Tarihe meydan okuyan gemi: YALOVA

• 15.06.2015
  • Tarihe meydan okuyan gemi: YALOVA için yorumlar kapalı

Yalova Gemisi, 67 yıllık hayatı boyunca bir dizi talihsiz olayla karşı karşıya kalmasına rağmen insanlığa hizmet etmeyi sürdürüyor.

SS Yalova 1948 yılında Hollanda’da kaynaksız olarak yapılmış perçinli bir gemi. Sınıfının ilk gemisi olma özelliğini taşıyor. 1970’lerde geniş ölçekli revizyondan geçirilen gemi fuel-oil’e dönüştürülüyor. Gemi, adını 1995 yılına kadar İstanbul Şehir Hatları vapuru olarak yapmış olduğu İstanbul-Yalova arası seferlerinden alıyor.

Yalova Gemisi, 1996 yılının Kasım ayında bir gece yarısı Harem İskelesi’ne bağlı halde beklerken yanıyor ve yangın sonucu orta dereceli hasara maruz kalan gemi servis dışı kalıyor. Olayın ardından 5-6 sene kadar İstanbul’da kalmaya devam eden gemi, bu süre dâhilinde bir dönem Haliç Tersanesinde, bir yaz boyunca da Kabataş’ta halka açık “yüzer müze” olarak hizmet veriyor.

Yalova Gemisi Samsun’da

Yalova Gemisi’nin 1998 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Denizcilik İşletmesi’nden satın alınarak Samsun’a getirildiği belirtiliyordu. Ancak geminin şu andaki işletmesinin sahibi olan Funda Büyükkeskin’in ifadesine göre gemi, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne hibe edilmiş. İstanbul’dan bakımsız bir halde Samsun’a getirilen gemi, dış görünümüne sadık kalınarak restoran ve kafe kullanımına uygun düşecek biçimde restore ediliyor. Gemi ilk olarak Batıpark’ta tertiplenen özel bir alanda turizm işletmesi olarak hizmet vermeye başlıyor. Geminin Batıpark sahilinde sabitlenmiş halde dururken halatlarından kurtulup denize açılması ile meydana gelen ve gemide çalışan bir garsonun hayatını kaybetmesiyle son bulan olayın ardından, gemi bu alandan ayrılarak hali hazırda bulunduğu yer olan Samsun Limanı’na taşınıyor.

Yalova Gemisi 1948’den günümüze kadar bir dizi talihsiz olayla karşı karşıya kalmasına rağmen, tarihin karanlık denizlerine gömülmemiş halde halen insanlığa hizmet etmeyi sürdürüyor ve Samsun’da ziyaretçilerini bekliyor.

Etiketler: / / / / / / /