Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Çarşamba Kitap Fuarı’nda Fantastik Edebiyat: Düşler, Hayaller ve Sonsuz Evrenler Paneli

Çarşamba Kitap Fuarı’nda Fantastik Edebiyat: Düşler, Hayaller ve Sonsuz Evrenler Paneli
  • 22.05.2025
  • 23 kez okundu

Çarşamba Belediyesinin düzenlediği 7. Çarşamba Kitap Fuarı kapsamında, Fantastik Edebiyat: “Düşler, Hayaller ve Sonsuz Yolculuklar” başlıklı panel, fuarın etkinlik salonunda gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Gamze Omurtak Kılınç üstlenirken, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Uğur Kılınç ile yazar Göktuğ Canbaba panelist olarak yer aldı.

Dr. Öğr. üyesi Uğur Kılınç: “Hayal kurmak sadece sanata özgü değil”

Hayal gücünün yalnızca sanata değil bilime ve akademiye de yön verdiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Uğur Kılınç, “Hayal kurmak sadece sanata özgü değil. Bilim ve teknolojinin gelişiminde de hayal gücü belirleyici bir rol oynar. Ben çocukken televizyon karşısında, sunucuların bana soru sorduğunu hayal eder, onlara cevap verirdim. Şimdi ise o hayalleri kitaplara ve akademik çalışmalara dönüştürüyorum. Çalışma alanım vampirler, cadılar ve zombiler üzerine. Hiçbirini gerçekte görmedik ama akademik olarak inceliyoruz. Bu figürler, insanlığın hayal gücünü yansıtır.” ifadelerini kullandı.

Fantastik edebiyatın gerçeklikle bağ kurduğuna dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Uğur Kılınç, “Fantastik kurgu sadece renkli karakterlerden ibaret değildir. Gerçeklikle bağ kurar, toplumun baskılarını, özgürlük arzusunu işler. Harry Potter serisinde olduğu gibi baskıyı ve direnişi semboller üzerinden anlatabiliriz.” dedi.

Göktuğ Canbaba: “Jules Verne’in eserleri beni çocukken çok etkilemişti”

Kitaplarını kendi hayal gücüne ve okuma zevkine hitap edecek şekilde kaleme aldığını belirten Göktuğ Canbaba, “Hep kendim için hayal kurdum. Yazdığım kitapları önce kendim için yazdım. Jules Verne’in eserleri beni çocukken çok etkilemişti. O zamanlardan beri kendi okuma isteğime hitap eden hikâyeler yaratıyorum.” şeklinde konuştu.

Yazdığı çocuk kitaplarının çocuklara hayatı anlaması adına mesajlar verdiğini belirten Canbaba, “Gerçek hayatta dertlerimizle başa çıkmak için fantastik dünyalar kuruyoruz. Canavarlar, konuşan hayvanlar veya ejderhalar üzerinden insani hikâyeler anlatıyoruz. Bu dünyalar çocuklara bir metafor aracılığıyla gerçek hayatı anlamayı öğretiyor.” ifadelerini kullandı.

Göktuğ Canbaba: “Fantastik edebiyat, bir fikir sanatıdır”

Fantastik edebiyatın fikir sanatı olduğunu vurgulayan yazar Göktuğ Canbaba, “Her fantastik roman bir tür deneme metnidir. Yazar kendi fikirlerini kurduğu evrenin içinde karakterlerle ve olaylarla anlatır. O yüzden fantastik edebiyat, bir fikir sanatıdır.” dedi.

Panel sonunda panelistler, öğrencilere kitap önerilerinde bulundu. Kumkurdu Serisi, Alice Harikalar Diyarında, Yerdeniz Üçlemesi ve Göktuğ Canbaba’nın, Yarasa Çıkmazı serisi öne çıkan kitaplar arasında yer aldı.

7. Çarşamba Kitap Fuarı, 27 Mayıs’a kadar Abdullah Paşa Meydanı’nda söyleşi, imza günü ve etkinliklerle devam edecek.

Haber: Ece Topatay

Fotoğraf: Ece Topatay

Etiketler: / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ