Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Elleriyle konuşup gözleriyle duyanlara adanmış bir hayat

Elleriyle konuşup gözleriyle duyanlara adanmış bir hayat
  • 28.04.2017
  • Elleriyle konuşup gözleriyle duyanlara adanmış bir hayat için yorumlar kapalı
  • 2.515 kez okundu

İşitme engelli bir ailenin çocuğu olarak büyüyen Tugay Kurtgözlü, işitme engellilerin hem ağzı hem de kulağı oluyor.

İşitme engelli bir ailenin tek çocuğu olan 24 yaşındaki Tugay Kurtgözlü Samsun’un Bafra ilçesinde yaşıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Fransızca Öğretmenliği okuyan ve aynı zamanda işaret dili eğitimi veren Kurtgözlü, Atakum İşitme Engelliler Spor Kulübü’nün de başkanı. Sesli konuşmayı babaannesinden, işaret dilini ise anne ve babasından öğrenmiş. ‘İşaret dili benim ana dilim’ diyen Kurtgözlü, bu dili aynı zamanda misyon edinmiş durumda.

İşaret dili eğitmenlik hikâyesi anne ve babasının dışarıdaki insanlarla iletişim kurmalarına yardımcı olmak amacıyla başlamış. Bir süre sonra işitme engellilerin iletişim konusunda bir problem yaşadıklarını düşünerek eğitimler düzenlemeye başlamış. 18 yaşına geldiğinde ise bir devlet hastanesinde işaret dili eğitmenliğine resmi olarak başlamış. Eğitimlere başladıktan sonra, yaptığı işin farklı bir yerlere gittiğini söyleyen Kurtgözlü, “İlk başta işitme engellilerin iletişim problemini aşmaya çalışırken daha sonra eğitim verdiğim insanlarla birlikte işitme engelliler için farkındalık projeleri yapmaya başladık” diyor.

‘Öğrencilerimi sessiz dünyaya çekiyorum’

Kurtgözlü, 23 Nisan ve 29 Ekim’de Samsun İşitme Engelliler İlköğretim Okulu’nda kutlamalar yapmış ve okulda, gönüllü öğrencileri ile birlikte boyama etkinliği düzenlemişler. Eğitmen, “İşitme engellileri sosyalleştirmeye çalışırken diğer yandan da kendi öğrencilerimi işitme engellilerin dünyasına, yani sessiz dünyaya çekmeye çalışıyorum” diyor.
Hayatının tamamını işitme engellilere ayırmış ve bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: “Benim ailemle iletişimimde ellerimi çok aktif kullandığım gerçeği var. Bu nedenle konuşurken işaret dili yapar gibi ellerim sürekli hareket halindeydi. İlkokul öğretmenim tarafından çok dalga geçildim, çevremdeki insanlar tarafından alay edildim. Bu benim işitme engellilere yönelik farkındalığımı arttırdı.”

 

‘Konuşan Bir İşitme Engelliyim’

Arkadaşları arasında işitme engelli olanların sayısının daha fazla olduğunu söyleyen Tugay Kurtgözlü “İşitme engelli insanların olduğu bir çevrede büyüdüm. Çocukluk arkadaşlarım ve dışarıda çay içtiğim çoğu arkadaşım işitme engelli. Biz kendimize ‘engel tanımayanlar’ diyoruz çünkü engel tanımıyoruz. Ben de kendimi bir işitme engelli olarak görüyorum. Onlarla konuşurken kimseyi duymuyorum. Aslında kendimi konuşan bir işitme engelli olarak tanımlayabilirim’’ diyor.

İşitme engellilerin sosyalleşmesine yardımcı olmak ve daha fazla işitme engelli insana ulaşmak için bir çatı altında birleşmek amacıyla Atakum İşitme Engelliler Spor Kulübü’nü nasıl hayata geçirdiklerini de şöyle anlatıyor: “Samsun’da sosyal sorumluluğa dayalı çalışmalarımız işaret dili eğitimi vermeye başladığımdan bu yana vardı. Bir gün işitme engelli arkadaşlarımızla bir araya gelerek neden dernek kurmuyoruz diye konuştuk aramızda. O gün karar verdik derneği kurmaya. Çünkü sivil toplum kuruluşu olduğumuz zaman bazı projelerimizi hayata geçirmemiz çok daha kolay olacaktı.”
Ekibin tamamen işitme engelli bireylerden oluştuğunu belirten Kurtgöz ‘Derneği kurma çalışmaları sona erdiğinde duyabilen ve sesli konuşabilen birisine ihtiyaç vardı. Hem duyduğum hem de işaret dilini çok iyi bildiğim için başkanlığa beni seçtiler’ diyor.

İşitme Engelliler Spor Kulübü, kurulduktan kısa bir süre sonra ciddi başarılar elde etmiş. Uluslararası ve ulusal başarılara imza atarak kendini kanıtlamış. Kulübün, güreşte ve atletizmde Türkiye Şampiyonluğu, bisiklet branşında da Türkiye üçüncülüğü var.
İşitme engellilerin sesi olmaya çalıştığını ve onların, standartları daha yüksek bir sosyal yaşama sahip olmaları için hayatının sonuna kadar mücadele edeceğini belirten Kurtgözlü ‘İşitme engelli bir birey sosyal hayatında iletişim kurarken bazı sorunlarla karşılaşabiliyor. Böyle durumlarda onlara yardım etmeyi çok seviyorum ve yüzlerinde oluşan gülümsemeyi görmek beni gerçekten çok mutlu ediyor” diyor.

Etiketler: / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ