Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Aile Mesleğinin Son Temsilcisi: Adem Salman

Aile Mesleğinin Son Temsilcisi: Adem Salman
  • 17.05.2023
  • Aile Mesleğinin Son Temsilcisi: Adem Salman için yorumlar kapalı
  • 1.719 kez okundu

Ordu’nun Çatalpınar ilçesinde 120 yıldır taş işlemeciliğiyle uğraşan Salman ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Adem Salman, mesleğin yok olmakla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Taş işlemeciliği olarak bilinen bu meslek, işlenmeye müsait taşların ibadethane, çeşme, köprü, mezar, değirmen gibi çeşitli yapılarda ve yapı ögelerinde kullanılmak üzere çeşitli aletler yardımıyla elde şekillendirilerek estetik hale getirilmesiyle gerçekleştiriliyor.

Salman ailesinin üçüncü kuşak işletmecisi olan Adem Salman, Genç İfade muhabirlerine mesleğin zorluğundan dolayı işçi bulmanın zor olduğuna işaret ederek atalarından kalan taş işlemeciliği mesleği hakkında açıklamalarda bulundu.

“120 yıldır bu mesleği sürdürmekteyiz”

Ailesinden taş işlemeciliği mesleğini sürdürecek tek kişinin kendisinin kaldığını ve mesleğin tarihin tozlu raflarında yer edineceğinden endişe duyduğunu belirten Salman, “Yaklaşık olarak 120 yıldır nesilden nesile mesleğimizi aktararak sürdürüyoruz. Mesleğimiz, kurucumuz olan dedeme dayanmakta. Dedemiz Trabzon’da duvar ustasıyken kâr getirmediği için mesleğini bırakıp taş işlemeciliğiyle uğraşan arkadaşının yanında çalışmaya başlamış. Tecrübe edindikten sonra Trabzon’dan ayrılıp Ordu’nun Çatalpınar ilçesine yerleşmiş. Yerleşiminden sonra Akkaya Dağı’nda bulunan taşların işlemeye elverişli olduğuna karar vermiş ve ailemizin taş işlemeciliği mesleğine başlangıcı bu şekilde gerçekleşmiş.” dedi.

“Vasiyet üzerine mesleğe dört elle sarıldık”

Adem Salman, kendisinin bu mesleğe başlangıcını ve tek temsilci olarak kalma sürecini şöyle özetledi:

“Okuldaki başarısızlığımdan dolayı dedem ve babamın yanında çırak olarak işe başladım. Erken yaşta işe girdiğimden dolayı çevremde oyun oynayan yaşıtlarıma imrenirdim. 15 yaşıma geldiğimde dedemin ölümü ile birlikte çocukluğumu bir kenara bıraktım. Dedem, ölümünden önce ben ve babama vasiyet bırakmış. Dedemin vasiyesti işimizi sürdürmemiz gerektiği üzerineydi. Ben ve babamda bunun üzerine mesleğe dört elle sarıldık. Dedemi toprağa verdikten yedi yıl sonra maalesef babamı da kaybetmenin acısını yaşadım. Babamı kaybettiğimde işimde yeni ustalaşıyordum ve ailemizde mesleği sürdürecek tek kişi ben kaldım.”

200 yıllık tarihi değirmenin restorasyonuna malzeme temini

Ordu’nun Çatalpınar ilçesindeki Keş Deresi üzerinde, 200 yıl önce kurulduğu tahmin edilen Tarihi Çatalpınar Tikenoğlu değirmeninin restorasyon işleminde el işçiliğini konuşturarak malzeme temini sağladığını ifade eden Salman, “Bu meslekle uğraşan kimseler ekmeğini taştan çıkartır. Ürün son halini alana kadar sabır en büyük yardımcınız olacaktır. Oyma işlemi yapılacak taş Akkaya Dağı’ndan getirilerek üzerinde bulunan yabancı maddelerden tel fırçalarla veya diğer temizleme gereçleri ile temizlenerek işlemeye hazır hâle getirilir. Hazır hale getirilen taş; madırga, ahşap tokmak, balyoz, mucarta, zımpara makinesi, taşlama makinesi (spiral) ve matkap gibi aletler yardımıyla küçük parçalara dönüştürülerek istenilen şekli alır. En son aşama ise satıcıya sunulmak üzere tezgâhtaki yerini alır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Erkan Keser – Serhat Bulki

Fotoğraf: Erkan Keser

Etiketler: / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ