Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

12. Gelecekle İletişim Çalıştayı OMÜ’de Gerçekleştirildi

12. Gelecekle İletişim Çalıştayı OMÜ’de Gerçekleştirildi
  • 01.11.2022
  • 12. Gelecekle İletişim Çalıştayı OMÜ’de Gerçekleştirildi için yorumlar kapalı
  • 3.576 kez okundu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 12.si düzenlenen “Kurtuluş Savaşı’nın 100. Yılında MedyaÇalıştayı” Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde başladı.

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin katıldığı çalıştay yoğun ilgi gördü. 2009 yılından itibaren RTÜK tarafından düzenlenen, bu yıl ise kurtuluşun sembol şehirlerinden olan Samsun’da gerçekleşen çalıştay, uluslararası öğrencilerin görsel ve işitsel deneyim kazanmalarını ve Türkiye ile sosyo-kültürel bağlarını güçlendirmeyi amaçlıyor.

“Temamız ‘Kuruluştan Kuruluşa’”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, “RTÜK olarak Gelecekle İletişim Çalıştayı’nın 12.sini Samsun’da başlatmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Samsun’u seçmemizin özel bir anlam ve önemi var elbette. Malumunuz olduğu üzere kurtuluş savaşımızın, büyük mücadelemizin yüzüncü yılını kutladık. Gelecek sene cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlayacağız. Samsun’u kurtuluşa giden ilk yol olarak seçtik ve bu vesileyle de temamızı ‘Kurtuluştan Kuruluşa’ olarak belirledik. Bundan dolayı bu toprakları vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanları, bütün şehitleri ve tüm gazileri büyük bir saygı ve minnetle yad ediyorum. Samsun’dan sonra Amasya ve Sivas’ta da çalıştayımızı sürdürecek, bu kutlu yürüyüşü sizlerle takip edeceğiz. Bu sebepten Samsun’dan başlamayı bir ayrıcalık, onur ve gurur sayıyoruz.” dedi.

Rektör Ünal: “İletişime duyulan gereksinim hiçbir zaman tartışma konusu olmamıştır”

Çalıştayın önemine değinen ve iletişimin varoluşsal bir gerçekliliğinin olduğunu dile getiren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bir ağ içinde olan canlılar ilk insandan beri bu misyonla devam etmiştir. Sosyal bir ağ içinde yaşamını sürdüren ve adımladığı her şeyi bir anlamla içselleştiren, yüklediği anlama bağlı olarak da duruş ve yönelişini biçimlendiren bütün varlıklar açısından iletişim varoluşsal bir gerçekliktir. İnsanlık açısından değerlendirdiğimizde ilk insan ve ilk mesaj taşıyan elçi yani peygamber olan Hz. Adem ile başlayan misyon yüklü iletişim, ihtiyaca ve gerçekleştirilmek istenen hedeflere göre enstrümanlar geliştirmiştir. Radyo, TV, gazete, sosyal medya vb. sektörler oluşturulmuştur. İletişimin şekli tartışılmış ancak kendisine duyulan gereksinim, hiçbir zaman tartışma konusu yapılmamıştır.” dedi.

“5000 yabancı öğrenciyi uluslararasılaşma süreci tekemmül ettirmiş”

Uluslararası öğrenciler hakkında bilgi veren Rektör Ünal, “OMÜ kendi yaptığı sınavla yüzde 10’luk kota koyan ülke birincilerine özel kontenjan ayıran ve eğitimde Türkçeyi akademik bir dil olarak mizah hatta eğlence aracı kılacak kadar öğrenmesini önemseyen bir bakış açısına sahip.Yaklaşık olarak 120 ülkeden 5000 küsur uluslararası öğrenciyi uluslararasılaşma sürecini tekemmül ettirmiş ancak bu öğrencilerin içerisinden 2021 yılı içerisinde 50 kadar öğrenci seçerek OMÜ Vakfı aracılığıyla Kültür Elçileri adı altında tanımlamış ve özel bir eğitime tabi tutmuştur. Burada hedef kendi ülkelerine döndüğünde akranlarından farklı olmaları akranlarına fark atmak suretiyle en azından genel müdür düzeyinde bir rol üstlenmelerini sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

Gelecekle İletişim Çalıştayı’nın 12 yıldan beri yapıldığını söyleyen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “RTÜK olarak bu çalıştayları 12 yıldan beri yapmaktayız. Bir kurum için hatırı sayılır bir çalışma ve sebat örneğidir. Biz bunu bizden önceki yöneticilere burada teşekkür ederek devam ettirmenin gururunu ve mutluluğunu yaşamaktayız. Bu çalışmamızın teması ‘Kurtuluştan Kuruluşa’ olarak belirlendi. TürkiyeCumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına ithafen yapılan çalışmaları, kurtuluşumuzun simgesi olan Samsun’da başlayarak sırasıyla Amasya ve Sivas’a giderek nitelendireceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk olarak Samsun’a gelip, almış olduğu kararlar çerçevesinde yürüttüğü ve nihayetinde de kurtuluş savaşıyla bu gün ülkemizin kuruluşunun ve bizlere emanet edişinin 100. yılı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında, bu onuru şerefle ve gururla taşıyan şehirde olmanın gururunu yaşıyorum.” dedi.

İletişimci gençlerin kendilerine gelecekle ilgili misyon edinmelerinin önemli olduğunu dile getiren Samsun ValisiDoç. Dr. Zülkif Dağlı, “Zor dönemlerde basına ne kadar önemli bir misyon yüklendiğini anlamamız açısından son derece önemli bir programdayız. Her dönemde basının böyle bir misyonu var. Bu misyonunu yerine getirdiği sürece zaten halkıyla bütünleşmiş, geleceğe güvenle bakan ve milletle birliktelik sergileyen bir basın görebiliyoruz. Bizim üniversitemizde 55 bin civarında öğrencimiz var. 5 binin üzerinde uluslararası misafir öğrencimiz mevcut. Türkiye’de bu manada önemli üniversitelerden birisiyiz. Bu konuda potansiyelimiz çok fazla. Gelen öğrencilerin hepsi özel sınavlardan geçmek suretiyle seçilerek üniversitemize gelen uluslararası öğrencilerdir.” ifadelerini kullandı.

Çalıştayın devamında uluslararası öğrenciler kendi alanlarında akademik bildiriler sundu. Tunus’tan Takoua Ferchichi, Arnavutluk’tan Era Doni, Etiyopya’dan Salih Meki, Afganistan’dan Muhammad Hassanzoy, Arnavutluk’tan Elidjon Ulaj, Cezayir’den Salima Feredj, Ürdün’den Osama Yahya, Sudan’dan Rania Abdelazim ve Türkiye’den Zeynep Sınar ile Muhammed Ersin Toy sunum yaptı.

Çalıştay plaket takdimi ve ardından fotoğraf çekimiyle son buldu.

Haber: Hikmet Can Altan

Fotoğraf: Emam Almousa

Etiketler: / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ