Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Bu haberler şaka değil gerçek

Bu haberler şaka değil gerçek
  • 15.11.2015
  • Bu haberler şaka değil gerçek için yorumlar kapalı
  • 2.063 kez okundu

Gerek dünyada gerekse Türkiye’de uzun yıllardır “Şaka Günü” olarak anılan 1 Nisan nedeniyle“ gerçek olması mümkün olamayacak haberler” hakkında küçük bir araştırma yaptık. İşte karşınızda gerçek olamayacak kadar garip olaylar.

750 Avro’ya kiralık köy

Macaristan’da yayımlanan bir “kiralık köy” ilanı ülkede haber gündemini değiştirdi. BBC Türkçe’den Tarık Demircan’ın haberine göre, Veszprem ilinin en küçük köylerinden 26 kişilik nüfusa sahip Megyer köyünün, bir resmi dairesi, yedi misafir evi, iki adet kültür odası var. Dört sokaktan oluşan köyde altı at, iki inek, üç koyun bulunuyor. İlana göre köy, tüm binaları ve hayvanlarıyla birlikte bir hafta sonu için geceliği yaklaşık 750 Euroya kiraya veriliyor.

İlk duyulduğunda şaka sanılan haber, gazetecilerin köyün belediye başkanıyla bir röportaj yapması sonrası doğrulandı. Kiralık köy haberinin doğru olduğunu kaydeden belediye başkanı, köye müşteri çıkmasa bile, bu haberin köydeki pansiyonlar için çok iyi bir reklam olduğunu savundu. Başkan, küçük bir ödeme farkıyla konuğun isterse iki günlüğüne belediye başkanı da olabileceğini ve tüm sokakların adlarını da keyfine göre değiştirebileceğini söyledi. Yöre sakinleri de belediye başkanının yaptığı reklamın amacına ulaştığını düşünüyorlar ve durumdan memnun görünüyorlar. 26 kişilik nüfusa sahip köyün en genci yedi, en yaşlısı ise 86 yaşında.

Minareyi yazın kaldırıp kışın yere yatırıyorlar!

Rize’nin İkizdere İlçesi Karzavan Yaylası’nda çelik varillerin birleştirilmesiyle oluşturulan 7 metrelik minarenin kış aylarında çığdan zarar görmemesi için ilginç bir çözüm geliştirildi. Makaralı düzenekle kışın yere yatırılan minare, yaz mevsiminde insanların yaylaya çıkmasıyla birlikte yine aynı yöntemle kaldırılıyor.
Milliyet Gazetesi’nin internet sitesindeki 23 Nisan 204 tarihli habere göre, Meşeköy sakinlerinin yaz aylarında çıktığı 2 bin 100 metre rakımlı Karzavan Yaylası’nda inşa edilen tek katlı cami için, üst üste konulan çelik varillerin birleştirilmesi ile 7 metre uzunluğunda minare yapıldı. Ancak kış şartlarının zorlu geçtiği yaylada çığ tehdidi ile yıkılma riski taşıyan minare sorun oldu. Bunu üzerine köylüler ilginç bir çözüm geliştirdi. Elle çevrilebilen makaralı bir sistem ile çelik tel bağlanan minare, kış aylarında çığdan korunması için yere yatırılıyor, yaz geldiğinde de yine aynı sistemle kaldırılıyor.

Bin 500 yıllık kaledeki tarihi top çalındı!

Mersin’in Anamur ilçesinde 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine giren bin 500 yıllık Mamure Kalesi’nin girişindeki savunma topu çalındı.

Doğan Haber Ajansı’nın 7 Şubat 2015 tarihli haberine göre, sabah saatlerinde Mamure Kalesi’nin asırlardır yerinde duran savunma topunun yerinde olmadığını gören görevliler, önce İlçe Müze Müdürlüğü’ne sonra da jandarmaya bilgi verdi. Jandarma ekipleri, hırsızlık olayıyla ilgili çalışma başlattı. Anamur İlçe Müze Müdürü Murat Kalas’ın, jandarma güçlerine, çalınan topun daha önce müzenin envanter listesinde olmadığını söylediği öğrenildi. Topun kimin ya da kimlerin çalındığı belirlenemezken, hurdacılar veya kaçak antikacılık yapanlar üzerinde duruluyor.

1 nisan şaka günü nasıl ortaya çıktı?

1 Nisan Şaka Günü hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde çeşitli efsaneler var. Bunlardan en bilineni şöyle: Roma imparatoru Julius Caesar (Sezar) M.Ö. 46 yılında takvimin başlangıcını Ocak ayı olarak ilan ettiyse de, 16. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa’da yeni yıl, bahar aylarının başlangıç tarihi olarak da kabul edilen Mart ayının 25’inde başlardı. Sezar’dan tam 1610 yıl sonra, 1564’de Fransa Kralı IX. Charles, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını Ocak ayının ilk gününe almıştır. O zamanın iletişim koşullarında bazı insanların bu gelişmelerden haberi olmamıştır. Bazıları ise bu kararı protesto etmek amacıyla eski adetlerini sürdürmüşlerdir. Bu çerçevede 1 Nisan’da partiler düzenlemeye, birbirlerine hediyeler vermeye devam etmişlerdir. Yeni takvimden haberdar olup, onu kabul edip uygulayan diğerleri ise bu kişileri “1 Nisan Aptalları” olarak nitelendirmiş ve bugüne “Bütün Aptalların Günü” adını vermişlerdir. Bu tarihte de gerçek olması mümkün olmayan haberler üreterek yaymışlardır. Yıllar sonra, Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin bir parçası olarak görmeye başlamışlardır. Fransız kökenli bu geleneğin İngiltere’ye ulaşması yaklaşık iki yüzyıl sürmüştür. Oradan da Amerika’ya ve bütün dünyaya şaka günü olarak yayılmıştır.

Etiketler: / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ