Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Feyzioğlu OMÜ’de Hukuk Öğrencileri ile buluştu

Feyzioğlu OMÜ’de Hukuk Öğrencileri ile buluştu
  • 11.03.2020
  • Feyzioğlu OMÜ’de Hukuk Öğrencileri ile buluştu için yorumlar kapalı
  • 2.747 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi, Ombudsmanlık Topluluğu ve Kişisel Verileri Koruma Topluluğu tarafından Fakülte Konferans Salonun’da düzenlenen “Yargı Reformuyla Birlikte Güncel Değişiklikler” adlı konferansa konuşmacı olarak Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu katıldı.

Konferans OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Samsun Barolar Birliği Başkanı Av. Kerami Gürbüz, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıza Karagöz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Çarşamba Adalet MYO Müdürü Doç. Dr. İbrahim Turan, Hukuk Fakültesi öğretim elemanları, öğrenciler, avukatlar ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti.

TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu konuşmasına başlamadan önce burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu, Samsun gibi bir şehirden davet alındığı zaman hayır denilemeyeceğini belirterek konuşmacı olarak konferansa katılmaktan onur duyduğunu söyledi.

Ali Fuat Başgil gibi bir hukukçuyu tanıtmanın Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesinden mezun olan herkesin manevi bir sorumluluğu olduğunu belirten Feyzioğlu “Ali Fuat hoca çok büyük bir hukuk insanıydı onun yaptıklarını kavramamız gerekiyor, özellikle sizin açınızdan bu manevi bir sorumluluktur omuzlarınızda bu fakültenin mezunu herkesin Ali Fuat Başgil’in gönüllü elçisi gibi olması lazım onu tanıtması lazım tüm Türkiye’ye onlar bizim paha biçilmez değerlerimiz. Örnek olması lazım örnek olması içinde tanınması lazım ne yaptığı nasıl yaptığı nasıl dik durduğu zor zamanlarda nasıl sözünü esirgemediği bence bunların bilinmesi lazım.” şekline konuştu.

“Yargı reformu önemlidir”

Yürürlüğe giren yeni yargı paketinin öneminden bahseden TBB Başkanı Metin Fevzioğlu, “Yargı reformu önemlidir, niyet doğrudur. Amel de doğru olacaktır ve doğru işler yapılmaya başlanmıştır. Ancak yazılan da en üst seviyeden taahhüt edilecektir. Nitekim bunun hayata geçmesi uygulama ile olur; kanunu yazmak vardır, bir de kanunun gerçek yazıcısı denilen uygulayıcısı vardır. Kanunlar yazılmaya başlanmıştır ve yargı reformu stratejik belgesi doğru bir belgedir. Her satırında doğruluk ve binlerce saat emek vardır, arkasında büyük bir irade vardır. Paketler halinde hayata geçirilmeye başlanmıştır, devamı da gelecektir.”

Feyzioğlu konuşmasına “Yeni paketin yürürlüğe girdiği hafta sadece 10 bin kişi  istinafta cezası düşürülünce tahliye olmuştur ve temyiz hakkı kazanmışlardır.” şeklinde devam etti.

“Değerli bir kazanımdır”

Metin Feyzioğlu seri muhakeme usulünün yıl başından itibaren yürürlüğe girdiğini vurgulayarak “180 bin dosyada şüpheliler, yıllarca sürecek soruşturma ve kovuşturma zorluğundan kurtulup bir günde bitecek şekilde tamamen adil yargılama ve özgür irade ilkelerine saygı duyulacak bir düzenleme ile çözüme kavuşturulmuştur. Avukat güvencesinde vatandaş için değerli bir kazanımdır, bu avukat meslektaşlarımın da 180 bin daha, önceden zorunlu olmayan, avukatlık işi demektir.” ifadelerini kullandı.

“Milli birliği sağlamanın yolu yargıya güvenmektir”

Türkiye’nin milli birliğe ihtiyacı olduğundan bahseden Metin Feyzioğlu sözlerine şöyle devam etti: “ Türkiye’nin sorunları çok ama asıl ihtiyacı milli birliktir. Milli birliğin çok sağlamlaştırmaya, sıkılaştırılmaya ihtiyacı var ve milli birliği sağlamanın da benim bildiğim en etkili yolu yargıyı güvenilir kılmak. Yargı güvenilir olursa o ülkenin vatandaşları devletin vatandaşları olarak güven hissederler, güven hissi grup hissine dönüşür ve grup hissi de bir sonraki nesle, evladınıza ‘milletin asli bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum’ diye aktarılır. Yani nesilden nesile millet bilinci güvenilir bir yargıyla olur. Nitekim ‘adalet mülkün temelidir’ sözünün arkasında işte bu derin felsefe vardır. Eğer yargıya güvenmezsek, eğer yargı çökerse biz devletimizle gurur duyamaz hale geliriz. Gurur duyamadığımız için de milli bilincimizde eksilme başlar.” diye konuştu.

“Gerçeğin ışığı fikirlerin çatışmasından doğar”

Basın özgürlüğünün yaşam hakkı kadar değerli olduğuna da vurgu yapan Feyzioğlu, “Gerçeğin ışığı fikirlerin çatışmasından doğar, fikirleri çatıştırabilmek için ise düşünce özgürlüğü şarttır. Basın özgürlüğü şarttır, düşünce ve basın özgürlüğü en az yaşam hakkı kadar değerlidir. Yaşam hakkının da korunabilmesi için son tahlilde düşünce özgürlüğüne ihtiyaç vardır.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilere her daim umutlu ve çözüm odaklı olmalarını söyleyen Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu “Sizlerden çok umutluyum, gözlerinizdeki ışığın buğulandığını gördüğümde üzülürüm sadece. Sorunlar çözülmek içindir, hepsini de çözeceğinize inanıyorum. Bizim de görevimiz bugünkü sorunları çözüp kendi yüzyılınızın sorunlarını size bırakmaktır.” dedi.

“Avukat örnek olmalıdır”

Avukatların örnek davranış sergilemesi gerektiğini belirten Başkan Metin Fevzioğlu şöyle konuştu “Avukatlar hiçbir şeylerinde sınırsız değillerdir, yani sosyal medya paylaşımlarında sınırsız değildir, özel hayatlarında da sınırsız olamazlar. Yazdığıyla, konuştuğuyla, hayatıyla, her haliyle ve tavrıyla örnek olmalıdır. Yani ben avukatlığımı şuraya asıyorum şimdi değilim bu böyle bir şey değil, yani her yazdığıyla konuştuğuyla ettiğiyle örnek davranış sergilemesi beklenir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Yargı Reformuyla Birlikte Güncel Değişiklikler” adlı konferans TBB Başkanı Metin Fevzioğlu’na plaket taktimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.

Haber: Mikail Bıyıklı

Fotoğraf: Faruk Polat

Etiketler: / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ