“Dijitalleşme, Yapay Zekâ ve İnsan” Paneli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesinde, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 3. Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programıyla (ÜNİDES) desteklenen ve OMÜ Yeni Medya Topluluğu tarafından yürütülen ‘Yapay Zekâ Destekli Dijital İçerik Üretim Atölyesi’ projesi kapsamında ‘Dijitalleşme, Yapay Zekâ ve İnsan’ paneli gerçekleştirildi.

Panelde moderatörlüğü Prof. Dr. Onur Bekiroğlu üstlenirken, Doç. Dr. Hasan Turgut ‘Dijital Çağda Bilinç, Özne, Emek: Yapay Zekâ Kavramı Üzerine Düşünmek’, Doç. Dr. Mevlüde Nur Erdem ‘AI ve Gerçeklik Teknolojileri Ekseninde Dijital Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar’ ve Dr. Öğr. Üyesi Kevser Akyol Oktan ‘Yapay Zekâ, Sanat ve Yaratıcılık’ konularıyla konuşmacı olarak yer aldı.
ÜNİDES, Gençlerin Fikirlerini Hayata Geçiriyor
Panelin başlangıcında ÜNİDES projeleri hakkında bilgi veren Atakum Gençlik Merkezi Gençlik Lideri ve ÜNİDES Sorumlusu Hüseyin Hami Kasım, “Samsun’da 15 ÜNİDES projesi aktif olarak yürütülüyor. Türkiye genelinde ise bin 700 proje devam ediyor. Bakanlığımız, üniversite öğrencilerinden yenilikçi fikirler üretmelerini ve bu fikirleri hayata geçirmelerini bekliyor.” şeklinde konuştu.

Dekan Bekiroğlu: “Fakültemizi ve Üniversitemizi Gururlandıran Bir Başarı”
Panelin moderatörlüğünü üstlenen İletişim Fakültesi Dekan Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, açış konuşmasında OMÜ Yeni Medya Topluluğunun, İletişim ve Tasarım Bölümü öğrencileri öncülüğünde kurulduğunu belirtti. Bekiroğlu, “Topluluğumuz, Gençlik ve Spor Bakanlığının ÜNİDES kapsamında ‘Yapay Zekâ Destekli Dijital İçerik Üretim Atölyesi’ projesiyle destek almaya hak kazandı. Bu, fakültemiz ve üniversitemiz için gurur verici bir girişimcilik başarısıdır. Projenin hazırlanmasında büyük bir emek, çaba ve özveri var.” dedi.

Doç. Dr. Hasan Turgut: “Dijital Çağda Bilinç, Özne ve Emek Yeniden Tanımlanıyor”
Doç. Dr. Hasan Turgut, yapay zekâ ve dijital teknolojilerin bilinç, özne ve emek kavramlarını dönüştürdüğünü vurguladı. Turgut, “Bilinç, genellikle kendinin farkında olan bir zihin olarak tanımlanır. Ancak yapay zekâ sistemlerinin giderek sofistike hale gelmesi bu kavramı yeniden sorgulatıyor. Filozof Thomas Metzinger’e göre bilinçli bir varlığın temel özelliği bir benlik modeline sahip olmasıdır. Yapay zekâ, fenomenal bir deneyime sahip olmadığı için henüz özne değildir. Ancak toplumsal ilişkilerde bir aktör gibi algılanması özne kavramını karmaşıklaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

Marshall McLuhan’ın “araç mesajdır” savına atıfta bulunan Turgut, “Dijital araçlar, öznel deneyimimizi şekillendiriyor. Bu araçlar bizleri özneleştiriyor mu yoksa nesneleştiriyor mu bu sorulara odaklanmamız gerekiyor.” dedi. Emek konusuna da değinen Turgut, “Dijital çağda hepimiz veri üreticisi olduk. Sosyal medya, arama motorları ve diğer platformlar sermaye için değer üretiyor. Yapay zekâ sistemleri, insan emeğini görünmezleştirirken yeni sömürü biçimlerini ortaya çıkarıyor.” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Nur Erdem: “Pazarlama Artık Deneyim Odaklı”
Doç. Dr. Nur Erdem, teknolojinin reklamcılık ve pazarlama üzerindeki etkilerine dikkati çekti. Erdem, “Pazarlama ve reklamcılık, teknolojik yenilikleri hızla benimseyen sektörlerdir. Artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojileri, pazarlama stratejilerinin merkezine yerleşti. Yeni nesil, bilgiyi deneyimleyerek öğrenmek istiyor. Görsel kültürden deneyim kültürüne geçiyoruz. Markalar sadece iyi ürün üretmekle yetinemez dikkati çekmeli, farklılaşmalı ve hikâye anlatmalıdır.” şeklinde konuştu.

Dijitalleşmenin tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini belirten Erdem, “Geleneksel reklamcılığın yerini etkileşimli ve gerçeklik temelli uygulamalar aldı. Tüketiciler reklamlara güvenmiyor, hissettikleri ve bağ kurabildikleri deneyimler arıyor. Yapay zekâ, tüketici davranışlarını ve duygu durumlarını analiz etmede çok başarılı. Ancak bir şiir yazsa ya da video üretse bile anlam üretebiliyor mu? Bu soru, teknolojinin sınırlarını anlamak için kritik.” dedi. Erdem, “Pazarlama artık ürün değil, deneyim odaklı. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin karar verici hâlâ insan. Yapay zekâ bir araçtır ve onu nasıl kullandığımız belirleyici olacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Dr. Öğr. Üyesi Kevser Akyol Oktan: “Yapay Zekâ, Toplumsal Bir Teknoloji”
Dr. Öğr. Üyesi Kevser Akyol Oktan, yapay zekânın teknik bir yenilikten öte toplumsal bir olgu olduğunu vurguladı. Oktan, “Her teknoloji, doğduğu dönemin toplumsal, ekonomik ve kültürel dinamikleriyle şekillenir. Yapay zekâ, bilinç, özne ve emek gibi insanlık kategorileriyle iç içe. Bilinç, Thomas Metzinger’in bilinçsiz özne kuramı özne, post-hümanist, teoriler emek ise dijital çağın dönüşen rejimleri bağlamında ele alınmalı.” ifadelerini kullandı.

Yapay zekânın bilinç tartışmalarına değinen Oktan, “Asıl mesele, yapay zekânın bilinçli olup olmaması değil ona toplumsal pratikte özne roller atfetmemiz. Modern özne, bireysel farkındalık ve irade kapasitesiyle tanımlanır. Ancak yapay zekâ, karar alma ve etkileşim yetenekleriyle bu sınırları bulanıklaştırıyor.” dedi.

Panele, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sinan Kaya, Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nursel Bolat, İletişim ve Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Turgut, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Yılmaz, Doç. Dr. Mevlüde Nur Erdem, Dr. Öğr. Üyesi Kevser Akyol Oktan, Çarşamba Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tugay Ekşi, Atakum Gençlik Merkezi Gençlik Lideri ve ÜNİDES Sorumlusu Hüseyin Hami Kasım, Çarşamba Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Emre Önal, Atakum Gençlik Merkezi Gençlik Çalışanı ÜNİDES Sorumlusu Aysu Öztürk, Atakum Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Çalışanı ÜNİDES Sorumlusu Amine Hatun Malay ile akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.

Panelin sonunda İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, Doç. Dr. Hasan Turgut, Doç. Dr. Mevlüde Nur Erdem, Dr. Öğr. Üyesi Kevser Akyol Oktan’a teşekkür belgesi takdim edildi.




Haber: Elifnur Önder
Fotoğraf: Abdullah Karataş, Yunus Emre Çakar, Aysu Aykar, Elif Korku