Samsun’da 1919 Metrelik Bayrak Yürüyüşü

• 16.05.2019
  • Samsun’da 1919 Metrelik Bayrak Yürüyüşü için yorumlar kapalı

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının milli mücadelenin ilk adımlarını attıkları Samsun’da, 19 Mayıs 1919’un 100. yılı kapsamında 1919 metre uzunluğunda ki Türk bayrağı, yürüyüşüne katılan coşkulu kalabalık tarafından marşlar eşliğinde taşındı.

Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) ve Koç Holding’in iş birliğiyle ‘19 Mayıs’ın 100.Yılında, Yürüyoruz Yolunda’ teması ile milli mücadelenin şehri Samsun’da gerçekleşen büyük halk yürüyüşüne; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, TÜSF Başkanı Dr. Kemal Tamer, OMÜ üst yönetimi, akademik ve idari personel, federasyon sporcuları, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden Samsun’a gelen gençler ve binlerce insan katıldı.

“Organizasyon bu yıl daha farklı bir önem taşımakta”

Bayrak yürüyüşünün ardından konuşan Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer “Spor aracılığıyla gençler arasındaki kültürel diyaloğu, dostluğu, kardeşlik temalarını ön plana çıkarmayı hedefleyen ve ulusal alanda en kapsamlı organizasyon olan ‘16. Koç Spor Fest Üniversite Oyunları’ Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Samsun’da gerçekleşmektedir. Bu yıl 16.’sı gerçekleşen bu organizasyon, diğerlerinden daha farklı bir önem ve anlam taşımaktadır.” dedi. Oyunlarının finalinin, Türk milletinin milli önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde başlatılan milli mücadelenin şehri Samsun’da, 19 Mayıs’ın 100.yılında yapılmasının kendilerine ayrı bir gurur ve heyecan verdiğinden bahseden TÜSF Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer “Kutlu mücadelenin 100 yıl öncesini anlamak, anmak, tarihin bir paydaşı ve parçası olarak geleceğe birlik ve beraberlik içerisinde umutla bakmak için Samsun’da bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.

Basketbol, futbol, hentbol, voleybol, atletizm, jimnastik, dağ bisikleti, oryantiring ve yüzme branşlarında düzenlen ‘16. Koç Spor Fest Üniversite Oyunlarının’ gerçekleşmesine katkıda bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Samsun Valiliği’ne, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, OMÜ Rektörlüğü’ne, Koç Holding’e ve tüm kurum ve kişilere teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Kemal Tamer, sporculara başarılar diledi. “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.” diyerek sözlerini noktaladı.

“100. yıl kutlamaları 2023 yılına kadar devam edecek”

Samsun Valisi Osman Kaymak ise kürsüdeki konuşmasında “Bundan 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yok olmakta olan ve üzerinde kara bulutların dolaştığı Anadolu’da, İstanbul’dan çıkıp Samsun’a gelerek, kurtuluş mücadelesinin meşalesini burada yaktı. O yönüyle 100 yıl adı altında ilimizde bir dizi etkinlikler yapıyoruz. Bu coşkuyu hep beraber yaşamaya çalışıyoruz. Bize bu günleri armağan eden ve Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekânları cennet olsun.” şeklinde konuştu.

100. yıl kutlamalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yapıldığını ifade eden Vali Kaymak 100. yıl kutlamalarının 2023 yılına kadar devam edeceğini, kutlamaların Samsun’dan sonra çeşitli şehirlerde gerçekleşeceğini söyledi. Etkinliklerin Samsun’da yıl boyu devam edeceğini de belirten Vali Kaymak “100.yıl kutlamaları kapsamında ilimizde birçok etkinlik planlandı, daha önce MEB robot yarışması ve 41. TRT Uluslararası Çocuk Şenliği’ni gerçekleştirdik. Bugün de 16. Koç Spor Fest Türkiye Üniversite Oyunlarına ev sahipliği yapıyoruz. Bundan dolayı başta Koç Holding olmak üzere bayrak yürüyüşüne katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Bayrak teslimi gerçekleşti

Konuşmalarının akabinde Samsun’un yetiştirdiği efsane güreşçi olimpiyat şampiyonu Yaşar Doğu’ya Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu şükran plaketi takdim edildi. Plaketi rahmetli sporcunun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, TÜSF Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer’in elinden aldı. Prof. Dr. Doğu “Bu plaketi Türkiye Cumhuriyetimize olimpiyatlarda altın madalya kazandırmış bütün sporcular adına alıyorum.” dedi. Ardından efsane atlet Halil Akkaş’a da şükran plaketi TÜSF Başkanı tarafından sunuldu. Ayrıca organizasyona katkılarından dolayı Vali Osman Kaymak ve Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’e de şükran plaketleri TÜSF Başkanı tarafından takdim edildi.

Teşekkür plaketlerinin takdim edilmesinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, 17. Koç Spor Fest Üniversite Oyunlarının gelecek yıl İzmir’de gerçekleştirilecek olması nedeniyle, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan’a Koç Spor Fest Üniversite Oyunları’nın bayrağını teslim etti.

Aslı Gökyokuş ve Athena konseri

Yürüyüşün ardından Tütün İskelesi’nde flyboard ve havai fişek gösterileri gerçekleşti. Gösterileri ardından konser için kurulan alanda ilk önce Aslı Gökyokuş sahne aldı. Dinleyicilere keyifli anlar yaşatan Gökyokuş alkışlar eşliğinde sahneden ayrılırken yerini sevilen rock müzik grubu Athena’ya bıraktı. Hep bir ağızdan Athena şarkılarının söylendiği gecede dinleyiciler unutulmaz anlar yaşadı.

Etiketler: / / / / / /