Can ve mal güvenliğimiz için tetikte olan kahramanlar: İtfaiye Erleri

• 07.07.2016
  • Can ve mal güvenliğimiz için tetikte olan kahramanlar: İtfaiye Erleri için yorumlar kapalı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde görev yapan itfaiye eri Hüseyin Şeker mesleğini ve zorluklarını Genç İfade ekibine anlattı.

15 yıldır itfaiye eri olan Hüseyin Şeker, mesleğe başlamadan önce 3 aylık bir eğitim aldıklarını belirterek itfaiyecilerin belli bir süre eğitim yaptıktan sonra bırakmadıklarını sürekli eğitim aldıklarını ifade etti.

İtfaiye Daire Başkanlığı’nın verdiği bir liste doğrultusunda her gün eğitim yaptıklarını söyleyen Şeker,  “Bunun dışında hepimiz hemşirelik belgesi aldık. İlkyardım eğitimimiz var ve 3 yılda bir yenileniyor” dedi.

“Gerekirse kendi canını hiçe sayacaksın çünkü ilk görevimiz kurtarmak”

Hüseyin Şeker, her sabah eğitim yaptıklarını ve alarm etrafında tetikte beklediklerini alarm çaldığında en fazla 3 dakikada merkezden çıkmaları gerektiğini söyledi.

İtfaiye eri olmanın soğukkanlılık gerektirdiğini vurgulayan Şeker, “Adam trafik kazası geçirmiş daha sıkıştığı yerden çıkaramamışız. Telefonu çalıyor. Açamıyoruz tabi, ne diyelim açıp. Duyguya yer vermeyeceksin karşında canlı canlı yanan birini görsen de sakin kalmak zorundasın. Gerekirse kendi canını hiçe sayacaksın çünkü bizim ilk görevimiz canlıyı kurtarmak” dedi.

“Yangında yaşamını yitiren genç kızı unutamıyorum”

Psikolojik destek aldığını belirten Şeker,15 yıllık mesleğinde unutamadığı bir olayı şöyle anlatıyor: “Geçen sene bir yangında bizim Temel Çavuş kendini içeri attı. Dumandan göremiyor önünü. Eline bir şey değmiş pamuk gibi bir şey. Meğer genç bir kızmış. 18 yaşında yanmış kömür gibi bedeni unutamıyorum”

“Bazen belediye işçisi gibi görülüyor bazen kahraman ilan ediliyoruz”

Bazen vatandaşların itfaiyecilerin aldığı eğitimi görmezden gelerek bir belediye işçisi gibi davrandıklarını kaydeden Şeker, bu durumlarda vatandaşın kendilerine engel olduklarını belirterek yangından birini kurtardıklarında ya da bir yangına büyümeden müdahale ettiklerinde kahraman ilan edildiklerini söyledi. Şeker, her şeye rağmen mesleğini sevdiğini ifade etti.

Etiketler: / / / /