OMÜ Rektörü Ünal Gazetecilerle Buluştu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, görevi devraldığı tarihten itibaren üniversitede yapılan çalışmaları, projeleri ve yönetimin hedeflerini anlatmak amacıyla Samsun basınıyla bir araya geldi.
Samsun Büyüksehir Belediyesi Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Prof. Dr. Recep Sancak, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep ve Kurumsal İletişim Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Mürsel Kan, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Arş. Gör. ve OMÜ Radyo Koordinatörü Ufuk İnal, Gazetecilik Bölümü Arş. Gör. ve Genç İfade Gazetesi Editörü A. Ceren Başal Yıldız, ulusal basın temsilcileri, yerel basın sahipleri, genel yayın yönetmenleri, internet haber sitelerinin temsilcileri ve muhabirleri katıldı. OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hasan Atsız’ın moderatörlüğünde gerçekleşen basın toplantısında Rektör Prof. Dr. Ünal, üniversitenin sağlık, eğitim, Ar-Ge, çevre düzenlemesi gibi birçok alanda yaptığı çalışmalar hakkında basın mensuplarını bilgilendirerek onlardan gelen soruları yanıtladı.
Hedef araştırma üniversitesi olmak
Konuşmasına konuklarına davete icabet ettikleri için teşekkür ederek başlayan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, pandemi koşulları nedeniyle toplantıyı içinde bulundukları salonda gerçekleştirdiklerini belirti. Rektör Prof. Dr. Ünal, yaklaşık bir yıldır Covid-19 pandemisi ile fedakârca mücadele ederken hayatını kaybeden sağlık çalışanları ve vatandaşlarımıza başsağlığı diledi. Rektör Ünal, konuşmasının başında ayrıca Üniversitenin kuruluşuna katkı sağlayan, gelişmesine maddi ve manevi destek olan tüm gönüllülere teşekkür ederek ebediyete intikal edenlere ise rahmet diledi.
Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, görevi devraldığı 17 Ağustos 2020 tarihinden itibaren başlattıkları revizyon çalışmalarıyla eğitim, sağlık, Ar-Ge, kalite ve çevre öncelikli bir strateji ortaya koyduklarını söyledi. Başarı çıtasını yükseğe koyan Prof. Dr. Ünal, araştırma üniversitesi hedefini kriter olarak belirlediklerini ve üniversite-şehir-iş dünyası iş birliğini önemseyerek uluslararası ve engelsiz bir üniversite çalışmalarına destek verdiklerini ifade etti.
Ondokuz Mayıs Üniversitesinin kaliteyi odağına alan yönetim anlayışına dikkat çeken Rektör Ünal “Kurumsal Akreditasyon Programının 1. ve 2 aşamalarını tamamlayan OMÜ’de 3. aşama yüz yüze saha ziyaretleri ise 18-19 Ocak 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türk Standartları Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen tetkik sonucu TS EN 9001: KYS ve 10002: MMYS belgelerinin sürdürülmesine hak kazandı. Bu başarıların yanında Üniversitede, Enerji Yönetim Sistemleri, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri’ne ilişkin belgelendirme ve Karadeniz ileri Teknolojileri Araştırma Merkezi Laboratuvar Akreditasyonu çalışmaları devam ediyor.” dedi.
Covid-19 pandemisinde OMÜ şifa dağıttı
Prof. Dr. Ünal pandemi sürecinde OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin çalışmalarını ise şu sözlerle ifade etti: “Sağlık alanında Türkiye’nin en güçlü ve köklü üniversitelerinden biri olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi, toplum sorumluluğu bilinciyle Covid-19 pandemisi sürecinde önemli görevler üstlendi. Hastalarına her zaman nitelikli üst düzey tedavi imkânı sunan OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, pandemi sürecinde de hastalarının yanında oldu. Bu süreçte Samsun İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonunda OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi her branştan hekim, hemşire ve diğer tüm yardımcı sağlık personeliyle salgına karşı özveriyle çalışmalarını yürüttü. Covid-19 ile mücadele kapsamında OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi pandemi hastanesi olarak hizmet verirken Samsun Teknopark da bu süreçte sağlık çalışanları için koruyucu yüz siperliği ve videolaringoskop cihazı üretti.
Üniversitenin sağlık alanında hizmet kalitesi ve politikasına odaklanılarak Tıp Fakültesi Hastanesi için önceliklerin ve stratejilerin de belirlendiğinin altını çizen Prof. Dr. Ünal “Tıp Fakültesi Hastanesi salgın döneminde organ nakli bekleyen hastalara karaciğer nakli gerçekleştirdi. Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği ise Türkiye’deki diğer kardiyologlar için canlı yayında ameliyat yaptı. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ise doğuştan çene ve diş bozukluğu olan genç, 19 yıl sonra OMÜ’de gerçekleşen ameliyatla sağlığına kavuşturuldu.” diye konuştu.
“Şehir-üniversite iş birliği sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulacak”
Rektör Ünal, Ondokuz Mayıs Üniversitesinin Samsun’un bütün aktörleriyle geliştirdiği sonuç odaklı ve nitelikli iş birliklerini güçlendirmeye devam ettiğini belirterek üniversite-şehir iş birliğini güçlendirmek için oluşturulan ve üniversite ile şehrin yöneticileri, iş dünyasının önemli temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiği bu ilişkiyi kurumsal ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak için çeşitli kuruluşlarla stratejik iş birliği protokollerine imza atıldığını söyledi.
Prof. Dr. Ünal, bu bağlamda yapılan ve yapılması planlanan çalışmaları şöyle aktardı: “Samsun’un bütün potansiyeli ve aktörleriyle öncü bir şehir olması için Samsun Akademik Odalar/Örgütler Birliği (SAOB) temsilcileriyle bir araya gelindi. OMÜ ile birlikte Samsun’un önemli diğer bileşenlerinin geleceğe yönelik vizyonları ve atılacak somut adımlar mercek altına alındı. Üniversite, öğrencilerini çalışma hayatına hazırlayacak ve onlara alternatifler sunacak İş Kulübü, Samsun Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) ile protokol imzalandı. Protokol kapsamında üniversite öğrencilerinin istihdam edilmelerinin ve işverenlerin ihtiyaç duydukları nitelikli işgücünün temin edilmesinin sağlanması maksadıyla OMÜ Yaşam Merkezi’nde İş Kulübü kuruluyor.Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile gerçekleştirilen protokolle OMÜ’nün Kurupelit Kampüsü’nde öğrenciler ile Üniversitenin akademik ve idari personelinin eğitsel, kültürel, gönüllülük ve sportif faaliyetlerinin geliştirilmesini amaçlayan “Genç Ofis” kurulacak. Türkiye Maarif Vakfı ile arasında ulusal ve uluslararası alanda örnek ve sağlıklı bir iş birliği modelinin hayata geçirilmesi için iş birliği protokolü imzalandı. Türk Kızılayı ile gençlerin günümüzde ve gelecekte gönüllü kan bağışçısı olmasının sağlanması amacıyla hayata geçirilen iş birliği protokolü kapsamı genişletilerek yeniden imzalandı. Samsun Valiliği nezdinde, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile mesleki eğitim veren okullarda sınai ve fikri mülkiyet hakları hususunda farkındalığı arttırmak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Ayrıca İlkadım, Atakum, Terme ve Ladik İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri TÜBİTAK projelerinin hazırlanmasına yönelik iş birliğini amaçlayan protokoller imzaladı.”
OMÜ’de “biyokampüs” oluşturulması amaçlanıyor
OMÜ, 2020 yılı Ağustos ayında Sıfır Atık Belgesi almasının yanı sıra kendi birimlerinin dışında belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının da dâhil olduğu pek çok proje hazırlayarak konuyla ilgili etkinlikler ve bilinçlendirme çalışmalarına yer verdi.
OMÜ’nün bir “biyokampüs” oluşturmak amacıyla çalıştığını dile getiren Rektör Ünal “Böylelikle sürdürülebilir, yaşanabilir ve nefes alan OMÜ Kampüsü, her türlü organik atığını kendi içinde işleyip geri kazanan ve bu ikincil ürünler ile sürdürülebilir yeni üretim alanları oluşturabilen ve kendi kendine yetebilen yeni nesil bir kampüs olacak.” dedi.
“Yüz yüze eğitim konusunda her şarta karşı hazırlığımız var”
Son olarak pandemi sürecinde OMÜ’nün uzaktan eğitim modeline değinen Prof. Dr. Ünal, OMÜ’nün salgın sürecinde icra ettiği uygulamalarla örnek üniversitelerden biri olduğunu belirterek “Ondokuz Mayıs Üniversitesi bu süreçte önem kazanan uzaktan eğitim konusunda da farklı değişkenlere eğilip farklı bir model benimsedi. Uzaktan eğitimde asenkron kayıtlar, senkron dersler ve uygulama zorunluluğuyla iyi bir performans sergilemeyi amaçladı.” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Ünal, toplantıda gazetecilerin bahar eğitim öğretim döneminde yüz yüze eğitime geçip geçilemeyeceğine ilişkin sorusunu ise eğitimin nasıl devam edeceğine yönelik kararlarında pandemi şartlarının belirleyici olduğunu vurgulayarak “Yüz yüze eğitim konusunda her şarta karşı hazırlığımız var. Önümüzde 4 temel şık var. Biz bunları pazartesi uygulayabilecek durumdayız. Uzaktan eğitime geçme döneminde de bu şekilde oldu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi alt yapısı ile güçlü bir üniversite. Karar alındığı zaman çok hızlı şekilde bunu uygulayabilecek bir üniversite. Biz Şubat döneminde yüz yüze eğitim olacakmış gibi hazırlık içerisindeyiz. Okulu açmak da istiyoruz. Öğrencilerimizin her halükârda kampüse gelmesi, kütüphaneyi kullanması, hoca ile yüz yüze olması bizim arzu ettiğimiz bir şey.” şeklinde yanıtladı.