Sanal ortamlar çocukları olumsuz etkiliyor

• 07.07.2016
  • Sanal ortamlar çocukları olumsuz etkiliyor için yorumlar kapalı

Her geçen yıl değişen ve gelişen teknoloji, kendisi gibi hayatımızı, yaşam pratiklerimizi ve biçimlerimizi hatta yediğimiz yemekleri giydiğimiz kıyafetleri de değiştiriyor.  Sürekli ve hızlı bir şekilde gerçekleşen bu değişim yetişkinler kadar çocukları da etkiliyor. Geliştirilen sanal ortamlarda çok fazla vakit geçirmek çocukların hem fiziksel hem de düşünsel gelişimini etkiliyor.

“Sanal ortam çocukları tembelliğe alıştırıyor”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre çocuklarda bilgisayar kullanımı 6 yaşında başlıyor. Çocukların yüzde 45.6’sı ise hemen hemen her gün bilgisayar başında vakit geçiriyor, ödevlerini dahi internetten yapıyor.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Psikolojik Danışman Ali Demir sanal ortamın, psikolojik ve fiziksel açıdan çocukların gelişimine zararlı olduğunu, gelişme çağında çocuğun doğa ile iç içe olması gerektiğini belirterek “Çocukların bilgisayarı çok kullanmaları irade ve düşünce yetisini yavaş yavaş kaybetmelerine neden oluyor. Bu durum ileride ciddi sorunlar doğuruyor” dedi. Demir, çocuklarını yaşları için uygun olmayan içeriklerle bu ortamlarda karşılaşabildiklerini vurgulayarak “Çocuklar gerçeklik algılarını yitiriyor” dedi. Tembelliğin oluşmasında sanal ortamın  büyük rolü olduğunu kaydeden Demir: ‘‘Sanal ortam çocukları tembelliğe alıştırıyor ve pasif bir duruma sevk ediyor’’ diye konuştu.

“Çocuklar cinsel istismara maruz kalıyorlar”

Çocukların bu sanal ortamları ebeveyn kontrolünde kullanmaları gerektiğini söyleyen Psikolojik Danışman Melih Burak Özdemir, şiddet içeren oyunların çocukların sosyal hayatlarını da etkilediğini ve şiddete meyilli çocuklar olarak büyüdüklerini belirterek “Çocuklar sanal ortamda cinselliğe maruz kalıyor ve buda özellikle kız çocuklar için oldukça sakıncalı bir durumdur” dedi.

Etiketler: / / / / / /