Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Kışlıklar Hazırlanıyor

Kışlıklar Hazırlanıyor
  • 30.08.2020
  • Kışlıklar Hazırlanıyor için yorumlar kapalı
  • 2.239 kez okundu

Her yıl ağustos ayında düzenli olarak yapılan kışlık ürünleri hazırlama geleneği sürüyor.

Anadolu’nun her bir yöresinde, her yıl ağustos ayında düzenli olarak yapılan kışlık hazırlama geleneği, bu yıl Covid-19 nedeniyle küçük gruplar halinde ve hijyen kurallarına daha da dikkat edilerek yapılmaya devam ediliyor. Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin en mutlu şehri Sinop’ta, özellikle kış aylarında tüketmek için tarhana ve erişte yapımı geçmişten günümüze sürdürülüyor.

“Tarhana, vazgeçilmez lezzetimiz”

Tarihi Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya’ya kadar uzanan, çeşitli yapım şekilleriyle farklılık gösteren geleneksel bir lezzet tarhana. Genellikle Uşak, Edirne, Afyon, Malatya ve Kahramanmaraş şehirlerindeki yapımlarıyla ünlü olan bu lezzet, Türkiye’nin her yöresinde kendine has özellikleriyle yapılıyor. Karadeniz’in doğal güzellikleriyle bilinen şehri Sinop’ta da kadınlar, her yaz yaptıkları kışlık hazırlıklarında tarhanayı baş köşelerinden eksik etmiyor. Ayşe İbici de komşularıyla birlikte şu sıralarda kışlık hazırlık yapıyor. İbici, tarhananın yapımının zorluğunu belirterek “Kışlık ana yemeklerimizden olan tarhana, yapımı ne kadar zahmetli ve uğraştırıcı olsa da verdiği tat ve lezzetten dolayı vazgeçilmez yemeklerimizden biri. Her yaz birçok komşu ile toplanıp yardımlaşarak yaptığımız şifa kaynağımız. Özellikle geçirdiğimiz bu zor günlerde değerini daha da anladığımız tarhanayı bir yıllık yetecek miktarda yapıyoruz ki, seneye yaza kadar yetsin.” diyor.

Yapım süreci meşakkatli ve uzun olan bu lezzet, bütün işlemleriyle en az 2 haftalık zaman diliminde yapılıyor. Bol yeşillik, un, yoğurt ve baharatların bir arada yoğurularak 8 ila 9 günlük fermantasyon sürecine bırakıldığı mayalanma evresi sonucunda çıkarılan tarhana, açık havada temiz kumaşlara serilerek kurumaya bırakılıyor. Gün içerisinde, kuruyan tarhana elle ufalanarak toz haline getirilip tekrardan bir haftalık kuruma sürecine bırakılıyor. Yaz, kış demeden dört mevsim rahatlıkla tüketilebilen tarhana çorbasının vücut direncini de artırdığı biliniyor.

Bir iş birliği lezzeti: Erişte

Sinop’un merkeze bağlı Korucuk Köyü’nde yaşayan komşu kadınlar, geleneksel olarak her yıl yaptıkları erişte kesme işlemini bu yıl Covid-19 nedeniyle küçük gruplar halinde mesafeyi koruyarak yapmaya çalıştı. Hamurların özenle açılıp ince ince kesildiği, yörede bilinen adıyla makarna kesme ritüeli her yaz düzenli olarak tarhanayla art arda yapılıyor. Geleneği devam ettirmek ve kışlık hazırlamak için komşularıyla toplanarak makarna kesen Ayşe İbici, bu hazırlıkların birlikte yapılmasına dikkati çekerek “Bir elin nesi var iki elin sesi var diyerek makarnaları komşularla toplanarak kesiyoruz. Hazır makarnalardan daha farklı bir tada sahip olduğu ve içine ne konduğunu bilmediğimiz için kendimiz yapmayı tercih ediyoruz. Toplu yapıldığında iş gücünü bölüştüğümüzden dolayı daha az yorularak daha çok ürün çıkarmış oluyoruz.” diyor.

Haber-Fotoğraf: Kader İbici

Etiketler: / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ