Turizmin Köleleri: Faytona Koşulan Atlar

• 24.02.2020
  • Turizmin Köleleri: Faytona Koşulan Atlar için yorumlar kapalı

Genç İfade Gazetesi ekibi olarak Samsun Doğal Yaşamı ve Canlıları Sevme Koruma Yaşatma Derneği yetkilisi Ebru Karaca ile Samsun’daki faytonlar hakkında konuştuk.

Samsun Doğal Yaşamı ve Canlıları Sevme Koruma Yaşatma Derneği yetkilisi Ebru Karaca, Türkiye’nin çeşitli noktalarında özellikle turizm sektöründe sıklıkla rastlanan faytonlarla ilgili “Biz hiçbir hayvanın ve türün köleleştirilmesini ve insana hizmet etmesini istemiyoruz.” dedi. Turizm sektöründe insan taşımacılığında kullanılan fayton atları için “köleleştirme” benzetmesi yapan Karaca, atların genetikleriyle oynanmadan, spor malzemesi yapılmadan, taksi gibi plakalarla şehirlerde dolaştırılmadan kendi doğalarında özgürce yaşamaları gerektiğini belirtti.

“Hiçbir hayvan köleleştirilmemeli”

Atların evcilleştirilmesinin milattan önce 3500 yılına dayandığını söyleyen Karaca “İnsanın kendi çıkarları için bedeninden yararlanılan atlar, kırık gibi başka türlerde basit tedavisi olan bir vakada dahi ölüme terk edilebiliyorlar. Çünkü bakımı ve tedavisi çok zor bir süreç istiyor. Samsun’da bulunan orman alanlarında atların ölüme terk edildiğini görüyoruz. Biz hiçbir hayvanın ve türün köleleştirilmesini ve insana hizmet etmesini istemiyoruz. Dileğimiz her türün kendi doğasında bir hayat sürmesidir.” diye konuştu.

Ekolojik dengeyi insan eliyle bu kadar tahrip etmenin uzun vadede birtakım sorunlara da öncülük edeceğinin altını çizen Karaca, hayvanları köleleştirerek etinden ve sütünden faydalanmak için sistematik şekilde kullanmanın ahlaka aykırı bir durum olduğunu ifade etti.

“Faytonu Samsun’dan kaldıracağız”

Derneğin hayvan hakları ile ilgili çalışmalarından bahseden Ebru Karaca “Samsun için yıllarca hayvanat bahçesinin kapatılması ile ilgili çalışmalar yaptık. Nihayet bu yıl birçok sivil toplum örgütünün çalışması ve hayvan aktrislerinin duyarlılığıyla hayvanat bahçesi kapatıldı. Burada yaşayan hayvanlar kademeli olarak ilk önce Gaziantep’e gittiler ve şu anda doğal ortamlarına adaptasyon süreci için hazırlanıyorlar. Sonrasında ise doğal yaşam ortamlarına bırakılacaklar.” şeklinde konuştu.

Samsun Doğal Yaşamı ve Canlıları Sevme Koruma Yaşatma Derneği olarak önceliklerinin kedi, köpek ve faytonlarda kullanılan atların olduğunu belirten Karaca, fayton atlarının sahipleri tarafından kötü şartlar altında yaşatıldığını iddia etti.  İzmir’de fayton uygulamasının kaldırıldığını anımsatan Karaca, “Bu uygulamanın Samsun’da gerçekleşmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bizim ve Türkiye’deki diğer derneklerin ‘Faytona Hayır’ amaçlı çalışmalarımız oldu. Hedefe ulaşana dek devam edeceğiz. İzmir’de alınan bu karar örnek teşkil etmeli ve ülkenin tümü için geçerli olmalıdır. Atlar, saatlerce sırtında taşıdığı kişiler tarafından kırbaçlanmak için var olmuş hayvanlar değillerdir.” dedi.

Haber/Fotoğraf: Emre Önder

Etiketler: / / / / / / / / /