Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Candaş Kılıç’ın Dilinden Şiddetsiz İletişim

Candaş Kılıç’ın Dilinden Şiddetsiz İletişim
  • 17.10.2018
  • Candaş Kılıç’ın Dilinden Şiddetsiz İletişim için yorumlar kapalı
  • 3.975 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü tarafından düzenlenen ‘Şiddetsiz İletişim’ konulu konferans Psikiyatrist/ Psikoterapist Dr. Candaş Kılıç’ın katılımıyla gerçekleşti.

Konferansa Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Recep Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Şiddetsiz İletişim yaklaşımından bahseden Psikiyatrist/ Psikoterapist Dr. Candaş Kılıç “Bu yöntem 1960’lardan itibaren var olan ve Dr. Marshall Rosenberg isimli bir psikolog tarafından geliştirilen bir yaklaşımdır.”dedi. Dr. Marshall Rosenberg’in erken yaşta şiddetle tanıştığını ve şiddete merak sardığını belirten Psikiyatrist/ Psikoterapist Dr. Candaş Kılıç “ Rosenberg, şiddete nelerin sebep olduğunu araştırmak istiyor. Şiddet nedir? İnsanlar neden birbirine şiddet uyguluyor? Bazı insanlar çok zor koşullarda olmalarına rağmen örneğin toplama kamplarında vs. şiddet uygulamıyorlar, şefkat içerisinde kalabiliyorlar. Bu nasıl oluyor? Bu sorulara cevap bulmak için araştırmaya başlıyor ve zaman içinde bu yaklaşımı geliştiriyor.” şeklinde konuştu.

“Şiddetsiz iletişim hayata önemli dokunuşları olan bir yöntem”

Şiddetsiz iletişimin hayatında çok önemli bir yer tutuğunu belirten Psikiyatrist/ Psikoterapist Dr. Candaş Kılıç “Bu yöntem bana iyi gelen, hayatımda önemli dokunuşları olan bir yöntem. Şiddetsiz İletişimi ilk olarak 2008’de duydum. O zaman psikiyatri asistanlığımın ikinci yılındaydım ve kişisel gelişimle ilgilenen bir arkadaşım duygularımı tanımadığımı, Şiddetsiz İletişim adında bir kitap olduğunu, orada duygularla ilgili bir liste olduğunu, kitaba bakmamı söyledi. O dönem kitabın baskısı bitmişti. Daha sonra 2011 yılında kitap tekrar basılınca hemen alıp okudum. 2012 yılında giriş eğitimi ve yıllık eğitimi aldım.Halen öğrenmeye devam ediyorum.”dedi.

 “Şiddet alışkanlığı zihnimize kök salmış”

Şiddet alışkanlığın zihnimize işlediğini ifade eden Kılıç “Şiddet alışkanlığı zihnimize öyle bir kök salmış ki onu çıkarmak her gün yeni bir farkındalık edinmek demek. Rosenberg ise bu konuda derki; ‘Şiddet bizim dışarıda gördüğümüz fiziksel şiddet, aslında kökleri çok daha derinlerde’ Bu noktada benim ilk fark ettiğim şey birbirimizi yargılıyor ve eleştiriyoruz.Birbirimiz hakkında “uyumsuz, tembel, egoist vs.” diye etiketler oluşturuyoruz. Zihnimizdeki bu etiketlerden dolayı karşımızdaki insanla olan bağımızı kaybetmeye başlıyoruz. Rosenberg’in de dediği gibi insanları imajlara dönüştürmeye başlıyor. Böylece insanları, tembel, sinirli, saldırgan görmeye başlıyoruz.” dedi.

“Yorum yaparken bindiğimiz dalı kesiyoruz”

Kılıç “Karşımızdakiyle bir uyum yakalayabilmek için birbirimizle etkileşim içerisinde olmalıyız. Niyetimiz uzlaşmazlığı çözmek olmalıyken, bunu yargılar, eleştiriler ve yorumlarla tam tersine çeviriyoruz. Aslında yorum yaparken bindiğimiz dalı kesiyoruz. İstediğimiz şeyi elde etme ihtimalini azaltıyor şiddet ihtimalini de arttırıyoruz. Biz istediğimiz bir şeye ulaşmaya çalışırken bu anlaşmazlıklar hakikaten trajedi doğuruyor.” şeklinde ifade etti.

“Şiddetsiz iletişim, öfkenin özünü içtenlikle ifade etmeyi ve diyalog başlatmayı öneriyor”

İletişimde şefkat göstermenin önemini vurgulayan Kılıç “1. Dünya savaşı sonrasında anne ve babası olmayan bebekleri alıyorlardı. Kurdukları yurtta her türlü ihtiyaçlarını gideriyorlardı. Fakat sonrasında bebekler teker teker ölmeye başlıyor. İlk başta bunun nedenini anlamasalar da sonrasında neden olduğunu fark ediyorlar. Bebeklere dokunulmuyor, şefkat gösterilmiyordu. Bebekler depresyona giriyor, bir süre sonra yemeden içmeden kesiliyor ve sonucunda ölüyordu. Bu bize gösteriyor ki temas, ilgi, şefkat vb ihtiyaçlar da besin, su ihtiyaçları gibi hayati ve eğer belirli bir süre karşılayamazsak hastalanır ve ölebiliriz. Dolayısıyla şiddetsiz iletişim, öfkenin özünü tümüyle içtenlikle ifade etmeyi ve bu konuda diyalog başlatmayı öneriyor.” dedi.

Psikoloji Bölümü öğrencilerinin de katılmış olduğu konferansın sonunda Psikiyatrist/ Psikoterapist Dr. Candaş Kılıç’a Dr. Öğretim Üyesi Burcu Altıparmak tarafından plaket takdim edildi.

Etiketler: / / / / / / / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ