Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Kanserle savaş

Kanserle savaş
  • 18.04.2018
  • Kanserle savaş için yorumlar kapalı
  • 2.920 kez okundu

Samsun’da bulunan Lösemili ve Kan Hastalıklı Çocuklar Vakfı (LÖSAM)’nın kurucu üyelerinden Sema Danışmaz ’la, hayat hikâyesini ve LÖSAM’ ı konuştuk.

Türkiye’de her yıl ortalama 4 bin 500 çocuğa konulan lösemi teşhisi en fazla karşılaşılan kanser türleri arasında yer alıyor. Bu çocuklardan bir tanesi de LÖSAM’ ın kurucu üyelerinden Sema Danışmaz. 16 yaşında iken Lenfoma teşhisiyle kanserle tanışan Danışmaz, yendiği hastalığa 29 yaşında tekrar yakalandı. Gördüğü kemoterapi ve radyoterapi tedavisiyle Lenfoma’yı ikinci kez yense de bu hastalığa üçüncü kez yakalanmaktan kurtulamadı. Son tedavisinde memelerini aldırmak zorunda kalan Danışmaz, tedavi sırasında vücudunda oluşan yan etkiler sebebiyle böbreğini, safra kesesini ve tiroit hormonlarını aldırmak zorunda kaldı. Şu an 50 yaşında olan Danışmaz yaşadığı süreci “Şu an kemiklerim kırılma noktasında fakat şükrediyorum.” sözleriyle anlatıyor.

Her zaman kanser olduğumu kabul ettim ama asla hasta olduğumu kabul etmedim

İnsanların hayata güzel bakmasını gerektiğini belirten Sema Danışmaz, “Ben hastalığımla değil kanserlerimle büyüdüm. Her zaman kanser olduğumu kabul ettim ama asla hasta olduğumu kabul etmedim. Hayata güzel bakmak lazım, ömür o kadar kısa ki onu dolu dolu yaşamak gerekiyor. Her nefes aldığımda Allah’a şükrediyorum. Ben istiyorum ki insanlar örnek alsın, hayata güzel baksınlar.” şeklinde konuştu.

Öldüren lösemi değil enfeksiyon

Lösemi ve tedavi şekli hakkında da konuşan Danışmaz “Lösemi bir kan hastalığıdır. Lösemi hastalığının tedavisi löseminin derecesine göre değişir. Kemoterapi alırlar, ilaç takviyelerine başlarlar, lösemi derecesi ilerleyen hastalar ise ilik nakli olur. Hastalık nedeniyle vücutları enfeksiyona çok duyarlı olduğu için kendilerini enfeksiyondan korumaları gerekir, aksi takdirde hastalık ölümle sonuçlanabilir.” dedi.

Manevi destek önemli

Lösemi hastası çocukların duygusal desteğe de ihtiyaç duyduğunu belirten Danışmaz “Lösemi hastası bir çocuğa, ‘Çok güzel bakıyorsun, harika görünüyorsun, ne kadar güzel bir çocuksun’ demek bile büyük bir manevi destektir.”  diye konuştu.

Bütün gücümü LÖSAM’a veriyorum

1999 yılında arkadaşlarıyla Lösemili ve Kan Hastalıklı Çocuklar Vakfını kurduklarını belirten Danışmaz “Bu benim için çok büyük bir mutluluk, kanserli hastalara artık yardım edebiliyorum. 18 yıldır derneğin içindeyiz, bütün gücümü LÖSAM’ a veriyorum. Lösemili çocuklara yardım etmek benim gücüme güç katıyor çünkü her şey paylaştıkça çoğalır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etiketler: / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ