OMÜ’de Kadına Yönelik Şiddet Konferansı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesinde “Kadına Şiddet ve Kadına Yönelik Ayrımcılıkla Mücadele” konulu konferans düzenlendi. Ayrımcılık ve Şiddetle Mücadele Derneği Başkanı Avukat Serpil Dönmez’in konuşmacı olduğu konferansa, İletişim Fakültesi akademisyenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Zorlu bir dünyada güçlü kadınlar yetişsin sloganıyla harekete geçen Serpil Dönmez, derneğin kuruluşunun kendi çocukluğunda yaşadığı ayrımcılığa dayandığını söyleyerek, şiddetin temelinde cinsiyet ve sınıfsal ayrımcılık olgusunun yattığına değindi.
Toplumun kanayan yarası olarak nitelendirdiği kadına yönelik şiddet ve cinsiyet eşitsizliği konularının aile içi eğitim ve toplumsal eğitimle aşılabileceğini söyleyen Dönmez, “Eğitim sadece okulla sınırlı tutulmamalı, aile de şiddet ve ayrımcılık eğitimi konularında önemli bir faktör” dedi.
“Feminizm erkek düşmanlığı değildir”
Toplumumuzun pek çok kesimi tarafından erkek düşmanlığı olarak nitelendirilen feminizmin aslında kadın ve erkeğin hak ve hukuk açısından toplumda eşit bir yere sahip olmasını savunduğunu vurgulayan Serpil Dönmez, iş ve sosyal hayat açısından bakıldığında iki taraf içinde haksızlık olan cinsiyetçiliğin toplumumuzdaki yerine değinerek toplumdaki normları yıkmamızın kadın ve erkek eşitliği adına önemli bir adım olduğuna işaret etti.
Dönmez, 6284 sayılı kanunun kadınlara ve erkeklere tanıdığı hakları açıklayarak kanunun yeniden yürürlüğe girmesinin kadınlar ve çocuklar için önemli olduğunu belirtti. Kadınların ekonomik özgürlüklerini ele almalarının altını çizen Dönmez ‘’Kadına yönelik şiddetin temelinde ekonomik yönden kadının güçsüz ve kırılgan bir konumda olması durumu vardır. Bunun önüne geçebilmek için kadınların iş hayatında daha çok rol alması için imkân verilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Konferans katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.
Haber: İlknur Sima Sarıoğlu
Fotoğraf: Yaren Çiçek