90. yaş gününde Cengiz Aytmatov’u anmak

• 14.12.2017
  • 90. yaş gününde Cengiz Aytmatov’u anmak için yorumlar kapalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü’nün organizasyonuyla“Benim Sözümü Benim Canım Bil”adlı belgesel film gösterimi ve söyleşisi gerçekleşti.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Layli Ükübayeva ve Yönetmen Senaristi Bekbolat Aydaraliyev’in katılımıyla yazar Cengiz Aytmatov’un hayatını anlatan“ Benim Sözümü Benim Canım Bil” adlı belgesel film gösterimi ve söyleşisi İletişim Fakültesi’nin Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Betimleme ustası Cengiz Aytmatov

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Usta“Cengiz Aytmatov’un dün doğum günüydü, bu vesileyle onu ve eserlerini yâd etmek istedik. Aytmatov’la tanışmam, 1974 yılında ortaokuldayken elektriklerin kesik olduğu bir kış gecesinde,’Toprak Ana’ kitabını okumamla başladı. Bir gecede bitirdiğim kitabın kahramanlarıyla müthiş bir mizansen çizmiştim ve bu kitap bende çok büyük bir iz bırakmıştı. Kitapları, bugün okumuş gibi hala aklımda. Aytmatov’un romanlarını okurken romanların kahramanlarıyla birlikte olayı yaşıyorum ve aynı zaman dilimindeymiş gibi hissediyorum. Türk dünyası için önemli bir edebiyatçı olan Aytmatov’u rahmet ve sevgiyle anıyorum. Bu organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanı Yrd. Doç .Dr. Ömer Çakın’a ve Kırgızistan’dan gelen konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. ”dedi.

Dünyanın tanıdığı Kırgız yazar

Aytmatov’un değerli bir yazar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Layli Ükübayeva“Aytmatov, yalnızca Kırgızların değil tüm dünya ülkelerinin önemli edebiyatçılarından biridir. Eserleri birçok dilde yayınlanmıştır.FilmdeAytmatov’un doğumundan ölümüne kadar yaptığı çalışmaları ve eserlerini, onu tanıyan kişiler ve kız kardeşi Roza Aytmatov’dan izliyoruz. Aynı zamanda belgeselde Cengiz Aymatov’un eserlerinden uyarlanan filmlerin kesitlerini de izlediniz.Cengiz Aytmatov’un doğum gününden bir gün sonra söyleşide bulunmak hoş bir tesadüf, burada olmaktan çok mutluyum. ”dedi.

“ Benim Sözümü Benim Canım Bil”

Filmin yönetmeni ve senaristi Aydaraliyev “Aytmatov yaşasaydı filmini çekmek daha kolay olurdu. Hayatta olmayan birinin filmini çekmek çok daha zor. “ Benim Sözümü Benim Canım Bil ”adlı belgesel filmi Aytmatov’un yaşadığı ve romanlarına konu ettiği yerlerde çekilmiş olup, onun döneminde yaşamış insanların, onunla ilgili fikirlerini anlatıyor. Belgesel film çekmek isteyenlere önerilerde bulunan Aydaraliyev “Belgesel filmi çekmek için, sanatsal filmlerde olduğu gibi sahneleri kullanmak gerekiyor, bunu hangi düzende kullanacağımızı belirlemek çok zor. Belgesel çekmeye başlamadan önce kısa film çekmenizi öneriyorum.”şeklinde ifadelerde bulundu.

“Benim Sözümü Benim Canım Bil” adlı belgesel filmi akademisyenler ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle izlendi. Film gösterimi ardından Prof. Dr. Layli Ükübayeva ve Bekbolat Aydaraliyev öğrencilerin sorularını yanıtladı

Söyleşi Prof. Dr. Niyazi Usta’nın, Prof. Dr. LayliÜkübayeva ve BekbolatAydaraliyev’e teşekkür belgesi ve konukların da fakültemize Kırgız motiflerini taşıyan eseri takdim etmesiyle son buldu.

IMG_0849IMG_0838IMG_0835IMG_0810

Etiketler: / / / / / / /