Turistlerin Gözü Bu Vadide: Samsun Tekkeköy Mağaraları

• 03.03.2020
  • Turistlerin Gözü Bu Vadide: Samsun Tekkeköy Mağaraları için yorumlar kapalı

Samsun’da binlerce yıllık tarihe sahip olan ve insanlığın ilk yerleşkelerinden biri olarak kabul edilen Tekkeköy Mağaraları, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğruyor.

Tekkeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şeref Aydın, Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’nin 60 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olduğunu ve buranın Türkiye’deki en eski 3. insan yerleşkesi unvanını alan Tekkeköy Mağaraları geçen binlerce yıla rağmen doğal güzelliğini korumaya devam ediyor.

Paleolitik çağ, Mezolitik çağ ve Tunç çağına ait kalıntıları içinde barındıran ve kat kat mağaraları ile katlı yerleşkeyi gözler önüne seren Tekkeköy Mağaraları, her yıl yerli ve yabancı akınına uğruyor.

“Dünyada eşi benzeri olmayan bir yer”

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji vadisi hakkında çok önemli bilgiler veren Tekkeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şeref Aydın, “Burada 17-18 dönemi birlikte görüyoruz. Dünyada eşi benzeri olmayan bir yer. Türkiye’de en eski insan yerleşkesi olan 3’üncü, Karadeniz’de ise insanlığın ilk yerleşkesidir. Ünlü arkeologlar tarafından bu mağaralar çok iyi bilinmektedir. Biz de burayı hem tarihi korumak, hem de yeni nesillerimize aktarmak için bir proje gerçekleştirdik. Burada Rumlara ait eski evler vardı. Onları restore ederek projemize başladık ve bir de müze yaptık. Müzemiz otantik kafe tarzında inşa edildi ve ödül aldı. Ayrıca biz buraya Türkiye’de bir ilk olan Ekolojik Oyuncak Müzesi’ni açtık. İnsanlar sürekli buraya; doğanın ve tarihin içinde piknik yapmaya gidiyorlar. İki yıla yakın bir sürede 180 bin kişi burayı ziyaret etti. Gelen ziyaretçilerin yüzde 30’luk bir kısmı ise yabancı turistlerden oluşmakta. Çin’den bile gelen ziyaretçilerimiz oldu. Gelen misafirlerimizin çoğunluk kısmı Orta Doğu ülkelerinden oluşuyor. Yaptığımız yatırımlar sayesinde buraya gelen ziyaretçi sayımızı ikiye katlayacağız.” dedi.

Haber: Yusuf Şener

Fotoğraf: Yusuf Şener