OMÜ’lü Öğrencilerden Covide Meydan Okuyorum Çağrısı

• 17.01.2021

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri, Covide Meydan Okuyorum projesi kapsamında Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Radyoloji Teknikeri Yusuf Dursun Durmuş ile Covid-19 üzerine Instagram canlı yayınında buluştu.

Öğrenciler, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Arş. Gör. Dr. Gülten Arslantürk’ün yürüttüğü Toplumsal Sorumluluk Projesi dersi kapsamında gerçekleştirdikleri Covide Meydan Okuyorum projesiyle sosyal medya da challenge başlattı. Proje ekibi, Gazetecilik Bölümü öğrencisi Burak Baycu moderatörlüğünde gerçekleştirilen canlı yayınla Covid-19 salgınına dikkat çekti.

“Tek şart maske, mesafe, temizlik”

Covid-19 salgınının insanlarda panik ve strese neden olduğunu belirten Yusuf Dursun Durmuş “Covide karşı bazıları bağışıklık sistemleri güçlü olduğundan hafif atlatırken zayıf olanlar ise ağır geçirmektedir. Fakat biz birçok virüs ve bakteriyi vücudumuzda taşıyoruz. Ancak pandemi, karantina nedir? gibi sorularla ilk defa karşılaştığımızdan ster istemez stres ve paniğe neden olabiliyoruz. Bu sebeple yaratılan toplumsal etkiyle birçok kişi aile ve sosyal yaşamdan mahrum kaldı. Eğer şimdi insanlar birbirinden uzak kalırsa ilerde daha sıkı ilişkiler kurabiliriz. Bunun için de tek şart maske, temizlik ve mesafe diyebiliriz.” dedi.

Radyoloji Teknikeri Durmuş, Covid-19’un mutasyona uğramış halinin ülkemizde de görülmesiyle ilgili olarak ise “İlk olarak ortaya çıkan koronavirüse karşı aldığımız tedbirlerin aynısını daha sık bir şekilde uygulamamız gerekiyor. Örneğin ellerimizi bir kez yıkıyorsak şimdi daha fazla arttırmalıyız. Maske takma videoları izleyip doğru kullanıma oldukça özen göstermeliyiz. Hem Covide karşı hem de mutasyona uğrayan virüse karşı tedbiri en üst safhada tutmalıyız.” şeklinde konuştu. Covid-19’un mutasyona uğramış halinin 18-24 yaş arasında etkili olduğunu belirten Durmuş, bu yaş grubunun hem sosyal aktifliğin fazla olduğu hem de çalışan yaş grubu olması nedeniyle maske ve hijyen kurallarının yanı sıra sosyal mesafeye de özen göstermelerinin önemli olduğunu ifade etti.

“Aşı da olsak maske takmaya devam edeceğiz”

Durmuş, günlük koronavirüs tablosundaki detaylara değinerek Covid-19  aşısı ile ilgili de şunları söyledi: “Günlük verilen tablolarda iki kısım mevcuttur. Biri vaka sayısını diğeri ise hasta sayısını gösterir. Vaka sayısı pozitif olup hafif geçirenleri, hasta sayısını veren kısım ise belirtileri yüksek, hastane yatışı olan kısımdır. Aşı olduktan sonra tekrar pozitif olabiliriz. Fakat aşıdan sonra belirti göstermeden hafif bir şekilde hatta hissedilmeden geçirme şansımız var. Aynı zamanda aşı vurunmuş olsak bile maske takmaya devam edeceğiz.”

Sağlık çalışanlarının emeği büyük

Pandemi döneminde en çok çalışan ve pandemiden en çok etkilenen sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına dikkat çeken Radyoloji teknikeri Yusuf Dursun Durmuş “Hastanelerimizde gerekli önlemler alınıyor. Fakat her ne kadar maske, eldiven kullansak da tedavileri için hastalarla yakın temas kurmak zorundayız. Sağlık çalışanları olarak kalın önlükler giyerek steril maskeler takarken dışarıda maskesiz insanlar gördüğümüzde çok üzülüyoruz. Bu durumda bizlerin de emeği boşa gidiyor. Kimi zaman ailemizden, sosyal hayatımızdan uzak kalıyoruz. Herkes kendi kapısının önünü süpürse dünya tertemiz bir yer olacaktır diyerek üstlerine düşen görevi yapmalarını rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Son olarak canlı yayında doğru maske kullanımını gösteren Durmuş, Covide Meydan Okuyorum projesini tebrik ederek sözlerini noktaladı.

Haber: Aleyna Sezer

Etiketler: / / / / / / /

1. Buse dedi ki:

Harika çok başarılı

2. Genckalemler dedi ki:

Harika bir çalışma olmuş emeğinize sağlık