Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Prof. Dr. Yusuf Aksar OMÜ’ de Genç Hukukçularla Buluştu

Prof. Dr. Yusuf Aksar OMÜ’ de Genç Hukukçularla Buluştu
  • 29.02.2020
  • Prof. Dr. Yusuf Aksar OMÜ’ de Genç Hukukçularla Buluştu için yorumlar kapalı
  • 4.665 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesinde Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Topluluğunun ilk etkinliği “Uluslararası Hukuk Mahkemeleri”  konferansı düzenlendi. Programa Uluslararası Ceza Mahkemesi Rezidüel Mekanizması Hâkimi Prof. Dr. Yusuf Aksar konuk oldu.

Ali  Fuat Başgil Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Keçeligil, uluslararası hukukun çok önemli bir konu olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1923’te kurulduğundan bu yana uluslararası toplum içinde saygın bir yer almaya daima gayret ettiğini ve uluslararası toplum içinde her zaman hukukun üstünlüğünü öne sürdüğünü, buna değer verdiğini söyledi.Bugüne kadar ülkeyi yöneten her yöneticinin her zaman için dünya barışına katkı sağlamaya çaba gösterdiğini söyleyen Keçeligil “Türkiye barışsever bir ülke oldu. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın oldukça problemli bir coğrafya olduğunun hepiniz farkındasınızdır. Osmanlı coğrafyasından bize kalan Türkiye Cumhuriyeti topraklarını düşündüğümüzde,karşılaştığımız sorunlar uluslararası camiada stabil ve dik durmamızı gerektirir. Günümüz dünyası küreselleşme dediğimiz kavramın da etkisiyle küçüldü. Artık 200 yıl önceki kavramlar artık aynı anlamı taşımıyorlar. Dünyanın neresinde insanlığa karşı bir suç işlenirse, bu bütün dünya ülkelerini yakından ilgilendirir. 2. Dünya savaşından sonra uluslararası toplum birtakım suçlara karşı daha ciddi tedbirler aldı. Uluslararası anlaşmalar yapıldı; dünya ülkeleri büyük ölçüde bunları imzaladı ve uluslararası mahkemeler kuruldu. Dolayısıyla dünya devletler ailesinin onurlu bir üyesi olarak bulunan Türkiye Cumhuriyeti bu anlaşmalarının büyük kısmına imza attı.”dedi. 

Uluslararası hukuk çözüm odaklı olmalıdır 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Aralık 2018’de  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kurmuş olduğu, Yugoslavya mahkemelerinin devamı olan Uluslararası Rezidüel Ceza Mahkemeleri Hâkimi Prof. Dr. Yusuf Aksar, uluslararası hukuk var mıdır, yok mudur diye sorulduğunda birçok kişinin ilk tepki olarak uluslararası hukuk yoktur dediğini, aslında bu cevabın doğru olmadığını söyledi. Uluslararası hukuk sistemi uluslararası toplumun, devletlerin günümüzde karşılaşmış olduğumuz sorunları çözmek için en uygun araçlardan birisi olduğunu ama çözmek için yeterli olmadığını belirtti. Uluslararası ilişkiler gerek diplomasi gerek başka birçok alanda birlikte çalışmayı gerektirdiğini dile getiren Aksar“Uluslararası hukukun olmadığı, hukuk sisteminin olmadığı bir yerin, insanlık için çok da faydalı ve yaşanılabilir bir yer olduğunu söylemek mümkün değildir. Günlük konuşmalarımızda uluslararası hukuk yoktur derken aklımıza 2011’den bu yana Suriye’de devam eden savaşta binlerce insanın ölmüş olduğu, insanların yerinden yurdundan edildiği geliyor. Baktığımız zaman uluslararası hukuk nerede, Birleşmiş Milletler nerede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nerede diyebiliyorsunuz. Yine İsrail, Filistin, Orta Doğu olayına bakınca da İsrail ve Filistin arasındaki sorun bir türlü çözülemiyor. Baktığımız zaman yine uluslararası hukuk yok diyoruz. Ama bunu, bu şekilde kabul etmek doğru değildir. Uluslararası hukuk, uluslararası toplum neye konsantre oluyor buna bakmak lazım.Uluslararası hukuk ihlal olan her şeye konsantre oluyor.” dedi.

Uluslararası hukukun birçok alt dalının var olduğunu ve bu dalların içerisinde kuvvet kullanımı ile ilgili sıkıntılar yaşandığını dile getiren Aksar“Uluslararası hukuk sistemin varlığı açısından çok basit örneklere bakmamız yeterlidir. Hep dediğimiz gibi uluslararası hukuku ve uluslararası toplumu balık ve deniz misali yaşarsınız. Uluslararası hukukun büyük bölümü uygulanır, hayatınızı kolaylaştırır ama siz bunun farkında olmazsınız. Sürekli kullandığınız internet veya Google’ın hangi alt yapısı, hangi hukuk sistemi ile kurulduğunun farkında mısınız veyahut devletler arası idare hangi hukuk sistemi ile sağlanır?  Yatırımlar hangi hukuk sistemi ile yapılır? Eğer elinizdeki telefon ile herhangi bir yurt dışı sitesinden sipariş verebiliyorsanız uluslararası hukuk sistemi mükemmel çalışıyor demektir.” şeklinde konuştu.

“Mahkemeler bir zorunluluktan doğar”

Birçok alanın uluslararası hukuk ile ilgili olduğunu belirten Aksar“Uluslararası hukuk denince aklımıza ilk,hepimizin bildiği evrensel bir kuruluş olan Birleşmiş Milletler geliyor.Avrupa Birliği, NATO, Uluslararası Adalet Divanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Bunların hepsi uluslararası sözleşmeler ile kurulan uluslararası hukukun olduğu kuruluşlardır. Son olarak örnek verebileceğimiz kuruluş ise Birleşmiş Milletler Uluslararası Ceza Mahkemesi Rezidüel Mekanizması’dır.” dedi. Aksar, Uluslararası Ceza Mahkemelerininkuruluşunun bir zourunluluk olduğunu ve mahkemelerin bir zorunluluk sonucu kurulduğunu ekledi.

Son olarak genç hukukçulara uluslararası hukuk alanında başarılı olabilmeleri için tavsiyelerde bulunan Aksar “Birincisi yabancı diliniz çok iyi olmalı, İngilizce veya Fransızcanız çok iyi olması lazım. İkincisi ilgi duymanız lazım, çok çalışmanız lazım. Üçüncüsü mutlaka yüksek lisans veya doktoranızı yurtdışında yapmanız lazım ve dereceler almanız lazım. Türkiye’deki derecelerle bu kuruluşlara gelmeniz mümkün ama zor. Dördüncü olarak da siz genç hukukçulara şunu diyebilirim ki stajınızı Birleşmiş Milletler Uluslararası Hukuk Mahkemelerinde yapabilirsiniz.” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Program Uluslararası Ceza Mahkemesi Rezidüel Mekanizması Hâkimi Prof. Dr. Yusuf Aksar’a çiçek takdiminin ardından fotoğraf çekimi ile son buldu.

Haber: Nazlı Erşahin

Fotoğraf: Nazlı Erşahin

Etiketler: / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ