güçlü bir şekilde inşa etmiş olursunuz. Üniversiteliler Arası İletişim Fikirleri Yarışması bu açıdan üretkenliğiniz ve özgünlüğünüz bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu ve benzeri yarışmalarla kendi geleceğinizi inşa etmenin dışında toplumsal olarak üstleneceğiniz misyonunuzu da belirleme şansını elde ediyorsunuz.” diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal

“İstihdam alanının beklentisini yüzde yüz olarak karşılayacak mezun profili ön görüyoruz”

Öğrencilerin katılacakları yarışmalarda ödül alamamalarının başarısızlığa işaret etmediğini aksine başarıya götüren yolu işaret edeceğini vurgulayan Rektör Ünal, “Yarışmaya başvuru yapmanız bile sizi bir adım öteye götüreceğine emin olabilirsiniz. Önceki dönemlerde bu yarışmadan ödül alan öğrencimiz Faizullah Ahmedyar gibi sizlerin de bu yarışmadan başarılarla dönmenizi temenni ediyorum.  Siz ne kadar kendinizi gerçekleştirmeyi başarırsanız, ileride yol gösteren ve sektöre yön veren bireylere dönüşeceksinizdir. Üniversitemizin temel inanç politikasını, istihdam alanının beklentisini yüzde yüz olarak karşılayacak mezun profili ön görüyoruz. İşveren, mezun olduktan sonra işi sektördeyken değil, okuldayken öğrenmenizi bekliyor.  Biz de bu açıdan kurum olarak öğrencilerimizin arkasında durmaya özenle dikkat ediyoruz. Kurum olarak 3 yıldır devam eden eğitimimizi gözden geçirdik ve ortaya çıkan yeniliklere göre eğitimimizde revize ettik.” sözlerine yer vererek konuşmasını sonlandırdı.

Bekiroğlu: “OMÜ olarak paydaş ilişkilerine yüksek düzeyde önem atfediyoruz”

Panelin öğrenciler açısından büyük bir öneme sahip olduğuna değinen İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliğinin fakültemiz ev sahipliğinde gerçekleşen sergi ve panel organizasyonuna hoş geldiniz. RATEM bize böyle bir teklifle geldiğinde son derece memnun olduk. Çünkü öğrencilerimizin bu yarışmaya başvurmalarını istememizin yanında paneli tecrübe etmelerini özellikle istedik. Bu buluşmayı özellikle iki açıdan çok kıymetli bulduğumu paylaşmak istiyorum. Öncelikle OMÜ olarak paydaş ilişkilere yüksek düzeyde önem veriyoruz.  Bugünkü buluşmanın da bunun bir yansıması ve göstergesi olduğunu düşünüyorum. İkinci olarak öğrencilerimizin bu türden gelenekselleşen yarışmalara katılmalarını ve başarı elde etmelerini değerli buluyoruz. Öğrencilerimizin burada kazanacağı başarılar, gösterdiği emekler gelecekte sahaya çıktıklarında, sektörde yer aldıklarında önemli bir referans olarak pozitif açıdan karşılarına çıkacaktır. RATEM’in bu paneli bizim ev sahipliğimizde yapmasından oldukça memnunuz. Geçtiğimiz yıl 12.cisi düzenlenen Üniversiteliler Arası İletişim Fikirleri Yarışmasında, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencilerimizden Faizullah Ahmadyar 3’üncülük alarak önemli bir başarı kaydetti. Sergide de kendisinin çalışmasını gözlemleme ve değerlendirme fırsatı bulduk, onur duyduk. Ülkemiz, alın teri, göz nuru, el emeği gibi değerlerin önemsendiği bir coğrafyada yer almaktadır. Dolayısıyla korsanın her türlüsüne karşı çıkmamız gerekiyor. Bu panelden sonra da bu farkındalığın üst düzeye çıkarılacağının inancında olduğumu paylaşmak istiyorum. Konuklarımıza katılımcılarımıza ve öğrencilerimize bize eşlik ettikleri için teşekkür ediyorum.” sözlerini kaydetti.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu

Şerbetçioğlu: “Panel, telif hukuku çerçevesinde hakkın kazanılması, kullanımı ve korunması noktasında oldukça önemli”

RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetcioğlu ise RATEM’i tanıtarak, asli görevleri konusunda bilgi verdi. Şerbetcioğlu, “2001 yılında kurulan RATEM, TRT dâhil ulusal, bölgesel ve yerel birçok televizyon ve radyonun üye olduğu bir meslek birliğidir.” dedi. Türkiye’de toplam 252 televizyon ve bin 90 radyo olduğunu ifade eden Şerbetçioğlu, “Ülkemizde, Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna karasal ortamda yayın yapmak üzere lisans başvurusunda bulunan 23 ulusal, 16 bölgesel ve 213 yerel olmak üzere toplam 252 televizyon kuruluşu ile 36 ulusal, 102 bölgesel ve 952 yerel olmak üzere bin 90 radyo kuruluşu vardır. Bu radyo ve televizyon kuruluşlarından 800’ü RATEM üyesidir.” diye konuştu.

‘Aklıma Bir Fikir Geldi’ temasıyla Üniversiteliler Arası İletişim Fikirleri Yarışmasının 13.sünün düzenleneceğinin altını çizen Şerbetçioğlu, “Katılım sağlayacağınız yarışmanın temel amacının, sizlerin telif konusunda bilinç düzeyinizi yükseltmek olduğunu söyleyebilirim. Sizler de meslek hayatlarınızda bir eser sahibi olacaksınız. Eserlerinizde, haberlerinizde, tasarımlarınızda yaptığınız ne olursa olsun ortaya çıkardığının üründe bir hak sahibi olacaksınız. Panel, telif hukuku çerçevesinde hakkın kazanılması, kullanımı ve korunması noktasında oldukça önemli. Düzenlenen 12 yarışmada ödüle layık görülen öğrencilerin, bilinç düzeylerinin artması dışında özgeçmişlerine önemli bir referans eklendiğini de belirtmeliyim.  Bu nedenlerle Üniversiteliler Arası İletişim Fikirleri Yarışmasının 13.süne katılmanızı oldukça önemsiyoruz. Panele katılım sağladığınız için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetcioğlu

Açış konuşmalarının ardından RATEM Genel Müdürü Yusuf Gürsoy’un moderatörlüğünde, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nursel Bolat,Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Erdoğan İshakoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Turizm Uzmanı Mehmet Savaş ve RATEM Bilim Teknik Kurulu Üyesi Ramazan Sezgin’in panelist olarak yer aldığı ‘Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku’ paneli gerçekleştirildi.

Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nursel Bolat

Panel, panelistlerin konuşmalarının ardından katılımcıların sorularını cevaplaması ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber: Buket Cürebal, Ece Topatay, Serhat Bülki, Sapar Ishanov, Kerim Koç

Fotoğraf: Kerim Koç, Serhat Bülki

Etiketler: / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ