Kamuoyu ve Medya Dersi Kapsamında ‘Yerel Gazetecilik’
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3.sınıf öğrencileri Kamuoyu ve Medya dersi kapsamında Show TV muhabiri Şahin Binici ve Demirören Haber Ajansı muhabiri Tolga Birgücü’den yerel haberciliğin sorunları hakkında bilgi aldı.
Show TV muhabiri Şahin Binici ve Demirören Haber Ajansı muhabiri Tolga Birgücü Doç. Dr. Onur Bekiroğlu’un yürüttüğü Kamuoyu ve Medya dersi kapsamında öğrencilerle bir araya geldiler. Doç. Dr. Onur Bekiroğlu sahadan seslerin bakış açılarının, deneyimlerin, bilgi birikimlerinin ve yaşanmışlıkların öğrenciler için büyük önem taşıdığını söyleyerek gazetecilik mesleğinin zorlukları olduğu gibi kolaylıklarının da olduğunu ifade edip sözü misafirlerine bıraktı.
“Bu meslek için yaratılmışım”
Gazetecilik mesleğine girişinin şans eseri olduğunu söyleyen Şahin Binici “Daha önce çok başka bir alanda çalıştığım için gazetecilik mesleği aklımın ucundan bile geçmemişti.” dedi. Gazetecilik mesleği için yaratıldığını belirten Şahin Binici “Mesleğe ilk başladığım zamanlardan itibaren içimde gazetecilik ile ilgili güzel bir his doğdu. Hani insanlar derya ‘ben bu meslek için yaratılmışım, bu mesleği yapmak için dünyaya gelmişim’ bana da aynen öyle oldu. Ben de bu güzel hisle 11 yıldır gazetecilik yapıyorum.” şeklinde konuştu. Gazeteci olunmaz doğulur diyen Binici “Dışarı çıkıp haber yapmaya başladığınız zaman sizde bunu hissedeceksiniz. Bu mesleğin zorluklarını, kolaylıklarını görecek ve size sağladığı avantajlardan da yararlanacaksınız.” dedi.
“Bu mesleğin saygınlığı çok yüksek”
Gazetecilik mesleğinin çok büyük bir meslek olarak görüldüğünü söyleyen Binici “Bu mesleğin saygınlığı çok yüksek. Doktordan, öğretmenden daha fazla saygınlığınız var. Girdiğiniz her ortamda size saygı göstermek zorundalar. Mesela bir vali ile ya da milletvekili ile yan yana gelme şansınız var. Bunlar da bu mesleğin getirdiği avantajlar. Bu avantajları dışarıda kötüye kullananlar da var. Herkes iyi gazeteci değildir. İşini hakkıyla yerine getiren meslektaşlarımız çoğunlukta ama bu işi çarpıtanlar olduğu da bir gerçek.” diyen Binici anlatacak çok şey olduğunu ama genel anlamı ile gazeteciliğin çok güzel bir meslek olduğunu söyledi.
“Gazetecinin toplumda önemli bir yeri vardır”
Gazetecinin toplumda önemli bir yerinin olduğunu ve kamuoyunun biz gazetecilerden sürekli bir beklenti içerisinde olduğunu söyleyen Binici “İnsanlar sizden çok şey bekliyor. Mesela önümüz de seçim süreci var. Bir gazetecinin en büyük rol oynadığı konu burasıdır. Seçime çok büyük katkısı vardır. Toplumun her tabakasını yönlendirebiliyorsunuz.” diyen Binici “Gazeteciler siyasi partiyi değil, siyasi partilerin gazetecileri arkasına alması lazım. Hangi parti olduğu hiç önemli değil. Bir gazeteci bütün partiler ile çalışmak zorunda. Tarafsızlığını korumak zorundadır. Mesela A partisi ile çalışırken B ya da C partisi ile çalışmazsa taraflı gazetecilik olur. Bütün partilere karşı objektif olmak gerekir. Yaptığımız haberlerde bütün partilere yer vermek zorundayız.” dedi.
“En önemli habercilik asayiş haberciliğidir”
En önemli haberciliğin asayiş haberciliği, en riskli muhabirinde asayiş muhabiri olduğunu söyleyen Binici “Öyle bir habere gidiyorsunuz ki bazen bir insanın ölümüne şahit oluyorsunuz. Belli bir zaman sonra sıradan bir şeymiş gibi geliyor size, soğukkanlı oluyorsunuz ve bütün duygularınızı yitiriyorsunuz. Bazen ağlayarak bile haber çektiğimiz zamanlar oluyor. Şehit haberleri mesela. Şehit haberlerinde ister istemez duygularınız harekete geçiyor. Şehidin ailesinin gözyaşlarını gördüğünüz zaman dayanamıyorsunuz. Bazen iki yaşındaki çocukları tabutun yanına götürüp tabutu öptürürler, bunları gördüğünüz zaman ister istemez duygulanıyorsunuz.” dedi.
“Bu meslek bir zehir gibi”
Gazetecilik mesleğinde bir yıl çalıştıktan sonra bu mesleğin bir zehir gibi bütün kanınıza işlediğini söyleyen Binici “Ben mesleği üç kere bıraktım geri döndüm. Çok güzel paraları başka yerlerde kazanabilirdim. Ama tekrar geri döndüm. İki ay çalışamadım başka bir yerde” diyen Binici bu mesleğin hastalık gibi bir şey olduğunu söyledi. Mesleği bıraktığı sıralar da gece uyurken rüyalarında polis telsizleri, kazalar ve cinayetler gördüğünü dile getiren Binici “Bu rüyayı üç defa üst üste gördüm, o an yaptığım işi bıraktım ve tekrar mesleğime geri döndüm. Bir yerden sonra bırakmak istesen bile bırakamıyorsun. Ama seviyorum ben mesleğimi. Ne kadar zorlukları olsa da seviyorum.” dedi.
Sevmeden yapılamayan meslek; Gazetecilik
Sevmeden yapamıyorsunuz bu mesleği diyen Tolga Birgücü “Samsun’da bir otomotiv şirketinin fotoğrafçısıydım. Tam 44 gün kaldım orada. Çalıştığım otomotiv şirketi 152 ülke ile iş yapıyordu ve benim bu 152 ülkeye gitme fırsatım vardı. Almanya’ya gitmem için biletim kesilmişti ama ben istifa ettim. Genel müdür bana neden dediği zaman ise ben yapamıyorum ben gazeteciliğe geri döneceğim dedim.” diyen Birgücü mesleğin insanı çektiğini şimdi ise gazetecilik mesleğini bırakmaya hiç niyetinin olmadığını söyledi.
Birçok kişini bu mesleği yapmayacağını söyleyen Birgücü “Mesleği yapacak olanlara tavsiyem şöyle: Gidin sürekli insanları ziyaret edin. Sadece haber için değil. İnsanlar ile iç içe olun. Bir olay olduğu zaman böylece ilk kaynak olarak akla siz gelirsiniz. Sürekli insanlar ile iletişim halinde olun. Her şey mutlaka haberdir ama ilişkiler olmadan da habere ulaşmanız zorlaşabilir.” dedi.
Show TV muhabiri Şahin Binici ve Demirören Haber Ajansı muhabiri Tolga Birgücü’nün öğrencilere gazetecilik ile ilgili bilgi aktarımı Doç. Dr. Onur Bekiroğlu’nun kendilerine teşekkür belgesi takdim etmesinden ve toplu fotoğraf çekiminden sonra sona erdi.