Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Bilinmeyen yönleriyle binicilik sporu

Bilinmeyen yönleriyle binicilik sporu
  • 28.02.2018
  • Bilinmeyen yönleriyle binicilik sporu için yorumlar kapalı
  • 3.239 kez okundu
Samsun Büyükşehir Belediyesi Atlı Spor Tesisleri’nde baş antrenör olarak görev yapan Maria Zvonimirova Todorovska Omari binicilik sporu üzerine bilgi ve tecrübelerini bizimle paylaştı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin özel bir imkân olarak sunduğu binicilik eğitimi aynı zamanda Türkiye’de tek devlet destekli binicilik kulübü özelliğini taşıyor. Dresaj alanında profesyonel binici olan Maria Zvonimirova Todorovska Omari tesiste 2013 yılından beri baş antrenörlük yapıyor. Uluslararası hakem ve koçluk lisansına sahip olan Omari, bunun yanı sıra müsabakalarda halen aktif olarak görev alıyor.
“Herkes bu sporu yapabilir”
Biniciliği tanımlayan Omari  “Binicilik, at ve biniciden oluşan senkrona dayalı bir spor dalıdır. Binici, atla birlikte sürekli olarak antreman ve egzersiz yaparak ilerleme kaydeder. Klasik olarak dresaj, engel atlama, endurans ve konkurhipik adı altında dört ana disiplinden oluşmaktadır. Binici, kendine seçtiği alanı belirler ve bu alanda profesyonelleşir. Başlangıç düzeyinde iki yıl süren eğitim sonunda uzmanlaşmak istediği alana devam eder. Günümüzde 30 yaş altı, beden açısından sağlıklı bir vücuda sahip herkes bu sporu yapabilir.” şeklinde konuştu.
Biniciliğin yararları
At binmenin avantajlarından bahseden Omari “Atlar çok akıllı ve sadık hayvanlar. İnsanlar at bindiklerinde hem hayvanlara saygı duymayı hem de atla birlikte sabırlı ve sorumluluk sahibi olmayı öğreniyorlar.” dedi. Atlar çok büyük hayvanlar ve doğada av hayvanı oldukları için kaçmaya meyillidirler. Bu nedenle bu spor biraz tehlike arz edebiliyor. Fakat atınızı doğru eğittiğinizde bu ihtimal de ortadan kalkıyor.” dedi.
Sabır ve zaman gerekli
Yeni binicilere tavsiyelerde bulunan Omari “Biniciliğe yeni başlayanlar sabırlı olmalı ve öğrenmek için kendilerine zaman vermeli. Çünkü at binmek, zor ve uzun egzersizler gerektiren bir spor. Koçunuzu dinlemeli ve size öğretildiği şekilde binmeye çalışmalısınız. Binicilik, askeri bir geçmişi olmasından dolayı disiplin gerektiren bir spor. İlk geldiğim yıllarda bu konunun önemsenmemesine rağmen yıllar geçtikçe biniciler ve çalışanlar disiplinin önemini anladı. Bu konuda aşama kaydedildi.” dedi.
Türkiye’de ve Dünya’da tek devlet destekli binicilik kulübü
Kulüp olanaklarından bahseden Omari “Kulüpteki olanaklar binicilik sporu yapmak isteyenler için yeterli sayıda at, atlar için yaşam alanı ve binicilik için gereken ekipmanları barındırıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok fazla olanak sağladı. Binicilik kulüpleri özel işletmeler olarak hizmet sunuyor. Biz devlet destekli tek binicilik tesisi özelliğine sahibiz. Samsunlular Atlı Spor Kulübüne yoğun ilgi gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Engelli bireyler için faydalı bir spor dalı
Omari “Atlar ve biniciliğin öğrettiği değerler engelli insanların gelişimi için önemli. Şimdilik sadece zihinsel engelli bireylere yardımcı olabiliyoruz. Fiziksel engelli bireyler için özel bir eğitmen desteği gerekiyor. Samsun’da henüz böyle bir uygulama yok. Fakat bu konuda umutluyum.” dedi.

Etiketler: / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ