Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Doğada Makro Fotoğrafçılık

Doğada Makro Fotoğrafçılık
  • 21.03.2018
  • Doğada Makro Fotoğrafçılık için yorumlar kapalı
  • 2.956 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi’nde makro fotoğrafçılık hakkında fotoğrafçı Seçkin Girgin tarafından konferans verildi.

İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü (RTS) ve Fotoğrafçılık Topluluğu iş birliği ile fotoğrafçı Seçkin Girgin tarafından makro fotoğrafçılık ile ilgili bilgilerin verildiği konferans düzenlendi. Konferansa Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oktan, Radyo Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Çakın, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Fotoğrafçılık mesleğine nasıl başladığını anlatan Girgin “Fotoğrafçılık serüvenine dondurmadan hediye gelen fotoğraf makinesiyle başladım. Düğün fotoğrafları, ürün fotoğrafları, hayvan fotoğrafları çekiyorum. “dedi. 25 yıllık fotoğrafçılık geçmişi olduğunu söyleyen Girgin “Ben 15 yıldır makro fotoğrafçılığıyla ilgileniyorum. Makro fotoğraf çekmek için fotoğrafçılığı çok iyi bilmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Doğada makro fotoğrafçılığı için ipuçları

Makro fotoğrafçılığın ipuçlarını örnek fotoğraflarla anlatan Girgin “Enstantane ve diyaframı doğru ayarlamak gerekli, bunun yanında uygun çekim saatlerini iyi bilmeliyiz. Doğada bulunan canlıları çekmek için sabah 5-6 uygun saatlerdir. Çünkü hayvanlar bu saatlerde uyanmamış ve hareketlenmemiş oluyor. Çekeceğimiz hayvanlar hangi davranışlarda bulunur, hangi mevsimde hangi böcek nerede ortaya çıkar gerekli ön araştırmaları yapmalıyız. Önemli olan hayvanlara ve doğal ortamlarına zarar vermeden çekimi yapmaktır. Bunun için sessiz ve yavaş hareket etmeliyiz. ”dedi.

“Fotoğrafçılık yaratıcılık işidir”

Yaratıcı olmanın önemini vurgulayan Girgin “Fotoğrafçılıkta yaratıcılık çok önemlidir. Teknik anlamda iyi fotoğraflar çekebilirsiniz fakat yaratıcılığınız yoksa sadece teknik olarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Teknik bilgiyi sonradan öğrenebilirsiniz ancak bu tek başına yeterli olmaz. Yaratıcılığınızı geliştirmek için bir fotoğrafı en az 20 dakika incelemelisiniz. Fotoğrafı okumalısınız, kimi zaman detayları, kimi zaman içeriği analiz etme kabiliyetine sahip olmalısınız.” şeklinde konuştu.

Fotoğrafçılık açısı

İyi bir fotoğrafçı olmanın başlıca kurallarına değinen Girgin “Makro fotoğrafçılıkta makinenin kontrast ve keskinlik ayarını doğru kullanmalı, renkleri abartılı göstermeliyiz. Bunun için kullandığımız makineyi iyi tanımalı, fotoğraf işleme programlarını kullanmayı bilmeliyiz. Flaş önemli bir nokta, ışığı difüze etmeli homojen bir ışıkla çalışmalıyız. Makro fotoğrafçılık detay fotoğrafçılığı olduğu için basit yardımcı ışıklar kullanabiliriz. Fotoğraf çekerken hem fotoğrafçılık bakış açısı, hem de çekeceğimiz açı önemlidir. Çekim açımızı sürekli değiştirmeliyiz. ”diyerek sözleriniz sonlandırdı.

Konferans, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oktan’ın Seçkin Girgin’e verdiği teşekkür belgesi ve Samyang Optics lenslerinin incelenmesiyle sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ