“Yazar kendi anlatı tarzını keşfetmelidir”
OMÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Recep Yılmaz ‘‘Roman ve Senaryoda Anlatı Kurma Teknikleri’’ adlı seminer verdi.
İletişim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere, anlatı kurma konusuna ilgi duyan çok sayıda öğrenci ve öğretim elemanı katıldı. Doç. Dr. Recep Yılmaz, anlatı kurmaya ilgi duyan ve kendini bu konuda geliştirmek isteyen katılımcılarla on altı yıllık birikimini paylaştı.
İlk olarak hikayenin anahtar kavramlarından biri olan ‘karakterizasyon’dan bahseden Yılmaz, yazarın, eksenindeki karakterlerin 24 saatini bir kez olsun yaşaması gerektiğini vurguladı. Ardından ‘yapı’, ‘ortam’, ‘boşluk’ konularını filmlerden örnekler vererek açıkladı. Yılmaz, ‘Yapı ve karakter’ başlığı altında karakterin gerçek kişiliğinin ikilemle ortaya çıktığından söz etti. Hikayenin olmazsa olmaz anahtar kavramlarından bir diğeri olan ‘tetikleyici olay’ı açıklayarak bir film üzerinden detaylı biçimde aktardı. Üzerinde durulan diğer anahtar kavramlar ise ‘hikayenin özeti’, ‘metin ve alt metin’, ‘tagline’, ‘logline’, ‘durum geçişleri’, ‘sahne’, ‘vuruş’ ve ‘diyalog’ oldu. Son olarak “Yazar, kendi anlatı tarzını keşfetmelidir!” diyen Yılmaz, güçlü ve hakim fikrin öneminden ve metnin ötesinde farklı katmanların keşfedilmesi gerekttiğinden bahsetti. Doç. Dr. Recep Yılmaz’ın katılımcıların daha önceden izlemelerini ve okumalarını istediği film, kısa roman ve hikayelerden alınan örneklerle devam eden seminer 3 saat sürdü. Seminer, Yılmaz’ın katılımcılara teşekkür etmesiyle sona erdi.
Haber: Elif Çakır
Fotoğraf: Yunus Erçin/ Nur Çimen