Görme Engellilere Yönelik Restoran Menüsü Uygulamaya Geçti

• 21.02.2020
  • Görme Engellilere Yönelik Restoran Menüsü Uygulamaya Geçti için yorumlar kapalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema ile Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri ve Atakum Belediyesi iş birliğiyle  görme engellilerin  faydalanabilecekleri Braille alfabesi ve QR kodu ile hazırlanan  restoran menüsü uygulamaya geçti.

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ile eşi Gülay Deveci,  OMÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ile Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri,  Atakum Belediyesinin ortak olarak yürüttüğü görme engelli bireylerin Braille alfabesi ve QR kod sayesinde sipariş verebileceği restoran menüsü projesinin uygulama sunumuna katıldı. Seyir Tesisi’nde gerçekleştirilen uygulama sunumuna OMÜ Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Ali Cengiz Ciğerci, projeyi hazırlayan OMÜ öğrencileri, görme engelli bireyler ile belediye personelleri katıldı.

Projenin çok anlamlı olduğunu ifade eden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci “Günlük yaşantımızda gördüğümüz ama fark etmediğimiz bir farkındalık projesi. Sadece bizim tesislerimizde değil her yerde uygulanmalı.” dedi

Toplumsal Sorumluluk Projeleri kapsamında ekibin üyesi Meryem Aldağ  “Görme engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılar, günlük hayatlarındaki problemler ve teknoloji ile olan sıkı bağlarını görmüş ve değinmiş olduk. Empati yaparak onları daha fazla anlamamızı sağlayan etkinliklerle dolu dolu geçen ve öğretici bir eğitim sağlandı. Görme engellilere karşı olan tutum ve davranışların doğruluğu yanlışlıkları ve nasıl olması gerektiği hakkında bilgi aldığımız bir eğitim oldu.” şeklinde konuştu.

“En temel haklarımızdan biri”

Görme engelli Ahmet Tayfur Arslan ise uygulamanın büyük bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak “ Bu sadece iş yaşamında, sağlık alanında, eğitim sürecinde değil diğer sosyal alanlarda da erişilebilirliği hak mücadelesi olarak gören bireyleriz. Herkesin restoranlarda, kafelerde erişim hakkı varken, bizim de temel anlamda sorunlarımızın giderilmesi, bir menüye ulaşabilmemiz, menüdeki istediğim şeyi okuyabilmem, özgürce hareket etmem aslında en temel haklarımızdan birisi. Artık engelliler erişilebilirlik mücadelesi veriyor. Artık biz evde veya derneklerde oturan bireyler değiliz. Canım istediğinde Seyir Tesisine, Atakum’da sahildeki bir kafeye gidip oturuyorum. Buradaki menülerin erişilebilir olması, görme engellilerin sosyal mekanlardan faydalanmalarını etkileyecektir.” diye konuştu.

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, projenin kısa zamanda tüm tesislerde uygulanacağını dile getirdi.

Haber: Emine Tunç

Etiketler: / / / / /