Sokak Fotoğrafçılığı Üzerine Söyleşi: Soner Arkan

• 20.05.2020
  • Sokak Fotoğrafçılığı Üzerine Söyleşi: Soner Arkan için yorumlar kapalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Fotoğrafçılık Topluluğu üyeleri tarafından oluşturulan Online Fotoğrafçılık Akademisi, dördüncü etkinliğini öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Oktan eşliğinde gerçekleştirdi.

Etkinliğin bu haftaki konuğu “Sokak ve Monokrom Fotoğrafçılığı” ile ilgili başarılı işlere imza atmış fotoğraf sanatçısı Soner Arkan oldu. Kendisine yöneltilen soruları samimi bir şekilde yanıtlayan Arkan, eğer fotoğraf çekeceksek ilk etapta kendi coğrafyamızdan sorumlu olduğumuzu dile getirerek, “Çektiğim yerdeki insanlar bana tanıdık geliyorsa, her şey daha kolay oluyor.” dedi.

Fotoğrafçılığın etik kuralları hakkında gelen bir soruya, “Sokakta gördüğünüz bir şeyin büyüsüne kapılıp hiç sormadan çekebiliyorsunuz, önemli olan niye çekiyorsunuz sorusuna iyi bir yanıt verebilmek.” diyerek etik kuralların fotoğrafçılık için önemli olduğuna değinen başarılı fotoğrafçı, “Eğer kendinizi iyi ifade edebileceğinizi düşünmüyorsanız fotoğrafı silin ve sildiğinizi mutlaka karşınızdaki kişiye gösterin.” diye ekledi.

Fotoğrafın ana kuralının göz hizası olduğuna değinen Arkan, kafamızda oluşmuş olan formlara en yakın şekilde göz hizası kurup çekim yapılmasını söyleyerek, “Siyah beyaz fotoğraflarda renk dengesini sağlamak için histogram eğrisini de dengelemek gerekiyor.” dedi ve kendisine yöneltilen birçok teknik soruya daha cevap verdi.

“Ben gerektiği zaman güneşin doğuşunu veya batışını ya da eğer camide bir fotoğraf çekeceksem namaz çıkış saatlerini bile takip ediyorum.” diyerek fotoğrafçılığın ezbere yapılacak bir iş olmadığını belirten Arkan, zamanı, mekanı ve perspektifi iyi ayarlamak gerektiğine değindi.

Söyleşinin sonlarına doğru katılımcıların çektiği fotoğrafları büyük bir ilgiyle inceleyip değerlendiren Soner Arkan, yoğun istek üzerine başka bir gün sadece çekilen fotoğrafları değerlendirmek için söyleşi yapma sözü verdi.

Haber: Semanur Bal

Etiketler: / / / /