Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Nesilden Nesile Aktarılan Lezzet: Çarşamba Kıvratması

Nesilden Nesile Aktarılan Lezzet: Çarşamba Kıvratması
  • 30.12.2024
  • 48 kez okundu

Doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve tarihi mekânlarıyla adından sıkça söz ettiren Samsun’un Çarşamba ilçesi, yemek kültürüyle de dikkati çekiyor. İlçenin kendine has lezzetlerinden biri olan Çarşamba Kıvratması, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor.

2021’de Tescillendi

Çarşamba Kıvratması, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimiyle Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru sonucunda 2021 yılında coğrafi işaret alarak tescillendi. Yoğurt, sıvı yağ, su, yumurta, karbonat ve buğday unuyla yoğrulan hamurun içine fındık, ceviz ve şeker eklenerek hazırlanan kıvratma, kendine özgü şekliyle odun ateşinde 40-45 dakika pişirilerek hazırlanıyor.

“Atalarımızın yaktığı ateş, 94 yıldır yanmaya devam ediyor.”

Çarşamba Kıvratması’nın bugünkü ününde ilçede 94 yıldır hizmet veren Tarihi Özakkaya Fırını’nın önemli bir payı olduğu biliniyor. Ailenin dördüncü kuşak temsilcisi olan Erhan Özakkaya, “1930 yılında, Türk-Rum Mübadele Anlaşması sonrası Yunanistan’ın Drama kentinden Çarşamba’ya göç ettik. Atalarım burada Rumların elinde bulunan fırıncılık işletmelerini devraldı. O dönemde evlerde fırın olmadığı için halk kıvratmalarını pişirmek için bizim fırına getirirdi. Dedem bu süreçte kıvratma yapmayı öğrenip üretime başladı. İşte böylece atalarımızın yaktığı ateş, 94 yıldır sönmeden devam ediyor.” dedi.

Kültürel Bir Sembol

Kıvratmanın coğrafi işaret alma sürecinin uzun ve zorlu bir yolculuk olduğuna değinen Erhan Özakkaya, “Çarşamba’yı yalnızca ‘Çarşamba’yı Sel Aldı’ türküsüyle hatırlanmasını istemedik. Bu nedenle 2005 yılında kıvratmanın ulusal çapta tanınması için çalışmalara başladık. Uzun yıllar verdiğimiz mücadele sonucunda Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurumuzu yaptık. Ardından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra 10.05.2021 tarihinde kıvratmamız coğrafi işaretli ürün olarak tescillenerek ‘Çarşamba Kıvratması’ olarak ismini aldı.” şeklinde konuştu.

Hafif ve Dayanıklı Bir Tatlı

Kıvratmayı diğer tatlılardan ayıran özellikleri arasında şerbetsiz olması, hafifliği ve uzun raf ömrü bulunuyor. Erhan Özakkaya, bu özellikleri sayesinde kıvratmanın yerel mutfağın vazgeçilmezi haline geldiğini vurguluyor.

Uluslararası Arenada Çarşamba Kıvratması

Kıvratmayı dünyaya tanıtmak için 20’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Özakkaya, ürünün yurtdışında da büyük beğeni topladığını söylüyor. Çarşamba Kıvratması, yerel bir lezzetten uluslararası bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

94 yıllık geçmişe sahip bu lezzet, Çarşamba’dan dünyaya açılarak hem Türk mutfağının hem de ilçenin tanıtımına katkı sağlıyor.

Haber: Serhat Bülki, Sümbül Buşman, Nurgül Güvenaltun

Fotoğraf: Serhat Bülki, Sümbül Buşman, Nurgül Güvenaltun

Etiketler: / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ