Canon’un 50 megapiksellik yeni canavarları çıkışını yaptı

• 15.04.2015
  • Canon’un 50 megapiksellik yeni canavarları çıkışını yaptı için yorumlar kapalı

Canon, full framedeki amiral gemileri olan 5D serisinin son üyeleri 5Ds ve 5Dsr modellerini fotoğraf severlerin beğenisine sundu.

Ayrıntılarına birazdan değineceğimiz yeni makinaların öne çıkan özelliklerinin başında; 50.6 megapiksellik full frame sensör, çift digic 6 işlemci, 41’i aynı anda çalışabilen 63 af (otomatik netleme) noktası ve magnezyum alaşımlı gövde yer alıyor.

Megapiksel Savaşları

Canon 5Ds modeli, en yüksek megapiksel değerine sahip Canon 5D Mark III’ten bile iki kat daha fazla bir megapiksel değerine sahip. Canon, full frame serisinde 5D Mark II ile fotoğraf ve videodaki kalitesiyle büyük bir üstünlük elde ettikten sonra, 24 megapiksel olarak çıkardığı Mark III’te liderlik koltuğunu Nikon’un D800 ve D810 (36 megapiksel) modeline bırakmıştı. Ancak dersine iyi çalışmış gözüken Canon cephesi, yeni modelleriyle oldukça iddialı gözüküyor. 5Ds ve 5Dsr modellerinin teknik detaylarını şöyle sıralamak mümkün:

 Hava Sızdırmazlık: Toz ve suya dayanıklı

 Çözünürlük: 50.6 MP

 Sensör Boyutu: 36x24mm, Tam Kare CMOS

 Sensör Kırpma: 1.3x ve 1.6x kırpma modları

 RAW Format: 14-bit RAW, Orta RAW (mRAW) ve Küçük RAW (sRAW)

 Video Kayıt: 1080 × 1920 @ 24p, 25p ve 30p

 İşlemci: Çift DIGIC 6

 ISO Aralığı: 100-6400

 Otofokus Sistemi: 41 nokta çapraz tip ile 61 noktalı AF

 Ölçüm Sensörü: 150,000 piksel RGB + IR sensörü

 Çekim Hızı: 5 fps

 LCD: 3.2 ” 1.040.000 nokta çözünürlük

 Dahili Flaş: Yok

 Flaş Senkronizasyon Hızı: 1/200

 Depolama: İki kart yuvasında CF ve SD

 Arayüz: USB 3.0

 GPS: Yok

 WiFi: Yok

 Ağırlık: 930g

 Boyutlar: 152 x 116 x 76mm

 ABD Fiyatı: $ 3,699 (5DS), 3899 $ (5DS R)

5D Serisinin Gelişimi

5D Classic diyebileceğimiz Canon’un ilk full frame gövdelerinden olan model, bir üst modeli 5D Mark II ile fotoğraf karşılaştırmalarında hala yarışabiliyor oluşu ve shutter sesi sayesinde sevilen bir makine olma özelliğini koruyor. Ancak getirdiği özellikler bakımından Canon’a çağ atlatan makine, şüphesiz serinin ikinci üyesi 5D Mark II oldu. Video kalitesi, iso konusundaki başarısı ve gövdesiyle çığır açan makine, fotoğraf severlerin göz bebeklerinden biri konumunda. Serinin 5Ds ve 5Dsr modellerinden önceki en büyüğü 5D Mark III olsa da, Canon kullanıcıları arasında Mark II’deki etkiyi yaratamayınca ve bunun üstüne bir de rakibi Nikon’un full frame sınıfındaki iddialı modeli D800’ün gerisinde kalınca büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Serinin son üyelerinin 5Ds ve 5Dsr diye adlandırılmasının nedeni ise “low pass filter” (keskinlik engelleyici) özelliğinin bir modelde olup, diğerinde olmaması. 5Dsr modelindeki “r” ibaresi, bu modelde keskinlik engelleyici filtrenin bulunmadığı anlamına geliyor. Canon kaptırdığı liderlik koltuğunu yeni amiral gemileriyle geri alabilecek mi, bekleyip göreceğiz.

Etiketler: / / / / / / / / / / /