Son dönemin teknoloji trendi: Sanal Gerçeklik Gözlükleri
Teknoloji alanındaki hızlı gelişme 2015 yılıyla birlikte farklı bir boyut kazandı. Sanal gerçeklik gözlükleri kullanıcılara farklı bir deneyim sunuyor.
OculusRift ile başlayan VR (sanal gerçeklik) yarışı Google, Samsung, Sony, LG ve Microsoft ile devam etti. Son olarak ise HTC’nin dünyanın en büyük oyun yapımcılarından olan Valve ile gittiği ortaklık sonucu HTC RE Vive isimli sanal gerçeklik gözlüğü hayatımıza girdi. Geçtiğimiz sene Google’ın basit bir kartonla başlattığı bu akım teknoloji devlerinin birbirinden farklı gelişmiş özelliklere sahip cihazlarıyla devam etti. Teknolojinin bu yeni ürününü, Samsung, Sony, LG gibi markalar amiral gemisi telefon modellerinin yanında tanıtırken, Microsoft ise Windows 10’un en önemli özelliği sayıyor.
Kullanıcılarını gerçek dünyadan alıp başka bir dünyanın içine sokan, dünyadaki objelerle birebir etkileşime geçme imkanı sağlayan bu gözlüklerin bazılarını sizler için derledik.
360 derece hareket: OculusRift
OculusRift sanal gerçeklik meraklısı Palmer Luckey tarafından geliştirildi. Geçen yıl Facebook tarafından 2 milyon dolar gibi ciddi bir rakamla satın alınan gözlük, 360 derece hareketi algılayabiliyor. Ekranlı cihazlardan olan OculusRift, görüş alanındaki oyunların içindeymiş gibi hissettiriyor ve cihazla birçok oyun oynanabiliyor. Cihazda kulaklık veya hoparlör bulunmuyor. Bu yüzden kullanıcılar kendi tercih ettikleri kulaklıkları kullanabiliyorlar.
Objelerle etkileşim: Microsoft Hololens
Microsoft, Hololens ile kullanıcısını hem sanal gerçeklik (VR) hem de artırılmış gerçeklik (AR) ile tanıştırıyor. Diğer sanal gerçeklik gözlüklerine göre daha sade ve “gözlük” olarak düşünüldüğünde daha gerçekçi bir görüntüye sahip olan Hololens, baktığınız her yönde sanal bir dünya yaratabiliyor. Artırılmış gerçeklik özelliğini de içine alan Microsoft Hololens, objelerle direkt etkileşim kurmanıza olanak tanıyor. Gözlük bir bağlantıya ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor. Gözlükte şu an hologram destekli Skype görüşmeleri yapılabiliyor. Hala üzerinde çalışılan sanal gerçeklik gözlüğünün ne zaman piyasaya çıkacağı ise bilinmiyor.
Karton gözlükle 3 boyutlu konser
Google’ın, diğer teknoloji devlerinin aksine tanıttığı Cardboard isimli akıllı gözlük oldukça şaşırtıcı. Çünkü bu gözlük kartondan. OculusRift’e rakip olarak çıkarılan gözlük, basit bir sanal gerçeklik gözlüğü gibi görünse de diğer teknoloji harikası sanal gerçeklik gözlüklerinin yapabildiği her şeyi yapıyor. Örneğin, bir konseri Google Cardboard sayesinde rahatlıkla 3 boyutlu izleyebilirsiniz. Etkinliklerin 3 boyutlu izlenebildiği gözlük sayesinde gerçekçi bir sanal gerçeklik deneyimi yaşayabilirsiniz. Karton gözlüğü kullanırken telefona indirilmesi gereken uygulama da Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor.
Re Vive ile en gerçekçi görüntü
Akıllı telefon üreticisi olarak bilinen HTC, Barcelona’daki dünya mobil kongresi öncesi gerçekleşen lansmanında bir sürpriz yaparak amiral gemisi One M9’un yanında HTC Re Vive’i de tanıttı. Dünyada büyük bir şok etkisi yaratan HTC, sanal gerçeklik gözlüğünü Valve ile ortak geliştireceğini açıkladı. Üzerinde 70 adet sensör yer alan HTC Re Vive, 360 derecelik bir açı sunuyor. Bağımsız bir donanım olarak kullanılabilecek Re Vive, herhangi bir HTC telefona bağımlı olmadan PC’nize bağlanabilecek. HTC’nin Re Vive’ı takılıyken 360 derecelik açıyla en gerçekçi görüntüyü elde edilebiliyor. Cihaz, lazer sensörleri sayesinde, tüm odayı tarayıp çevreyi algılayabiliyor. Böylece sanal gerçeklik içerisinde olanlar özgürce yürüme imkânına sahip oluyor.
Playstation severlere
Japon teknoloji devi Sony, Samsung gibi oyun ve eğlence odaklı bir sanal gerçeklik gözlüğü üretmiş olsa da bu gözlük herhangi bir oyun için değil. Sony, Project Morpheus’u,Playstation 4 için geliştirdi. Öyle ki Sony cihazı ilk olarak Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda geçen yıl ortaya çıkardı. 5,7 inç OLED ekrana sahip cihaz, kullanıcısına 100 derecelik bir görüş açısı sunuyor.