Show TV Haber Müdürü Emrah Doğru Gazeteci Adaylarıyla Buluştu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) “İletişim ve Medya” Topluluğu tarafından düzenlenen ‘İnternet Gazeteciliğinin, Gazeteciliğe Etkisi’ konulu söyleşiye Show TV Haber Müdürü Emrah Doğru konuk oldu.
Gerçekleştirilen söyleşiye; İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Sinan Kaya, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurhayat Yoloğlu, Doç. Dr. Enes Abanoz, Dr. Öğr. Üyesi Gülten Arslantürk, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Turgut, Dr. Öğr. Üyesi Filiz Erdoğan Tuğran, Öğr. Gör. Onur Şen, Arş. Gör. Özlem Delal Abanoz ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.
Söyleşi, İletişim ve Medya Topluluğu Akademik Danışmanı olan Dr. Öğr. Üyesi Gülten Arslantürk’ün selamlama ve açılış konuşması ile başladı. Arslantürk, “Öncelikle deneyimlerini ve bilgilerini bize aktarmak için şöyleşiye katılan Emrah beye ve öğrencilerimize teşekkür ederiz. Sizin gibi kıymetli bir gazeteciyi de öğrencilerimizle buluşturdukları için topluluk yöneticilerine teşekkür ederim.” dedi.
Müzisyenlikten kameramanlığa…
Öğrencilerin ‘İnternet Gazeteciliği’ hakkındaki sorularını yanıtlayan Emrah Doğru, sektöre atılma hikâyesini şu şekilde aktardı:
“Ben aslında müzisyenim. Bir düğüne katıldığım sırada düğün çekimini yapan kişi gelmedi ve benden çekim yapmamı rica ettiler ben de kamerayla ilk orada tanıştım. Çekim bittikten sonra kaydı izleyenler beni arayıp ‘teşekkür ederiz çok güzel çekmişsin’ dediler ben de hemen bir kamera edinmek istedim. O teşekkür beni müzisyenlikten kameramanlığa taşıdı.”
“En iyi haber bile bir saat içerisinde tükeniyor”
İnternet gazeteciliğinin gazetelere olan olumsuz etkilerinden bahseden Doğru, “İnternet gazeteciliği, gazete alma devrini kapattı diyebiliriz. Artık insanlar habere hemen ulaşmak istiyorlar dolayısıyla gazeteler de artık internet ortamında haber üretiyorlar. En iyi yapılan haber bile 1 saat içerisinde tükeniyor. Önceden haberler geleneksel medyada 2-3 gün aralığında yayınlanıyordu sebebi ise haberi çekmek, kurgulamak, düzenlemek vakit alıyordu. Şimdi ise insanlar oturdukları yerden tek bir telefonla haber yayınlayabiliyor. Bu da haberi çabuk tüketmemizi sağlıyor.” şeklinde konuştu.
“Bir günde 30 haber”
Ana haber bültenlerinin nasıl hazırlandığı sorusuna yanıt veren Doğru, “Her gün saat 10.00’da toplantı yapılır. Haber muhabirleri ve genel yayın müdürleri bir araya gelip olan haberleri değerlendirir. Muhabirler haber alanlarına gönderilip çekimleri yapılır. Gidilip çekilen haberi ilk önce kurgulanmadan izlenir. Kurgulandıktan sonra tekrar izlenir. Bir günde 30’a yakın haber yapılır. Böylelikle ana haber bülteni hazırlanmış olur.” ifadelerini kullandı.
Doğru: “Gazeteci olarak kendinizi önemseyin ve geliştirin. Sektörün size ihtiyacı var.”
Gazeteciliğin zorluklarından ve çalışan eksikliğinin yaşandığını vurgulayan Doğru, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak sözlerine şöyle devam etti:
“Gazetecilik sektörü her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bir gazetecinin gecesi gündüzü belli olmuyor. Habere gittiğinizde ölmüş, yaralı insanlar görebiliyorsunuz bu da psikolojik olarak sizi çok etkiliyor. Gazetecinin dirayetli olması ve işini çok severek yapması gerekiyor.”
“Sektörde sizlere ihtiyacımız var”
“Sektörde editör, kameraman ve kurgu-montajcı eksikliği yaşıyoruz. Sektörde sizlere ihtiyacımız var. Sizlere tavsiyem kurgu-montaj öğrenmenizdir. Kurgu-montaj öğrenen kişi kesinlikle işsiz kalmaz. Medya dışında da çok rahat bir şekilde iş bulabilirsiniz. Kendinizi önemseyin ve geliştirin. Staj yapmak isteyen öğrencilere de her zaman kapımız açık.”
Söyleşi, öğrencilerin Emrah Doğru’ya sorduğu soruların yanıtlanmasından sonra; öğrencilerin teşekkürlerini iletmesi ile sona erdi.
Haber: Merve Sefa Kaya