Erkek egemen futbolda kadın eli

• 15.04.2016
  • Erkek egemen futbolda kadın eli için yorumlar kapalı

Futbol denilince herkesin aklına erkekler geliyor. Samsun’daki kadın futbol kulüpleri, erkeklerin egemenliğinde olduğunu düşündüğümüz futbola dair tabularımızı yıkmaya kararlı.

Samsun’da 2009’dan bu yana aktif olan kadın futbol kulüpleri gerek taraftar grupları gerekse oyuncu kadrosuyla az yapılanı denemeye, söylenmeyeni söylemeye çalışıyor. Şu anda Samsun’da 3 kadın futbol takımı bulunuyor: İlkadım Belediyesi Yabancılar Pazarı Spor Kulübü, Ayvacık Gençlik Spor Kulübü ve Gülizar Hasan Yılmaz Spor Lisesi Kulübü. Bu kulüplerde 50 kadın futbolcu oynuyor.

“Çok iyi oynuyorlar”

Samsun kadın futbol kulüplerinden biri olan Gülizar Hasan Yılmaz Spor Lisesi Kulübü’nün oyuncuları, hem okul hem de spor hayatlarında başarılı kadınlardan oluşuyor. Takımın çoğunluğunu spor lisesi öğrencileri oluşturuyor. İçlerinde milli takımda olanlarla birlikte U17 ve U19’da top koşturanlar da var. Haftada 3 gün 2-3 saatlik antrenmanlar yapıyorlar. Kulübün Başkanı Osman Özçalıkuşu, kadınların futbol oynamasının toplumda bazen olumlu bazen olumsuz karşılandığını ifade ediyor. Özçalıkuşu, Nevşehir’de bir maç sırasında çevredekilerin “kızlar da futbol oynuyormuş” deyip şaşırdığını, ancak maç sonrasında “çok iyi oynuyorlar” diyerek takımı desteklediklerini belirtti.

Aileler kızlarının fiziklerinin bozulmasından korkuyor

Futbolcu kadınların yaşadıkları zorluklardan bahseden Özçalıkuşu, ailelerin futbolu erkek sporu olarak görmesinden dolayı sıkıntılar çektiklerini vurguladı. Ailelerin en çok kızlarının fiziklerinin bozulmasından korktuklarını ve onların evde annelerine yardım etmelerinin öncelikli görevleri olduğunu düşündüklerini ifade eden Özçalıkuşu, bu sorunları ailelerle konuşarak çözmeye çalıştıklarını, ancak kimi zaman bunu başaramadıklarını söylüyor. Özçalıkuşu, ailelerinin izin vermemesi nedeniyle geçen yılki Türkiye Şampiyonası’na 2 futbolcularını götüremediklerini söyledi.

“Kadın futbol kulüpleri daha masrafsız”

Kadın futbol kulüplerinin yaşadıkları diğer sorunun maddi koşullarla ilişkili olduğunu ifade eden Özçalıkuşu, erkek futbol kulüplerine göre daha masrafsız olmasına karşın kadın futbol kulüplerinin maddi anlamda yeterince desteklenmemesinden yakınıyor. Özçalıkuşu, “Ulaşım, yer bulma, sponsor konusunda sorunlar yaşıyoruz. Devletin verdiği ödeneklerle kulüpleri idare ediyoruz. Koşullar nedeniyle Teknik Direktörümüz Erdem Okandan ve Antrenörümüz İskender Aycan ücretsiz bir şekilde futbolcuları çalıştırıyor” dedi.

Küfrün önüne geçilemiyor

Kadın futbol kulübü olmalarına rağmen maçlarda küfrün önüne geçilemediğini de söyleyen Özçalıkuşu “Eril baskılarla karşılaşıyoruz, maalesef futbol küfürlü bir ortam. Oyun sırasındaki psikolojik baskılar ve erkek izleyicilerin hareketlerinden dolayı, kadın futbolcular bazen geri çekilmek zorunda kalıyorlar” şeklinde konuştu.

“Kızlarımızın okuması gerek”

Bütün bu olumsuz koşullara rağmen yaptıkları işin önemli olduğunu vurgulayan Özçalıkuşu, kadın milli sporcu yetiştirmeyi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda (BESYO) okumak isteyen futbolcu kadınları iyi bir özgeçmiş ile birlikte üniversiteye göndermeyi hedeflediklerini ifade etti.

Etiketler: / / / / / / / /