OMÜ 50. Yılında Prof. Dr. Ali Fuad Başgil’i Andı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 50. yıl etkinlikleri kapsamında, hukukçu ve düşünür Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil için anma programı düzenlendi. OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi (AFBHF) bünyesinde yer alan AFB Hukuk Topluluğu ile İnsan Hakları Hukuku Topluluğunun birlikte organize ettiği ve Çarşamba Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen “Ali Fuad Başgil Anma Günü” programı, Mustafa Kemal Güneşdoğdu Yerleşkesinde yapıldı. Gerçekleştirilen anma programına, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre Ateş konuk oldu.

Topluluk Başkanı Akyüz: Ali Fuad Başgil’i gelecek nesillere aktaracak kültür oluşturmak amacımız
Anma programı, Ali Fuad Başgil Hukuk Topluluğu Başkanı Kaan Göktuğ Akyüz’ün açılış konuşmasıyla başladı. Akyüz, “Bizim buradaki yegane amacımız, anayasa hukukçusu olan Ali Fuad Başgil’i anmakla beraber onun mirasını gelecek nesillere aktaracak bir kültür oluşturmak. Topluluk olarak topluma duyarlı ve vatansever bir çizgide yürümeyi bir misyon olarak benimsedik.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Keçeligil: Ali Fuad Başgil, Türk hukuk sistemine önemli katkılar sundu
Anma programında selamlama konuşması gerçekleştiren Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, Başgil’in hayatı ve akademik geçmişine dair bilgiler paylaştı. Keçeligil, “Ali Fuad Başgil hocamız, 1893 yılında Samsun’un Çarşamba ilçesinde doğmuş, yükseköğrenimini Fransa’da tamamlamıştır. Türkiye’ye döndükten sonra uzun yıllar anayasa hukuku alanında dersler vermiş, 1961’de Cumhuriyet senatosuna Samsun senatörü olarak seçilmiştir. Eserleriyle Türk hukuk sistemine önemli katkılar sunmuştur.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ateş: Türk hukuk ve siyaset tarihinde önemli bir yere sahip
Anma programına konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre Ateş, Ali Fuad Başgil’in yalnızca bir hukukçu değil aynı zamanda siyasi düşünce tarihine önemli katkılar sunmuş bir fikir adamı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ahmet Emre Ateş, “Ali Fuad Başgil, siyasi düşünce tarihi açısından genellikle liberal-muhafazakâr çizgide duran bir isimdir. 1893 doğumlu ve 1967’ye kadar yaşamış biri olarak, toplumda ve dünyada önemli değişimlerin yaşandığı bir dönemi görmüş, bu değişimlerle birlikte fikirlerini de sürekli dinamik tutmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nda 4 buçuk yıl askerlik yapmış. Biz genelde Birinci Dünya Savaşı’nı 1914-1918 arası dört yıl olarak nitelendiririz. Ama aslında olaylar öyle değildir. Bu süreci 1912’deki Balkan Harbinden başlatırsak ve Kurtuluş Savaşı’nın sonuna yani 1922’ye kadar götürürsek bu 10 yıllık bir savaş toplumu ve savaş coğrafyasıdır. Ali Fuad Başgil de bu ortamdan etkilenmiştir.” dedi.

Ateş: Ali Fuad Başgil’in en önemli eseri İkinci Türk Tarih Kongresinde sunduğu tebliğdir
Ali Fuad Başgil’in önemli eserlerine ve sivil toplumla ilişkisine değinen Prof. Dr. Ateş, “Ali Fuad Başgil’in benim ve Türk kamuoyu için önemli olduğunu bildiğim birkaç eseri vardır. Bunlardan biri Türkiye’de Din ve Laiklik kitabıdır. Bir diğeri ise Gençlerle Başbaşa adlı eseridir. Tabii bir de esas Teşkilat Kanunu vardır ki onu saymaya bile gerek yok. Ali Fuad Başgil’in benim için en önemli eseri, 1937 yılında düzenlenen İkinci Türk Tarih Kongresinde sunduğu tebliğidir. Bu tebliğinde Türk milliyetçiliği üzerine konuşur. Yanılmıyorsam 1947 yılında kurulan Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti, o dönemin Türkiye’sinde tek partili dönemden çok partili hayata geçişte çok kritik bir sivil toplum örgütüdür. Ali Fuad Başgil, bu sivil toplum örgütünün kuruculuğunu yürütmüştür. Sivil toplum örgütü dergisi çıkartmış, Ali Fuad Başgil bu dergide yazıları yayımlanmıştır. Çoğu yazısı daha sonra kitap olarak basılmıştır.”diye konuştu.

Anma Programına Samsun Milletvekili Murat Çan, Kaymakam Mehmet Kamil Sağlam, Çarşamba Belediye Başkanı Av. Hüseyin Dündar, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Erhan Burak Pancar, Ali Fuad Başgil Hukuk Fukültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, Mehmet Tülazoğlu Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sezai Çağlayan, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Anma programı, Prof. Dr. Ahmet Emre Ateş’e, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten’in teşekkür plaketi sunması ve Çarşamba Belediye Başkanı Av. Hüseyin Dündar’ın Ali Fuad Başgil’in hayatını anlatan kitabı takdim etmesiyle son buldu.













Haber: Ece Topatay, Sümbül Buşman, Özge Oral
Fotoğraf: Umut Genç, Tarık Ahmet Yolcu, Barış Arslan, Ece Topatay