Ondokuz Mayıs Üniversitesi - İletişim Fakültesi - Uygulama Gazetesi -

Geçmişten Günümüze Samsun’da Radyoculuk

Geçmişten Günümüze Samsun’da Radyoculuk
  • 14.02.2024
  • Geçmişten Günümüze Samsun’da Radyoculuk için yorumlar kapalı
  • 468 kez okundu

Samsun’daki radyo yayıncılığı ve programcılığının önemli ismi Cumhur Kocaoğlu, büyük bir emek vererek yazdığı “Yerel Radyo Yayıncılığı – Samsun Radyo Tarihi” adlı kitabını Atatürk Kültür Merkezi’nde organize edilen imza gününde hemşerilerine tanıttı.

Düzenlenen kitap tanıtım ve imza gününe; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebu Bekir Ayrancı, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ömer Çakın, Dr. Öğr. Üyesi Ufuk İnal, Samsun’daki yerel radyoların duayen isimleri ve vatandaşlar katıldı.

Dekan Prof. Dr. Onur Bekiroğlu: “RTS bölümü öğrencileri OMÜ Radyo’da öğrendiklerini pratikte uygulama imkânı elde ediyorlar”

OMÜ Radyo’nun Radyo Televizyon ve Sinema (RTS) bölümü öğrencileri için öneminden bahseden İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, “Fakültemizin birçok uygulama birimi var. Bunlardan bir tanesi de OMÜ Radyo. Bu birimimiz oldukça önemli. Çünkü internet üzerinden yayın yapıyoruz ve RTS bölümü öğrencileri OMÜ Radyo’da öğrendiklerini pratikte uygulama imkânı elde ediyorlar. Mezun olmadan bir radyoda çalışıyormuşçasına bir aidiyet ve kurumun parçası olma hissiyatı yaşıyorlar. Bu son derece önemli bir his. Dışarıdan gözlemlediğimiz üzere de öğrencilerimizin bu hissiyatı yaşadığını söyleyebiliriz.” Dedi.

“Radyo insanların belirli bir dönem adeta yakın arkadaşı olmuş bir kitle iletişim aracı”

13 Şubat Dünya Radyo Gününü kutlayan Prof. Dr. Bekiroğlu, “13 Şubat Dünya Radyo Günü önemli ve sembol bir gün. Dünyadaki ve ülkemizdeki radyocuların gününü kutluyorum. Yayıncılık tarihi açısından baktığımızda radyo, insanların belirli bir dönem adeta yakın arkadaşı olmuş bir kitle iletişim aracı olarak ifade edebiliriz. Yayının oluşmasında ve ulaştırılmasında ciddi bir emek söz konusu.” Şeklinde konuştu.

Cumhur Kocaoğlu: “Bu yolculuk tam 4 yıl sürdü”

Kitabın ortaya çıkış serüveninden bahseden Cumhur Kocaoğlu, “Bu serüvenimiz ilk olarak akademik bir çalışma şeklinde başlamıştı. Ardından kitap haline getirdik. Çalışmaya devam ettikçe radyonun büyülü dünyasına bir kez daha kapılmış oldum. Bu kitabımızda 1928 yılından günümüze kadar açılıp kapanmış olan Samsun’daki bütün yerel radyoları tespit ettik ve radyolardaki çalışmış ya da sahibi olan kişilerin anlattığı şekliyle kaleme döktük. Bu yolculuk tam 4 yıl sürdü.” Dedi.

“Radyo herkes için ayrı bir şey ifade ediyor”

Radyonun herkeste farklı yeri olduğunu belirten Kocaoğlu, “Öncelikle herkesin 13 Şubat Dünya Radyo Günü kutlu olsun. Radyo herkes için ayrı bir şey ifade ediyor. Kimisi için arabasını kullanırken müzik dinlediği bir araçtır. Kimisi için stüdyoda mikrofonun başına geçip mikserden sesi açmaktır. Kimisi için dağda vericilerin sesi arasında yayın gitmesin diye beklemektir. Kısacası radyo candır. Radyo frekanslarında olan insanların gününü kutluyorum.” diyerek 13 Şubat Dünya Radyo Gününü kutladı.

Kocaoğlu’nun OMÜ İletişim Fakültesindeki yüksek lisans çalışması kitaba dönüştü

Yazar, oyuncu ve seslendirme sanatçısı olan Cumhur Kocaoğlu’nun “Yerel Radyo Yayıncılığı – Samsun Radyo Tarihi” adlı eseri, danışmanlığını Doç. Dr. Nursel Bolat’ın yürüttüğü yüksek lisans teziyle şekillenmeye başladı. Ardından geniş çalışmalar kapmasında kitaplaştırıldı. Kitap, Samsun özelinde ve Türkiye genelinde radyo tarihine ışık tutacak bilgiler barındırıyor.

Samsun yöresinde duygu ve düşüncelerin frekansı olan 109 radyo mercek altına alındı

Dünya ve Türkiye’deki ‘yerellik’ ve ‘yerel medya’ kavramları ekseninde yerel radyoların gelişim sürecinin irdelendiği kitapta; Samsun ve ilçelerinde yayına başlayarak hayatın sesini yansıtan, duygu ve düşüncelerin frekansı olan bütün radyoların ilk yılları, en parlak dönemleri ve zamana karşı direnip dijital teknolojiye ayak uyduranları mercek altına alındı. Toplam 109 radyonun yakın plana alındığı kitap, kültürel miras açısından referans gösterilebilecek bir özellik taşıyor.

Kocaoğlu’nun kitabında yerel radyo yayıncılığının Türkiye’deki tarihçesi, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) yerel radyoları, Polis Radyosu, Meteorolojinin Sesi Radyosu ve diğer yerel oluşumlar detaylı olarak ele alınırken diğer yandan 1990’lı yıllarda şekillenen özel radyo yayıncılığı; idari, teknik, reklam ve yayıncılık başlıklarıyla ortaya kondu.

Düzenlenen kitap tanıtım ve imza günü, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından son buldu.

Haber-Fotoğraf: Berk Can Dereci

Etiketler: / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ