Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Her bitkisel ürünü ilaç sanmayın!

Her bitkisel ürünü ilaç sanmayın!
  • 15.11.2015
  • Her bitkisel ürünü ilaç sanmayın! için yorumlar kapalı
  • 2.873 kez okundu

Uzmanlar bilinçsizce ve kontrolsüzce kullanılan bitkisel ürünlerin pek çok yan etkisinin olduğunu söylüyor.

Bitkisel ürünler ülkemizde yaygın şekilde kullanılıyor. Özellikle kış mevsiminin gelmesiyle birlikte varlığını hissettirmeye başlayan grip hastalığından korunmak isteyenler, çareyi aktarlarda satılan bitkisel ürünlerde arıyor. Ancak bu durum kimi zaman ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar bin derde deva gibi görünen bitkisel ürünlerin bilinçsizce ve kontrolsüzce kullanıldığı takdirde pek çok yan etkisinin olabileceği konusunda uyarıyor.

Sağlık Bakanlığı Onaylı Etikete Dikkat

Samsun Çarşamba’da aktarcılık yapan Selma Sır, kış aylarının gelmesiyle birlikte grip çaylarında artış olduğunu söyledi. Bitkisel ürünleri alırken Sağlık Bakanlığı onaylı ve etiketli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sır, “Piyasada insan sağlığına zarar verecek birçok ürün bulunuyor. Daha önce iyi niyetle kullanılan bu ürünler son yıllarda bazı para tüccarlarını harekete geçirdi. Bu kişiler birkaç kuruşluk bitkileri karışım haline getirerek gıda takviyesi adı altında aldatıcı reklamlarla satıyor. İnsanlar bulundukları çevrenin ve içinde bulundukları psikolojinin etkisiyle bu söylemlere kolayca inanabiliyor. Bazı insanlar doktorun verdiği ilaçlar yerine, hiçbir etkisi olmayan bitkisel ürünleri kullanarak hayatını riske atıyor” şeklinde konuştu.

İlaçlar Bitkilerden Daha Etkili

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tıbbı Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Sırrı Bilge, insanların ilaç yerine bitkisel ürünleri kullanmasının hastalıkların tekrarlanmasına ve şiddetlenmesine neden olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Bilge, aktarlardan temin edilen ürünlerin, “yan etkisi yok, yüzde 100 bitkisel, sorunlara kesin çözüm” şeklindeki ifadelerle satılmasının önemli riskleri taşıdığını belirtti. Bu ürünlerin hazırlanması ve saklanması ile ilgili ciddi sorunların olduğunu, bitkinin üretim yönteminin sağlık açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Bilge, “Ürünler mutlaka standardize edilmeli ve stabil testleri yapılmalıdır” dedi. İlaçların üretim sürecinden de bahseden Bilge, “Hastaların mevcut hastalıklar için kullandıkları ilaçlar vardır. Bir ilaç piyasaya sürülürken molekül oluşumundan ilacın raflarda yer almasına kadar yaklaşık 8 yıllık bir süreçten geçiyor. Maliyeti yaklaşık 800 milyon dolar. İlaçlara güvensizlik gibi bir durum söz konusu olmamalı” ifadelerini kullandı.

“Bir ürünün bitkisel olması onun zararlı olmayacağı anlamına gelmez”

Doç. Dr. Sırrı Bilge, “Doktorların hastaları direkt olarak aktara yönlendirdiklerini zannetmiyorum. Hastaları böylesi ürünlere yönelten ürün reklamlarıdır. Bununla ilgili önlemler alınmasına rağmen internet ortamında pek çok site, ürünlerin reklamını ve satışını gerçekleştiriyor. Bu durumla ilgili yasal düzenlemeler yapıldı ve ciddi cezalar getirildi. Reklamların önüne geçilirse hastalarının bilinci artabilir” dedi.

Konuyla ilgili son olarak, “Bir ürünün bitkisel olması onun zararlı olmayacağı anlamına gelmez. Hiçbir ilacın tarifi, önerisi, reklamı yapılamaz ve kullandırılmaya özendirilemez” diyen Bilge, özellikle hastalıkları nedeniyle ilaç kullanan hastaların bitkisel ürünlere yönelmemesi gerektiğini vurguladı. Bilge, bu bitkileri kullanmadan önce mutlaka hekimlere ve eczacılara danışılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

Etiketler: / / / / / / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ