Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Yerli uçak “Doğan” Samsun’dan havalanacak

Yerli uçak “Doğan” Samsun’dan havalanacak
  • 15.02.2016
  • Yerli uçak “Doğan” Samsun’dan havalanacak için yorumlar kapalı
  • 4.517 kez okundu

UZAYTEM çalışmaları kapsamında “Doğan” adı verilen yerli uçak projesi tüm hızıyla devam ediyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (UZAYTEM) çalışmaları kapsamında “Doğan” adı verilen iki kişilik yerli tasarım ve yerli üretim genel havacılık uçağı projesi tüm hızıyla devam ediyor.

Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Cevat Sunol, “İnsansız Hava Aracı (İHA) Projesi’nin havacılık sektöründe gördüğü büyük ilgi, doğru yolda ilerlediğimize olan inancımızı pekiştirdi. Bu yolda belirlediğimiz hedefler doğrultusunda bir sonraki adıma geçerek, Ağustos 2013’te yapımına başladığımız iki kişilik genel havacılık uçağı çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 “Amacımız ülkemiz havacılığına katkıda bulunmak”

Havayolu ve askeri havacılık endüstrisinin hızla geliştiği ülkemizde, genel havacılığın da istenilen düzeye gelebilmesi için başta Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olmak üzere, havacılık kulüpleri, uçuş okulları ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarının her geçen gün arttırdığını belirten Sunol, “Bu çalışmaların meyvelerini vermeye başlaması ile önümüzdeki dönemde ülkemizde genel havacılık uçuşlarının ve kişisel pilot lisansına sahip olan kişilerin artacağı öngörülmektedir” dedi.

Sunol, ilk projeleri İHA ve ikinci projeleri Doğan’ın hedeflerine giden yolda ara ürünler olduğunu vurgulayarak, “Asıl amacımız, ülkemiz havacılığına katkıda bulunmak ve bunu da öncelikle Samsunlu sanayicilerimizi bu başarılı projelerin ortağı haline getirerek yapmak. Elbette bu yolda en büyük sorumluluk ve yük UZAYTEM olarak bizim omuzlarımızdadır. Şu ana kadar ortaya çıkardığımız işlerle sorumluluğumuzu yerine getirme konusundaki yeterliliğimizi kanıtladığımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Seri üretimi hedefleniyor

OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında tasarım ve üretimi gerçekleştirilen Doğan Uçak, kişisel pilot lisansına sahip kişilerin sportif ve seyrüsefer uçuşları için tasarlanan, yeterli konfor, donanım, menzil ve performansa sahip iki kişilik bir genel havacılık uçağı özelliği taşıyacak. Özgün bir tasarıma sahip olan uçağın malzemeleri, UZAYTEM Kompozit tesislerinde üretiliyor. Tamamen kompozit malzemelerden üretilen bir gövdeye, yüksek performanslı bir motora ve ileri dijital uçuş gösterge ve seyrüsefer sistemlerine sahip olacak Doğan’ın, üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde seri üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

UZAYTEM Kompozit bünyesindeki çalışmalar

UZAYTEM Kompozit, endüstriyel boyutta tasarlanmış kompozit parça üretim alt yapısı ve deneyimli ekibi ile havacılık, savunma, rüzgar enerjisi, raylı taşımacılık alanlarında prototip ve seri üretimle ihtiyaçlara cevap vermeyi hedefliyor.

UZAYTEM Kompozit atölyesinde, ülkemizdeki üniversiteler arasında en büyük insansız hava aracı özelliğiyle dikkat çeken İHA projesi gerçekleştirildi. 180 kilogram uçuş ağırlığına sahip olan ve turbo prop motorlarının testi için geliştirilen İHA’nın tasarım ve üretim çalışmaları 8 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. İHA, UZAYTEM bünyesindeki pistte uçuş testlerini başarıyla gerçekleştirdi.

Deniz araçları

Kompozit malzemelerin yaygın olarak kullanıldığı denizcilik alanında bilgi ve tecrübesini arttırmak isteyen UZAYTEM Kompozit, 7,5 metre uzunluğundaki, elektrik dizel tahrikli yelkenli bir teknenin inşasını ahşap kompozit malzemeler ile yürütüyor.

Rüzgâr Enerjisi

Günümüzde artan enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir alternatif olan rüzgâr enerjisi konusunda da çalışmalar yapan UZAYTEM Kompozit, 4 metre çapındaki bir rüzgar türbini motoruna ait kanatları vakum infüzyon yöntemi ile üretti.

 

Etiketler: / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ