Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

‘Çocuklar İçin Yaşanabilir Bir Dünya’  Projesi Gerçekleştirildi

‘Çocuklar İçin Yaşanabilir Bir Dünya’  Projesi Gerçekleştirildi
  • 23.12.2022
  • ‘Çocuklar İçin Yaşanabilir Bir Dünya’  Projesi Gerçekleştirildi için yorumlar kapalı
  • 2.324 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 4. Sınıf öğrencilerinin Toplumsal Sorumluluk Projesi dersi kapsamında, Öğr. Gör. Tülin Serindik yürütücülüğünde ve Esra Öz başkanlığında, Sena Sude Yılmaz, Barış Işık, Dilek Yaran ve Kader Efe isimli üniversite öğrencilerinin de bulunduğu ekip tarafından ‘Çocuklar İçin Yaşanabilir Bir Dünya’  projesi gerçekleştirildi.

OMÜ İletişim Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen projeye Doç. Dr. Mevlüde Nur Erdem, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Turgut, Öğr. Gör. Tülin Serindik, Çarşamba Gökçeçakmak İlkokulu Müdür Yardımcısı ve Tema Vakfı Çarşamba İlçe Temsilcisi Duygu Şimşek, Çarşamba Hacı Yılmaz Yılmaz Sınıf Öğretmeni Orhan Ulusoy ve öğrencileri ile üniversite öğrencileri katılım sağladı.

Proje kapsamında ilk olarak Hacı Yılmaz Yılmaz İlkokulu bünyesinde bulunan 4. Sınıf öğrencilerine Esra Öz tarafından İklim Değişikliği konusunda anlatım sağlandı. Ardından Çarşamba’da bulunan Adapark mesire alanına getirilen öğrenciler burada çevre temizliği gerçekleştirdi. Üniversite öğrencilerinin koordinatörlüğünde ilkokul çocuklarıyla yapılan temizlik Çarşamba Belediyesi Çevre ve Temizlik Müdürlüğü tarafından da destek gördü. Temizlik sonrasında OMÜ Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsünde bulunan İletişim fakültesine getirilen ilkokul öğrencileri Tema Vakfı Çarşamba İlçe Temsilcisi Duygu Şimşek tarafından üniversite öğrencilerini de kapsayan  ‘İklim Değişikliği’ konulu konferansa katılım sağladı.

“Dünyamızın bir sınırı olduğunu unutmamak gerekir”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Esra Öz projede emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak, “İklim Değişikliği konusu insanların basite indirgediği ve çok fazla bilgi sahibi olmadığı bir konu. Topraklarımızın her zerresi çok kıymetli, her bir damla su bizim için çok değerli. Şu an yaşanabilir bir dünyamız var fakat bu dünyanın bir sınırı olduğunu unutmamak, geleceğimizin çocuklarına yaşanabilir bir dünya bırakmak gerekiyor.” dedi.

“Küçük şeyler birbirimizi etkileyerek büyüdüğümüzde çok önemli şeylerdir”

İklim Değişikliği konusunda bilgilerini aktaran Duygu Şimşek, hava durumunda ki dengesizlikler, iklim neden ve nasıl değişir, iklim değişiklerinin etkileri, sıcak hava dalgası ve küresel ısınma, sera gazı ve etkileri konularında anlatım gerçekleştirdi.

Yapılabilecek en kolay çözümlerden bahseden Şimşek, “Küçük şeyler birbirimizi etkileyerek büyüdüğümüzde çok önemli şeylerdir. Hayat tarzımız içerisinde ihtiyacımız olmayan ürünleri almamalıyız, bir ürünün üretim yerinden bizim elimize ulaşana kadar geçtiği yol, harcadığı enerji, üretilirken harcadığı gazlar doğaya fosil yakıt ve karbondioksit olarak geri dönüyor. İhtiyacımız olandan fazlasını tüketmemek, kullanılmayan kıyafetleri dönüştürmek, toplu taşıma kullanmak, gereksizce kullanılan enerjiyi aza indirgemek, elektrikli araçların yaygınlaştırılması, klimayı tasarruflu modda kullanmak gibi şeyler çok basit ama etkili yöntemlerdir. Üretimden kaynaklı sera gazı artışının önüne geçmek ve doğayı korumak için temel yaşam biçimimiz olmalı.” ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmaların yeterli olmadığını söyleyen Şimşek, “Ülkemizde ve dünya genelinde olan bir sorun olduğu için yapılan bir takım çalışmalar var fakat yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Bu çalışmaların çoğaltılması gerektiğini düşünüyoruz. İklim değişikliğinin en önemli adımlardan birisi doğal alanların kurulması ve geliştirilmesidir. Bunun için bizde yaşadığımız doğayı tanımalıyız, en küçük adım olan fidan dikme etkinliklerine katılmak bile sizler için büyük bir adım sayılacaktır, ya da böyle bir etkinliğin öncüsü biz olabiliriz.” şeklinde konuştu.

“Gelecek sizin ellerinizde”

Konferans sonunda Tema Vakfı hakkında bilgi veren Şimşek, “Toprak Dede (Hayrettin Karaca)  ve Yaprak Dede (Ali Nihat Gökyiğit) çocukluktan arkadaşta olan vakfımızın kurucularıdır. Ülkemizi köşe bucak gezmişler ve bu coğrafyanın oldukça fazla biyolojik ve bitki çeşitliliğine sahip olduğunu görmüşlerdir.  Ne kadar şanslı olduğumuzu bizden çok önce fark etmişler ve doğal varlıkları korumak için gerçekten çok çalışmışlardır. 1992 yılında başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıkları korumak, erozyon ile mücadele etmek ve ormanları çoğaltmak amacıyla tema vakfını kurmuşlardır. Bugün siz gençler bizim için çok kıymetlisiniz çünkü gelecek sizin ellerinizde. İklim değişikliğine dur demek için hep beraber çaba göstermeliyiz.” diyerek öğrencileri gönüllüğe davet etti.

Proje ilkokul öğrencilerine hediyelerinin takdim edilmesi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber: Serhat Bülki, Esra Öz

Fotoğraf: Serhat Bülki, Mehmet Çakır

Etiketler: / / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ