Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Hukukçular Kariyer Planlaması Gerçekleştirmeye Kararlı

Hukukçular Kariyer Planlaması Gerçekleştirmeye Kararlı
  • 16.04.2022
  • Hukukçular Kariyer Planlaması Gerçekleştirmeye Kararlı için yorumlar kapalı
  • 1.067 kez okundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi öğrencileri, mezuniyet sonrası yol haritalarını belirleyebilmek için tecrübeli isimleri ağırlamaya devam ediyor. Fakülte öğrencileri, “Hâkim, Savcı ve Kaymakamlık Mesleklerine Hazırlıkta Yol Haritası” adlı konferansta Hâkimlik Akademisi kurucusu Erhan Kaya ve akademi mezunlarıyla bir araya geldi.

OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi bünyesinde yer alan Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Topluluğunun organize ettiği konferansa;  Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Fakülte Sekreteri Nazım Ölmez, Hâkimlik Akademisi eğitmeni Ünal Aydın, sınavlarda derece yapmış mezunlar, aileleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Hâkimlik, savcılık ve kaymakamlık mesleğinin gerektirdiği davranışların aktarımıyla başlayan konferansta, sınavlara başvurularda neler yapılması gerektiği de anlatıldı. Konuk Erhan Kaya başvuru süreciyle ilgili “Türkiye’de 24 saatin uzun bir süre. Hâkim, savcı ve kaymakamlık mesleklerine ilişkin müfredat, kontenjan ve sınav tarihleri gibi birçok şey değişebiliyor ve öğrencilerin güncel gelişmeleri takip etmeleri bazen mümkün olmuyor.” ifadelerini kullandı. Kaya, söz konusu takip noktasında internetin ve sosyal medyanın önemli olduğunu söyleyerek bu mecralarda duyulan her şeyin doğrulama yapılmadan paylaşılmasının bilgi kirliliği yarattığının da altını çizdi.

Sınavını kazanan adayların yüzde 67’si kadın

Her yıl gerçekleşen Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı ile İdari Yargı Hâkim Adaylığı sınavlarında, kadınların başarısının yüksek olduğunu ifade eden Kaya, “Kadın adayların başarısı yüzde 67’lerde. Bu başarının sebebi kadınların çok daha disiplinli ve programlı çalışması. Seminer verdiğimde kadınların daha fazla olduğunu görüyorum, geliyorlar rehberliği güzelce dinliyorlar ve sonunda sınavı kazanıyorlar.” dedi.

Mesleğe başlayanların yüzde 70’i vakıf üniversitesi mezunu

Son 3 yılda mesleğe başlayan adayların yüzde 70’inin vakıf üniversitelerinden olduğunu vurgulayan Kaya, “Bunun asıl sebebi ne biliyor musunuz? Özgüvenden kaynaklanıyor. Nasıl olsa kazanırız diyorlar. Ben kendi öğrencilerime bakıyorum, devlet üniversitesi mezunlarının yüzde 80’den fazlasının ikinci girişi, kendilerini hep beklemeye alıyorlar.” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası en çok ihraç edilen meslek grubunun hâkimlik ve savcılık olduğunu belirten Kaya, azalan hâkim ve savcıların bilinçli çalışan öğrenciler sayesinde artışa geçtiğini ve adalet sisteminin güçlendiğini ifade etti.

Kaya, konferansın devamında akademiden mezun olduktan sonra sınavlarda derece yapan, Feride Yavuz ve Ebru Akkaş’a fakülte öğrencilerine yol göstermeleri için söz verdi.

Sınava hazırlık yorucu bir süreç

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Feride Yavuz, Hukuk Fakültesinden mezun olan bir öğrencinin öncelikle staja mı yoksa sınavlara mı yöneleceğinin karar vermesinin önemine dikkati çekti. Yavuz, “Ben tercih olarak sınava hazırlandım. Belki o dönem bir avukatın yanında işe girseydim bu kadar yüksek bir sıralama yapamayabilirdim. Disiplinli çalışma planı da bana başarı getirdi.” şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Ebru Akkaş ise “Sınava hazırlık süreci gerçekten yorucu bir süreç, mesleği gerçekten istemeniz gerekiyor. Avukat olacağım diyorsanız kendinizden ödün vermeniz lazım, düşüp kalktığınızda ne yapacağınızı bilmelisiniz.” sözlerini kaydetti.

Konferans sonrasında Erhan Kaya ve diğer konuşmacılar öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayarak onlara tavsiyelerde bulundu.

Konferans, hatıra fotoğrafı çekimiyle tamamlandı.

Haber: Betül Balabaz – Sapar İshanov

Fotoğraf: Sapar İshanov

Etiketler: / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ