Yamaç paraşütünün yeni gözdesi Bafra

• 15.04.2016
  • Yamaç paraşütünün yeni gözdesi Bafra için yorumlar kapalı

Samsun’un Bafra ilçesi balon uçuşlarından sonra ekstrem bir spor dalı olan yamaç paraşütüne de ev sahipliği yapıyor.

Yamaç paraşütü, ülkemizde son yıllarda oldukça yaygın bir spor dalı haline geldi. Bunun nedenlerinden biri, Türkiye’nin uçuşa elverişli noktalara sahip olması. Son yıllarda Samsun da yamaç paraşütü yapılan yerler arasına girdi. Özellikle Bafra, yamaç paraşütçülerinin yeni gözdesi oldu.

Bafra’nın coğrafyası hava sporları için elverişli

Bafra Hava Sporları ve Gençlik Kulübü Başkanı Burhan Apaydın, küçük yaşlardan beri hobisi olan hava sporlarını doğup büyüdüğü yer olan Bafra’ya kazandırmaya çalışıyor. Genel havacılıkla ilgili çalışmaların yürütüldüğü kulüp, Bafra Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle son 2 yıldır yamaç paraşütüne yönelmiş durumda.

Hava sporları için coğrafi yapının elverişli olması gerektiğini vurgulayan Apaydın “Yamaç paraşütü için doğru yönden esen rüzgâr, doğru tepelerin seçilmesi ve doğru yüksekliğin olması lazım. Her ne kadar Bafra ova olsa da etrafını saran çok fazla dağ ve tepeye sahip. Hemen her yerinde doğru rüzgârla uçuş yapılabilecek tepe var” dedi.

“Sermayemiz rüzgâr, tecrübemiz uçuş saati”

Rüzgârı doğru kullanmanın önemini vurgulayan Apaydın, “Bir bez parçasının ucunda uçuyoruz, sermayemiz ise sadece rüzgâr. Rüzgârı doğru kontrol eden, hiçbir sorun yaşamadan uçar. Fakat kontrol edemeyen için rüzgâr büyük bir tehlike arz ediyor. Bu noktada da gruplar devreye giriyor. Fazla uçuş tecrübesine sahip olmayanlara grup içerisindeki tecrübeli kişiler destek veriyor. Bu şekilde herhangi bir kaza yaşanmasının önüne geçiyoruz” şeklinde konuştu.

Bafra’da yamaç paraşütüne ilginin düşündüklerinden fazla olduğunu belirten Apaydın, “Fakat bu spor bir anda herkesin yapabileceği bir spor değil. Belli bir eğitim süreci var. Bu eğitimin sonunda bu sporun ehliyeti sayılan sertifikalar veriliyor. Bunun dışında, tecrübe kazanmak ve sorunsuz uçuş yapmak için sürekli olarak antrenman yapılmalı. Yamaç paraşütünde tecrübe uçuş saati ile alakalı. Ne kadar havada kalabiliyorsanız o kadar tecrübeli sayılırsınız” diyerek bu yıl herhangi bir yarışmaya katılmayıp gruplardaki bilgi ve başarıyı artırmak için çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

Etiketler: / / / / / / /