Eski Texas yeni Çarșamba

• 30.06.2016
  • Eski Texas yeni Çarșamba için yorumlar kapalı

1960’lı yıllarda “Teksas” olarak nitelendirilen Çarşamba, Samsun ilçeleri arasında en fazla suç işlenen üçüncü ilçe. Çarşamba’da adli suç oranı geçmiş yıllara göre her geçen gün azalsa da, nitelikli adli suçların oranı hâlâ yüksek. Buna karşın adli suçlarla mücadele de tüm hızıyla devam ediyor.

Çarşamba’da adli suç oranlarına ilişkin olarak görüşlerine başvurduğumuz Çarşamba Emniyet Müdürü Tuncer İğneli, ilçede her gün ortalama 7-8 tane suç işlendiğini söyledi. En sık karşılaştıkları adli vakaların darp, uyuşturucu, aile kavgası ve aile içi şiddet olduğunu belirten İğneli, Samsun’da en fazla suç işlenen ilçelerin sırasıyla Samsun-Merkez, Bafra ve üçüncü olarak da Çarşamba olduğunu dile getirdi. İlçedeki nüfus artışıyla beraber adli olayların yüzde 3 ile yüzde 5 arasında artış gösterdiğini de sözlerine ekleyen İğneli, ilçedeki suç oranının 2014 yılında bin 900 iken bu sayının 2015’te 2 bin 100’e yükseldiğini açıkladı
“Her İhbarı Değerlendiriyoruz”

24 saat boyunca aralıksız her ihbarın değerlendirildiğini dile getiren Emniyet Müdürü İğneli, şunları söyledi: “Her bölgede emniyet ekiplerimiz mevcut olduğundan olaylara intikal süremiz Çarşamba için 2 dakikayı geçmiyor. Araçlarda bunun süresini tutan cihazlarımız var. İhbar gelen bölge çok uzak olsa da bölgeye intikal süremiz 3 dakikayı geçmiyor.”
“Nitelikli Suç Yoğunluğu Önemli”

Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Özgür Bozkurt, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde adliye olmadığını, bu nedenle söz konusu ilçelerdeki davaların da Çarşamba’daki adliyede görüldüğünü belirterek, tüm bu bölgelerde neticelenen suç oranlarının 2014’te 6 bin 409 iken 2015’te 7 bin 192’e yükseldiğini söyledi. Çarşamba’da işlenen adli suçların niceliğinden çok niteliğinin önemli olduğunu vurgulayan Başsavcı Bozkurt, “Karadeniz Bölgesi’nde cinayet, uyuşturucu, kaçakçılık gibi nitelikli suçlar, Çarşamba’da diğer bölgelere kıyasla daha yüksek” dedi.
“Halkı Bilinçlendiriyoruz”

Polisin ve jandarmanın kolluk amiri olarak ilçenin tüm asayiş ve güvenliğinden sorumlu olduğunu söyleyen Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız ise, 2014 ve 2015 yıllarında işlenen suçlara ilişkin olarak olayların adedinde azalma, yakalanan kişilerin sayısında ise çoğalma olduğunu açıkladı.
Uyuşturucu madde kullanımı ve bununla mücadele hakkında okullarda vatandaşa bilgi verdiklerini vurgulayan Kaymakam Yıldız, kenevir ekimi, dikimi ve kullanımıyla mücadele yönünde projeler geliştirdiklerini söyledi. Uyuşturucu kullanan gençlere yönelik spor ve müzik alanında projeler uygulandığını da belirten Yıldız, gençlerin bu sayede mai tai, kickboks dallarında Çarşamba’ya dereceler kazandırıldığını da sözlerine ekledi.
Değişen Çarşamba

Kaymakam Yıldız son olarak şöyle konuştu: “Çarşamba 1960’lardan 1980’lere kadar yılda 50-60 cinayetin işlendiği bir ilçeydi. Örneğin 1960’larda burası ‘Teksas’ olarak isimlendiriliyordu. Şimdi ilçedeki yıllık cinayet sayısı, tabi ki arzulanan sıfırdır, ama yine de diğer il ve ilçelerdeki sayı kadar. Ayrıca şunu da belirtmek gerek, Samsun’da en fazla kitap okunan ilçe Çarşamba, kütüphane kayıtlarından bunu görebilirsiniz. Kitap fuarları yapıyoruz, 3 tane fakültemiz, 2 tane meslek yüksek okulumuz var. Bu da toplumun olumlu yönde hızlı bir değişime uğradığını gösteriyor.”

Etiketler: / / / / /