Muhittin Böcek İle Altın Portakala Dair

• 26.02.2020
  • Muhittin Böcek İle Altın Portakala Dair için yorumlar kapalı

Bu yıl iddialı bir şekilde sinemaseverleri ağırlayan 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali 26 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen görkemli bir kortejle açıldı. Bozkır filminin 10 ödülle damga vurduğu, öze dönüş tartışmalarının yaşandığı ve jüri başkanı Zeki Demirkubuz’un çarpıcı bir konuşma yaptığı festivalle ilgili en yetkili ağız olan Antalya Büyükşehir Belediye ve Festival Başkanı Muhittin Böcek’le samimi bir röportaj gerçekleştirdik.

Neden Öze Dönüş İddiasında Bulundunuz?

Antalya halkı sinemaya âşıktır. Altın Portakal Türkiye’nin en uzun soluklu sinema festivalidir. 56 yıldır korunarak, büyüyerek ve gelişerek yoluna devam ediyor. Seçim zamanında Antalya Film Festivalini özüne döndüreceğimize dair söz verdik. Festivalimiz artık özüne döndü.

Altın portakal film festivalinin ilk günü nasıl geçti, halkın tepkisi ne oldu?

Festivale geleneksel hale getirdiğimiz kortejle başladık. Kortejin festivalde önemli yeri vardır; biz buna önem gösteriyoruz. Kortej film festivalinin ana temasıdır. İlk açılış galası böyle gerçekleşti ve bu kortejle birlikte sanatçılarla sinemaseverleri buluşturduk. Çok muhteşem bir katılımla sinemaseverler sokaklarda, caddelerdeydi; adeta sevgi seli oluştu. Altın Portakal Film Festivali dalga dalga bütün ilçelerimizde yayıldı. Türkiye’de hissedildi ve Altın Portakal Film Festivali özüne döndü.

Sinemanın hayatınızdaki yeri nedir?

Ben de bir sinemacıyım, uzun yıllar sinemada çalıştım. Sinema makinam var ve köylerde, kentlerde her yerde sinema oynattım. Sinema için harcanan emeği ve çabayı bilirim. Bu festivalde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.

Türkiye’nin ilk sinema okuluyla neyi amaçladınız?

Bu yıl bir ilki gerçekleştirdik. Bizim geleceğimizin teminatı gençlerimizi sanatçılarımızla bir araya getirelim, onlarla tanışsınlar, filmler izlesinler dedik. 100 üniversiteye mesaj ilettik neden Antalya, neden film festivali diye. Onun için iletişim, radyo, televizyon, sinema ve görsel sanatlar gibi bölümlerde okuyan öğrencilerden 700 müracaat aldık ve bunlar içerisinden 100 öğrenciyi, 50 öğrenci de Akdeniz Üniversitesinden olmak üzere 150 öğrenciyi misafir ettik. Gençlerimizle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Gençlerimizin de gözlerinden mutlu olduklarını anlıyorum.

Çok fazla gönüllü öğrenci var. Önemli olan hem sinema bölümü hem televizyon bölümünde okuyan geleceğimizin teminatı gençlerimizle burada, yazarları ve yönetmenleri bir araya getirmek ve eğitim-öğretim anlamında onlara katkı sunmaktır. Bu vesile ile Altın Portakal Sinema Okulu’nu kurduk ve ilk öğrencilerini bu yıl aldık. Bunun da devamı gelecektir. Gençlerle birlikte güzel projelere imza atmaya devam edeceğiz.

Festival süresince nasıl geri dönüşler aldınız?

Vatandaşların bütün taleplerini yerine getirdik, inanılmaz bir memnuniyet var. Bizim için asıl önemli olan bizim hedef kitlemiz olan insanların yaptığımız işlerden memnun olmasıdır. Bütün gençlerle fotoğraf çekildik, kucaklaştık, sohbet ettik, gençlerle birlikte çay içip film izledik çok güzel vakit geçirdik. Bundan dolayı apayrı bir duygu yaşadım. Gençlerin mutluluğunu gözlerinden okudum ve çok teşekkür aldım. Gençlerimle gurur duydum.

Festivale gösterilen ilgi için neler söylemek istersiniz?

Ziyaretçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti festival. Basının da yoğun ilgisinden dolayı Türkiye bizi izledi diyebilirim. Türkiye’deki turistlerin yüzde 60’ı Antalya’ya geliyor. 2019 yılında 16 milyon turiste ev sahipliği yaptık. Sanatçılar ve sinemaseverlerin buluşmasına vesile oldum ve bundan dolayı çok mutluluk duydum. Altın Portakal Film Festivali, Antalya’da ve yurdun her köşesinde öze dönüş olarak hissedildi.

Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Bundan sonraki hedeflerimiz, bize görev verildiği an itibari ile daha güzel, büyüyerek, gelişerek, koruyarak gelecek nesillere Altın Portakalı emanet etmektir. Ayrıca Altın Portakal Film Festivali sinemanın tarihi açısından önemlidir. Bizler buradan aldığımız heyecanla aynı azim ve kararlılıkla festivali devam ettireceğiz. Uluslararası anlamda da büyüyecek, geliştireceğiz ve her gelen gün geçen günden iyiye gidecek.

Samsun ile ilgili neler söylemek istersiniz?

19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı bu yıl 100.yılı. Samsun benim için çok özel ilimizdir. Ben askerliğimi Samsun askeri hastanesinde yaptığım için Samsun bana uzak değil.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı 19 Mayıs’ı asla unutmayacağım, unutturmayacağım,19 Mayıs bir dönüm noktasıdır, destanların yazılıp Cumhuriyete yürünülen yoldur. Cumhuriyetin 96.yılını kutladık ve bu vesileyle Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Cumhuriyet var olmaya devam edecektir. Cumhuriyeti, Demokrasiyi dün olduğu gibi bu gün de yarın da korumaya kollamaya o yolda yürümeye devam edeceğiz.

Etiketler: / / / / / /