Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

OMÜSEM’den A’dan Z’ye Öykü, Roman ve Senaryo Yazarlığı Programı Başladı

OMÜSEM’den A’dan Z’ye Öykü, Roman ve Senaryo Yazarlığı Programı Başladı
  • 15.12.2022
  • OMÜSEM’den A’dan Z’ye Öykü, Roman ve Senaryo Yazarlığı Programı Başladı için yorumlar kapalı
  • 561 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversite (OMÜ) Sürekli Eğitim Merkezi (OMÜSEM) tarafından ‘A’dan Z’ye Öykü, Roman ve Senaryo Yazarlığı’ sertifika programı başladı.

Yazmaya ilgi duyan kişilere dinamikleri ve anlatı kurma tekniklerini öykü, roman ve senaryo formatlarında, teorik ve uygulamalı olarak göstermeyi amaçlayan, OMÜSEM tarafından organize edilen programda katılımcılar, OMÜ Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Recep Yılmaz ve Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Uğur Kılınç tarafından eğitime tabi tutuluyor. OMÜ Kurupelit Kampüsü Sürekli Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen program, 10 Aralık 2022 Cumartesi günü itibariyle başladı. Haftalık olarak dağıtılmış olan program; 6 gün olmak üzere toplam 36 saatlik bir eğitim süreci olup, sertifika programı sonunda yapılacak sınavda 100 üzerinden, 60 puan ve üzeri alan katılımcılara eğitim sertifikası verilecek.

“Tavsiyeler ve nasihatler niteliğinde değil pratik uygulamalar uygulayarak yol kat edeceğiz.”

‘Çerçici’ ve ‘Senaryo Nasıl Yazılır? Nasıl Yazıyorlar?’ adlı eserlere imza atmakla birlikte, ‘Anlatım Bilimi’ üzerine yazdığı pek çok eseri yurt dışında yayımlanan, OMÜ Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Recep Yılmaz, “Samimi olarak yazmayı seven ve okuyan kişilere yol göstermeyi amaçlıyoruz. Kurslarda sık olarak nasihat ve öğüt verilerek katılımcılının özgür ruhundan ziyade, önceden denenmiş uygulamalar tekrar edilir. Bizim amacımız burada katılımcıya pratik materyaller ve sistematik olarak hikâyenin geliştirilmesiyle ilgili bu sürecin nasıl işleneceğini öğretmeyi ve doğrudan üretmelerini amaçlıyoruz. Teknik bilgileri ve anlatı geliştirme süreci üzerinde duracağız. Tavsiyeler ve nasihatler niteliğinde değil pratik uygulamalar uygulayarak yol kat edeceğiz. ” dedi.

Programın işleniş biçimindeki farklılığın altını çizen Yılmaz, “Baştan sona kadar uygulamaya yönelik pratik donanımları da içeren bir eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Hedefimiz, katılımcıların doğrudan bir şeyler üretmelerini sağlamak olacak. Program sonunda sınavı geçmeyi başaran katılımcılar, OMÜ’nün kurumsal olarak imzaladığı belgeye sahip olmakla birlikte konuya yatkın olacağı için kişiyi özgüvenli kılacaktır.” şeklinde konuştu.

“Yazarlığın içkin yapısını teorik ve uygulamalı olarak öğretmeye amaçlıyoruz.”

‘Karanlık Yılbaşı Öyküleri’, ‘Mitolojinin Müziği’, ‘Nebel Şatosu ve Diğer Öyküler’ ve ‘Oegtar’ın Felaketi’ olmak üzere başlıca eserlere imza atan Dr. Öğr. Üyesi Uğur Kılınç, “Katılımcıların edebi veya görsel anlatı formlarına ait özgün ve sanatsal metinler ortaya koyabilmeleri için kapsamlı bir eğitim planlandı. 36 saat sürecek olan eğitimde katılımcılara; karakter oluşturma, olay örgüsü, çatışma düzeyleri, bakış açışı, metnin sistematik kurulumu ve yayın süreci gibi çok önemli ders başlıkları üzerinden yazarlığın içkin yapısını teorik ve uygulamalı olarak öğretmeyi amaçlıyoruz. Program, sertifika edinmeye hak kazanan katılımcıların, program sürecinde veya daha sonrasında ortaya çıkardıkları metinsel ürünleri yalnızca üretmeye değil, aynı zamanda bunları ülkemizde faaliyet gösteren yayınevlerine sunma noktasında da bilgi sağlıyor. Bu noktada, ayrıntılı ve kapsamlı bir müfredatla oluşturulan programın katılımcılara yenilikçi bir eğitim vaat ettiğini söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı. 

Katılımcıların faydalı ve etkin eğitim göreceklerini belirten Kılınç, “Edebi ve akademik yazarlık yapan bir eğitimci olarak, iyi bir yazarın aynı zamanda iyi bir okur olması gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan, zaten okuma uğraşını kendi başına yapan yazar veya yazar adayının yardım alabileceği tek nokta yazma serüveninde kullanacağı araçların ve izleyeceği yolların kendine gösterilmesidir. Bu noktada böyle bir programda yer almaktan mutluyum.” sözlerine yer verdi.

Haber-Fotoğraf: Serhat Bulki

Etiketler: / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ