Tıbbi sektörün büyüyen devi Samsun

• 15.02.2016
  • Tıbbi sektörün büyüyen devi Samsun için yorumlar kapalı

Tıbbi cihaz sektörü dünyada hızla gelişiyor. Bu sektörle ilgili olarak dünya genelinde 3 ülkede kümelenme var: Almanya, Pakistan ve Türkiye. Türkiye’de ise bu kümelenme Samsun ilinde.

Aynı sektörde faaliyet gösteren işletmelerin ve üniversite, oda, sektörel örgüt, kamu kurumları gibi destekleyici kurumsal yapıların belirli bir coğrafi bölgedeki örgütlü yoğunlaşması şeklinde tanımlanan kümelenme, tıbbi cihaz sektörü için Samsun ilinde ve Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) çatısı altında gerçekleşti.

Tıbbi cihaz sektörünün Samsun’da 35 yıl önce gelişmeye başladığını belirten MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, “Yaklaşık 4 yıl önce kümelenme derneği kurularak sektörün sivil toplum örgütü oluşturuldu. Bu örgüt, Türkiye’de sektörün tanıtımına, tıbbi cihaz sanayisine, yapılması gereken politika değişikliklerine lobi faaliyetleri oluşturuyor” dedi.

“Türkiye’nin ilk medikal organize sanayi bölgesi Bafra’da”

Türkiye’nin ilk medikal organize sanayi bölgesi hakkında bilgi veren Aydemir, “Türkiye’nin ilk medikal organize sanayi bölgesi Bafra’da kuruluyor. Bu bölge sadece Samsun ve Türkiye için değil, dünya için de önem arz eden bir konumda, çünkü dünyada da böylesi bir yapılanmanın sayısı çok fazla değil” şeklinde konuştu.

Samsun ekonomisinin yaklaşık 400-450 milyon dolar ihracat yaptığını, bu rakamın 2003 yılında 1 milyarı geçtiğini vurgulayan Aydemir, “Yapım aşamasında ürün fiyatlarının katma değeri yüksektir. Normalde bir kilogram ortalama ihraç mal fiyatı 1.5 dolar civarında iken, bu sektörde 250-300 doları bulabiliyor. Bazen bir kilogram ürün 3 bin dolar edebiliyor. Bu açıdan tıbbi cihaz sektörüne destek önemlidir ve Samsun Valisi İbrahim Şahin’in bu konuda çok ciddi destekleri vardır. Burada süregelen faaliyetler neticesinde bu sektörün daha da gelişmesini istiyoruz” ifadesini kullandı.

60’dan fazla ülkeye ihracat

Vietnam’dan Tayland’a, Yunanistan’dan Kenya’ya, Bulgaristan’dan Ukrayna’ya kadar 60’ın üstünde ülkeye ihracat yapıldığını kaydeden Aydemir, “Hemen hemen bütün kıtalara ihracatımız var. Bir ülkenin ihracatı ne kadar kuvvetliyse ekonomisi de o kadar kuvvetlenir. Hacimlerin artması lazım, bu hacimlerle beraber istihdamın artması ve yatırımların büyümesi gerek. Bu sektörde 35 tane uluslararası firma var. Bizim de böylesi uluslararası firmalar oluşturmamız gerekiyor. Bunu oluşturmak için de devlet desteği önemli. Tıbbi cihaz sektörü Türkiye için önemli bir ekonomi pazarı” diye konuştu.

Etiketler: / / / / / / / / / / / / / /