Mavi Suların Sessiz Çığlığı
Ülkemizde son yıllarda kaçak ve bilinçsiz avlanma sonucu, birçok balık türü tükenme noktasına gelerek balıkçılık sektörünün geleceği olumsuz yönde etkileniyor.
Denizlerdeki kural dışı ve bilinçsiz avlanma balık stoklarının azalmasına ve sektörün gerilemesine yol açıyor. Mavi sulardaki ekosistemi büyük ölçüde etkileyen bu süreç balıkçıları da endişelendiriyor.
Bilinçsiz avlanmanın balıkçılık sektörünü etkilediğini söyleyen Sürmene Limanı Kooperatif Başkanı Salim Sarık yaptığı açıklamada “Son 20 yılda balık türleri çok daha hızlı bir şekilde tükendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1980-1997 yıllarında deniz balığı avcılığı 450 bin 583 tonluk üretim rakamı ile altın çağını yaşadı. 1997-2009 yıllarında ise, bu rakam 425 bin 236 tona geriledi, bu durumun oluşmasında kaçak ve bilinçsiz avlanma etkili oldu. Eğer önlem alınmazsa balıkçılık sektörünü daha zor dönemler bekliyor.” dedi.
“Kendi elimizle yok ediyoruz”
Balık türlerinin hızla azaldığına vurgu yapan Sarık “Denizlerde artış gösteren büyük balıkçı gemileri ve kullandıkları son teknoloji ile balıklara kaçacak alan bırakmadık. Balıkları yavrulama dönemlerinde bile avlıyoruz. Denizlerdeki balık çeşitliliğini kendi elimizle yok ediyoruz.” diyerek balık çeşitliliğinin ekosistem açısından önemli olduğunu vurguladı.
“Alınan önlemler yetersiz kalıyor”
Denizlerdeki kuralsız avlanmanın artarak devam ettiğini söyleyen Sarık,”2017 yılında gerçekleşen 80 bin dolayında ki denetimlerde 517 ton su ürününe el konuldu ve 354 cezai işlem uygulandı.” diyerek alınan önlemlerin yetersiz kaldığını ve daha caydırıcı cezaların gelmesi gerektiğini söyledi.
“Bilinçli balıkçılar yetişmeli”
Denizcilik sektörünün devamı için gerekli olan şeyin balıkçılar olduğunu söyleyen Sarık “Balıkçılar denizlerdeki durumun farkında olmalılar. Balık türleri ve avlanma zamanı hakkında yeterli bilgi sahibi olmaları gerekir, eğer denizlerimizi düşünüyorsak bilinçli balıkçılar yetiştirmeliyiz.” diyerek sözlerine sonlandırdı.
Haber: İsmet Çilingiroğlu