“Ali Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri” Uluslararası Sempozyumu

• 14.10.2017
  • “Ali Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri” Uluslararası Sempozyumu için yorumlar kapalı

Vefatının 50. Yıl dönümünde bir düşünce insanı olarak “Ali Fuad Başgil ve Siyasi mücadeleleri’’ adlı Uluslararası Sempozyumu Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)  Ali Fuad Başgil Hukuk fakültesinde gerçekleşti.

OMÜ ve Çarşamba Belediyesi işbirliğiyleAli Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri’’  adlı Uluslararası Sempozyumunu düzenlendi. Türk hukukçu ve siyaset adamı Ali Fuad Başgil’in vefatının 50. yıl dönümü anısına düzenlenen sempozyumun açılışı 13 Ekim Cuma günü Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Sempozyum açılışına Samsun Valisi Osman Kaymak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, Çarşamba Kaymakamı Mustafa Güney, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Gültekin Bülbül, Çarşamba Adalet Komisyonu Başkanı Muhammet Karaca, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Usta, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, basın mensupları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Uluslararası Sempozyumun açılışı, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Oturumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr Bekir Şişman, “Modern Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu eğitimli kadroların yetişmesinde, oluşmasında değerli hemşehrimiz Ordinaryüs Prof. Dr. Ali Fuad Başgil’i vefatının 50. yıl dönümü vesilesiyle minnetle anıyoruz” dedi.  Şişman, “Tanzimat’tan günümüze Türk siyaset hayatı, batılılaşma ve modernleşme çabaları sürecine şahit olmuş ve bu sürece büyük katkılar sağlamış ‘Ali Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri’ konulu sempozyuma katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Uluslararası sempozyum fikri”

Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar Ali Fuad Başgil’in hukuk, felsefe, sosyoloji, din, siyaset, eğitim gibi fikirlerinin ve düşüncelerinin önemini dile getirdi.  Dündar, “İlk olarak 14 Nisan 2008’de yapılan ‘Ali Fuad Başgil Sempozyumu’na’ gösterilen ilgiden dolayı uluslararası sempozyum fikri ortaya çıktı. Bu sürece dahil olan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.  Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, “Ali Fuad Başgil, bilim ve ilim insanı olarak rol model alınması gereken bir insandır. Bize ne mutlu ki gücünü geçmişten alan, geçmişi ile barışık ve kişisel gelişime önem veren Ali Fuad Başgil gibi bir rol modelimiz var” şeklinde konuştu.

“Çarşambalı bir halk insanı Ali Fuad Başgil”

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Ali Fuad Başgil, Çarşambalı bir halk insanı, aydın, mütefekkir, düşündüğü gibi yaşayan, geçmişten bu güne örnek alınması gereken bir değerdir” dedi.  Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Kitaplarında ve öğrencilerinin aktardıklarından anlıyoruz ki Ali Fuad Başgil,  iyilik yapmayı ve adaletli olmayı seven, zulümden uzak duran, sadece eserleriyle değil mücadeleleri ve kişiliğiyle de ön plana çıkmıştır. Bu sempozyuma katılan bilim insanlarına ve değerli katılımcılara teşekkür ederim”  diyerek sözlerini tamaladı.

“Gençlere önem veren bir vatanseverdi”

Samsun Valisi Osman Kaymak, “Ali Fuad Başgil sadece hukukçu değil gençlere önem veren vatanseverdi.  Bu topraklarda büyümüş, toplumun dertlerine ortak olmuş ilkeli bir akademisyendir” dedi.  Vali Osman Kaymak, “Ali Fuad Başgil’in demokrasi, siyaset anlayışı, politikaya bakışı, Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında vermiş olduğu mücadelesi ve adaylıktan çekilmesi sonrası yaptığı açıklamaları siyaset hayatımızın gelişim aşamalarının önemli kilometre taşlarından birisi olmuştur. Vefatının 50. yıl dönümünde bir düşünce insanı olarak ‘Ali Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri’ başlıklı uluslararası sempozyumu organize eden kurum ve kuruluşlara, emeği geçen tüm paydaşlara ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Sempozyumun ilk oturum başkanlığını Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptı.  Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç başkanlığındaki oturumda Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Tevfik Erdem Modernleşmenin Muhafazakâr Dili Olarak Ali Fuad Başgil, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran Ali Fuad Başgil’in Ahlak Felsefesi ve Ahlak Eksenli Toplumsal Analizleri, Osman Gazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Ejder Okumuş Ali Fuad Başgil’de Din-Toplum İlişkileri ve Laiklik, International Islamic University of Malaysia Assoc. Prof. Dr. Arshad Islam Ali Fuad Başgil; Bir Politik Pragmatist konulu sunumlarını yaptılar. Sunumların ardından Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar International Islamic University of Malaysia Assoc. Prof. Dr. Arshad Islam’a geleneksel Çarşamba ayakkabısının minyatürünü hediye etti. Katılım belgeleri verildi ve toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

Değerlendirme oturumu 14 Ekim Cumartesi günü Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Oturum Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil başkanlığında yürütüldü.  Değerlendirme Oturumunda Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, Prof. Dr. Talip Karakaya, Prof. Dr. Tashpolot Sadykov, Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Doç. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Bekir Şişman sempozyum hakkında değerlendirmelerde bulundular. Konuşmacılar, organizasyonu yürüten Çarşamba Belediyesine,  Ondokuz Mayıs Üniversitesine, organizasyona katılım sağlayan yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenlere, sempozyum dinleyicilerine teşekkürlerini sundular. Sempozyum hatıra fotoğrafı çekimi, katılım belgelerinin takdimi ve Çarşamba gezisi ile sona erdi.

13-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenen “Ali Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri” adlı Uluslararası Sempozyum da Ali Fuad Başgil’in düşünceleri, mücadeleleri, hukuk, din, siyaset, sosyolojik, eğitim, Türk modernleşmesi, gençlik konulu eserleri ve çalışmaları 12 oturum ve 57 bildiri ile ele alındı.

IMG_0658IMG_0712.jpg sempozyumIMG_4649IMG_0258ogünIMG_0262ogün

Etiketler: / / / / / / / / / / / / / / / / /